Οι μύθοι κυκλοφορούν σε περιοδικά, blogs δίαιτες αμφιβόλου ποιότητας. Ο καθένας φαίνεται να ξέρει και από κάτι και είναι πάντα έτοιμος να δώσει συμβουλές. Αλλά πόσες από αυτές τις λεγόμενες συμβουλές βασίζονται πραγματικά στην επιστήμη;

Εδώ είναι έξι κοινοί μύθοι, οι οποίοι απλά δεν είναι αλήθεια:

Μύθος 1: Ζυγίζετε τον εαυτό σας καθημερινά

"Αν και ορισμένες δίαιτες καταδεικνύουν ότι πρέπει να ζυγίζετε τον εαυτό σας κάθε μέρα, είναι σημαντικό να μην δώσετε και πολλή σημασία σε αυτή τη συμβουλή", λέει ο Bonnie Taub-Dix, καταχωρημένος διαιτολόγος διατροφολόγος, δημιουργός του BetterThanDieting.com.

Ο Taub-Dix εξηγεί ότι η ζυγαριά είναι απλώς ένα εργαλείο που δείχνει μια πτυχή της ακολουθίας μιας υγιεινής διατροφής για όσους θέλουν να χάσουν βάρος. "Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ανακούφιση να ζυγίζονται σε καθημερινή βάση, ενώ σε άλλους, η ζυγαριά φέρνει άγχος -η τελευταία ομάδα δεν πρέπει να ζυγίζεται καθόλου. Το μυστικό είναι να γνωρίζετε τον εαυτό σας και τα εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε τον σκοπό σας."

Μύθος 2: Η κατανάλωση υδατανθράκων τη νύχτα θα οδηγήσει σε αύξηση βάρους

Αν τρώτε υδατάνθρακες όπως φρούτα ή αμυλούχα λαχανικά (όπως πατάτες) τη νύχτα δεν είναι υποχρεωτικό ότι θα αυξηθεί το βάρος σας. Ο λόγος που λένε ότι οι υδατάνθρακες δεν μπορούν να μεταβολίσουν τους υδατάνθρακες τη νύχτα και αποθηκεύονται ως λίπος. Αλλά το σώμα είναι πολύ αποτελεσματικό στην διαδικασία της πέψης και απορρόφησης υδατανθράκων και το πρωί, το μεσημέρι ή νύχτα. Επιπλέον, επιλέγοντας υδατάνθρακες υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε ότι χορτάσατε και να προσθέσετε θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας.

Μύθος 3: Μια δίαιτα χωρίς γλουτένη θα οδηγήσει σε απώλεια βάρους

Μια διατροφή χωρίς γλουτένη δεν είναι η πιο υγιεινή εναλλακτική λύση. Σύμφωνα με την Emily Rubin, εγγεγραμμένο διαιτολόγο στο τμήμα γαστρεντερολογίας και ηπατολογίας του πανεπιστημίου Thomas Jefferson, μια διατροφή χωρίς γλουτένη "θα πρέπει να συνταγογραφείται μόνο από τον γιατρό σας (συνήθως γαστρεντερολόγο) ή τον διατροφολόγο εάν έχετε ευαισθησία σε κοιλιοκάκη ή μη κοιλιοκάκη γλουτένη". Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στους σπόρους σιταριού, κριθαριού και σίκαλης.

Αν επιλέξετε να ακολουθήσετε μια διατροφή χωρίς γλουτένη, ο Rubin συνιστά να συμπεριλάβετε φυσικές επιλογές χωρίς γλουτένη, όπως quinoa, φαγόπυρο, βρώμη, γλυκοπατάτες, φασόλια, ξηρούς καρπούς, φρέσκα φρούτα και λαχανικά. "Κάθε φορά που αποφασίζετε να κόψετε μια ολόκληρη ομάδα τροφίμων, μιλήστε πάντα πρώτα με τον γιατρό σας".

