Καταλαβαίνουμε ότι πέρα από το καθημερινό περπάτημα,  κάθε άλλο είδος γυμναστικής μπορεί να σας φαίνεται τρομερά βαρετό. Καλό είναι όμως να βρείτε το κουράγιο να γυμναστείτε καθώς ειδικά τώρα που είμαστε σπίτι 24/7, πρέπει να βρούμε τρόπους να κινούμαστε. Και μην ξεχνάτε: η άσκηση θα σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε το στρες.

Η ολυμπιονίκης Jessica Ennis-Hill, η Stefanie Williams και ο Luke Zocchi, personal trainer του Chris Hemsworth παρακαλώ, δίνουν στην Independent τις παρακάτω συμβουλές:

Εύκολα μπερδεύουμε τις καθημερινές με τα Σαββατοκύριακα, αφού τις ώρες μας τις περνάμε στο σπίτι, για αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη της τήρησης ενός προγράμματος.

«Η ρουτίνα είναι το παν», λέει η personal trainer Stefanie Williams. «Προγραμματίστε τη μέρα σας ακριβώς όπως προ καραντίνας. Δουλέψτε τις ίδιες ώρες, τρώτε τις ίδιες ώρες, γυμναστείτε τις ίδιες ώρες».

Η Ennis-Hill συμβουλεύει να φτιάξουμε ένα πλάνο σαν αυτό που είχαμε στο σχολείο -με χαρτί και μολύβι. «Αφού το γράψατε, θα είναι πιο εύκολο να το τηρήσετε», λέει η Ennis-Hill. «Βάλτε το κάπου που θα το βλέπετε κάθε μέρα και σημειώνετε ποιες μέρες έχετε γυμναστεί».

Ο Luke Zocchi προσθέτει ότι αν είστε συνεπείς και έχετε πρόγραμμα είναι λιγότερο πιθανό να νιώσετε στρεσαρισμένοι.

«Η κατάσταση είναι αγχωτική αυτή τη στιγμή, για αυτό μην ξεχνάτε τα οφέλη της πρωινής προπόνησης στη διάθεση», συμπληρώνει.

Κάντε χώρο

«Καλό είναι να έχετε ένα χώρο που χαλαρώνετε. Ωστόσο, καλό είναι να έχετε και χώρο για να κάνετε την καθημερινή σας άσκηση», λέει η Williams.

«Αποφασίστε σε ποιο σημείο του σπιτιού σας θα ασκείστε και ετοιμάστε τα ρούχα που φοράτε στην προπόνηση από το προηγούμενο βράδυ», προτείνει.

Ο Ollie Thompson, personal trainer στο SIX3NINE, υπογραμμίζει την ανάγκη να συνδυάσετε στο μυαλό σας έναν συγκεκριμένο χώρο στο σπίτι σας με την καθημερινή σας προπόνηση.

«Ο ειδικός χώρο όχι μόνο θα σας υπενθυμίσει να ασκείστε τακτικά, αλλά θα είναι επίσης ένα μεγάλο κίνητρο γνωρίζοντας ότι ο χώρος είναι έτοιμος για χρήση και δεν χρειάζεται να κινείτε τα έπιπλα», λέει. «Πολλά μπορείτε να κάνετε με ένα χαλάκι και μία πετσέτα».

Αφιερώστε όσο χρόνο χρειάζεται

«Ποιότητα, όχι ποσότητα», λέει ο Zocchi. «Αν προπονείστε στη σωστή ένταση και πιέζετε τον εαυτό σας, μπορείτε να κάνετε φοβερή προπόνηση σε περίπου 20 λεπτά».

«Εάν σηκώνετε βάρη για να χτίσετε μυς, δεν πρέπει να ξεπερνάτε τη μία ώρα».

Κατά τη γνώμη της Williams, «το ιδανικό είναι να ασκείστε το πρωί, ώστε να μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο την ενέργειά σας και να αρχίσετε δυναμικά τη μέρα σας».

«Αφιερώστε έναν καθορισμένο χρόνο στις προπονήσεις σας», λέει, συνιστώντας στους αρχάριους να κάνουν περίπου 15 έως 20 λεπτά άσκηση κάθε δεύτερη μέρα και οι τακτικοί γυμναζόμενοι από 45 έως 60 λεπτά άσκησης κάθε δεύτερη μέρα.

Για τους γονείς που φροντίζουν τα παιδιά στο σπίτι, μπορεί να είναι ευκολότερο από την εποχή προ καραντίνας να βρουν χρόνο για άσκηση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο Steven Virtue,  συμβουλεύει να ασκείστε ενώ τα παιδιά κοιμούνται ή να συνδυάσετε το παιχνίδι τους με γυμναστική.

«Κρατήστε τον εαυτό σας σε φόρμα αφιερώνοντας ποιοτικό χρόνο στα παιδιά σας».

Εστιάστε στο πώς η προπόνηση θα σας κάνει να νιώσετε

Όταν ασκείστε τακτικά, είναι σημαντικό να κάνετε σωματικές δραστηριότητες που απολαμβάνετε, αντί να αισθάνεστε ότι η γυμναστική είναι καταναγκαστικό έργο.

«Προσεγγίστε την άσκηση με τέτοιο τρόπο που να την απολαμβάνετε», λέει ο Thompson. «Αν δεν ήσασταν ποτέ τύπος του τρεξίματος, μην εξαναγκάζετε τώρα τον εαυτό σας».

«Αν βρείτε ένα στυλ άσκησης που απολαμβάνετε περισσότερο και μπορείτε να το εξασκήσετε, τότε κάντε το!"

Η Ennis-Hill προσθέτει ότι είναι σημαντικό να μην σκέφτεστε συνέχεια «πόσο σκληρή ή τρομακτική είναι η προπόνηση που κάνετε».

Ζητήστε καθοδήγηση από αυτούς που γνωρίζουν

Εάν δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε, αξίζει τον κόπο να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία φυσικής κατάστασης που μπορεί να σας παράσχει βοήθεια, λέει ο Thompson.

Τα διαδικτυακά προγράμματα υγείας και φυσικής κατάστασης μπορούν επίσης να βοηθήσουν τους ανθρώπους στο σπίτι να διατηρήσουν τα επίπεδα φυσικής τους κατάστασης.

Υπάρχει επίσης μια πληθώρα διαδικτυακών μαθημάτων γυμναστικής που διατίθενται σε διάφορους κλάδους, από γιόγκα έως χορό και αερόβια προγράμματα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο