Απώλεια κιλών ή απόλαυση; Αυτό το βασανιστικό ερώτημα είναι παρόν στην καθημερινότητα του ανθρώπου που θέλει να χάσει βάρος. Από τη μία θέλει να απολαύσει τα φαγητά και τα γλυκά που επιθυμεί και από την άλλη θέλει να χάσει κιλά.

Πιστεύει ότι αυτά τα δύο είναι ασυμβίβαστα και αντίθετα.

Νιώθει ότι είτε θα απολαύσει το φαγητό του και θα αυξηθεί το βάρος του, είτε θα πρέπει να στερηθεί για να το δει να μειώνεται. Δημιουργείται λοιπόν, μια εσωτερική αντιπαλότητα και ένα αίσθημα αδιεξόδου, αφού δεν μπορεί να είναι πλήρως ευχαριστημένος και υποφέρει είτε από τη στέρηση, είτε από τις τύψεις.

Κι όμως, είναι φυσιολογικό και ανθρώπινο να θέλει κάποιος και τα δύο ταυτόχρονα. Και ευτυχώς είναι εφικτό! Το να ευχαριστιέται ένας άνθρωπος το φαγητό του και ταυτόχρονα να έχει το βάρος που θέλει, επιτυγχάνεται ανακαλύπτοντας τη διατροφή που του ταιριάζει.

Αυτή βασίζεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, όπως οι συνήθειές του, οι γευστικές του προτιμήσεις και τα όρια που βάζει ο ίδιος του ο οργανισμός, για παράδειγμα το στομάχι του. Και επειδή πολλοί θα πουν, ‘ναι αλλά εγώ δεν τρώω παραπάνω για να χορτάσω αλλά για να απολαύσω’, έχετε αναρωτηθεί πόσο μέρος από το φαγητό σας καταναλώνετε χωρίς να το καταλάβετε και άρα χωρίς να το απολαύσετε; Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν τρώτε γρήγορα.

Έτσι συχνά γεμίζετε και ξαναγεμίζετε το πιάτο σας για να μεγιστοποιήσετε την απόλαυση. Στην ουσία όμως η μεγιστοποίηση θα επιτευχθεί αν απολαμβάνετε το φαγητό σας σε όλη τη διάρκεια του γεύματος. Αν το κάνετε αυτό θα διαπιστώσετε ότι παίρνετε τη μεγαλύτερη δυνατή ευχαρίστηση με μικρότερη ποσότητα, γιατί απλά αντιλαμβάνεστε τη γεύση όλου του φαγητού!

Επομένως, όσο πιο πολύ απολαμβάνετε το φαγητό σας, τόσο καλύτερα θα ρυθμίσετε και την ποσότητα που τρώτε. Άρα η απόλαυση όχι μόνο δεν είναι αντίθετη με το αδυνάτισμα αλλά συμβάλλει κιόλας. Βέβαια είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που οδηγούν κάποιον να φάει περισσότερο απ΄όσο πραγματικά θέλει, όπως είναι η μεγάλη χρονική απόσταση μεταξύ των γευμάτων, καθώς επίσης το αίσθημα της στέρησης και άλλοι ψυχολογικοί παράγοντες.

Πάντως, ούτως ή άλλως θα σας βοηθήσει, να τρώτε συνειδητά και να απολαμβάνετε τη γεύση κάθε μπουκιάς!

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γ. Πατούλης: "Σκληρό μέτρο" η αποχή από τη συνταγογράφηση
ΕΟΦ: Προσοχή σε συμπλήρωμα διατροφής - Περιέχει φαρμαλκευτικές ουσίες
Ουσίες που περιέχονται στο τσάι του βουνού κατά του γλοιοβλαστώματος