Μύθος 4: Δεν έχει σημασία η πηγή των θερμίδων

 Έχει γίνει πολύ δημοφιλής η άποψη ότι μια θερμίδα είναι μια θερμίδα, και δεν έχει σημασία τι από τα είδη των τροφίμων που προέρχεται. Για παράδειγμα, ένα γλυκό 200 θερμίδων είναι το ίδιο με την κατανάλωση ενός φλιτζανιού μαγειρεμένου ρυζιού ή ενός γιαουρτιού γεμάτου με καρύδια και φρούτα των ίδιων θερμίδων. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Sarah Marjoram, σύμβουλος διατροφής στο www.sarahmarjoram.com, "δεν είναι τόσο απλό". Η Marjoram λέει ότι "πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τις φυτικές ίνες”.

Μύθος 5: Για να χάσετε βάρος, μην συνδυάζετε ομάδες τροφίμων

Ένας δημοφιλής μύθος διατροφής προάγει την αποφυγή του συνδυασμού τροφίμων όπως πρωτεΐνες και υδατάνθρακες στο ίδιο γεύμα για να βοηθήσει με την απώλεια βάρους. Ανατρέχοντας πίσω στη δεκαετία του '80 και τη δίαιτα Fit for Life, επιτρέπονται μόνο τα φρούτα το πρωί, με μεμονωμένες ομάδες φαγητού στο μεσημεριανό γεύμα και το δείπνο, όπως ένα πρωτεϊνικό γεύμα ενός μπιφτεκιού χωρίς φρυγανιά, ή ένα γεύμα με τα ζυμαρικά χωρίς κρέας. Σύμφωνα με τον Lauren Harris-Pincus, συγγραφέα του "The Protein-Packed Breakfast Club", "αυτό δεν είναι επιστημονικά επαρκές, επειδή τα περισσότερα τρόφιμα περιέχουν πρωτεΐνες και υδατάνθρακες με μερικές εξαιρέσεις". Ο Harris-Pincus εξηγεί ότι το ψωμί, τα φασόλια, τα λαχανικά, τα καρύδια, οι σπόροι, η βρώμη, οι πατάτες και πολλά άλλα περιέχουν όλα πρωτεΐνες και υδατάνθρακες και για να τα μεταβολίσει ο οργανισμός χρειάζονται τα πεπτικά ένζυμα.

"Αυτός ο μύθος διατροφής είναι ένας από τους τρόπους αποφυγής αρκετά λιπαρών όπως η πίτσα, τα burritos, τα τηγανιτά φαγητά και τα περισσότερα τρόφιμα υψηλότερης θερμιδικής αξίας", λέει. Είναι η αποφυγή τροφίμων με υψηλότερες θερμίδες που προκαλεί απώλεια βάρους όχι ο συνδυασμός των τροφίμων και επισημαίνει επίσης ότι "μία τέτοια διατροφή δε βοηθά την επίτευξη κορεσμού, την οποία κανονικά θα αποκτούσατε εάν συνδυάζατε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες και ίνες σε κάθε γεύμα, οπότε ουσιαστικά δεν υπάρχει όφελος".

Μύθος 6: Το νερό θα σας βοηθήσει να χάσετε περισσότερο βάρος

Αν και το 50% έως 60% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό, η κατανάλωση ατελείωτων μπουκαλιών νερού δεν θα σας κάνει να χάσετε βάρος, ειδικά εάν εξακολουθείτε να τρώτε και να πίνετε ακριβώς τα ίδια φαγητά και ποτά. Εάν το νερό αντικαθιστά ζαχαρούχα και υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες ποτά στη διατροφή σας, τότε είμαστε σύμφωνοι, μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Αν δεν αλλάξετε την υπόλοιπη διατροφή σας, το μόνο που θα πετύχετε είναι να πηγαίνετε πιο συχνά στην τουαλέτα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις