Όλοι έχουμε εκφράσει ανά καιρούς την επιθυμία να χάσουμε λίγο περιττό βάρος, να σφίξουμε το σώμα μας και να νιώθουμε πως έχουμε μια καλή φυσική κατάσταση. Όταν, όμως, βάζουμε στόχο να αδυνατίσουμε, να φτάσουμε στο επιθυμητό μας βάρος, πρωταρχικός μας σκοπός πρέπει να είναι να παραμένουμε υγιείς. Συνεπώς, αντί να θέτουμε μη ρεαλιστικούς στόχους για το σώμα μας, πρέπει να ξέρουμε ποιο είναι το ιδανικό βάρος για εμάς.

Οι περισσότεροι υπολογίζουμε το βάρος μας ανεβαίνοντας σε μια ζυγαριά. Το αποτέλεσμα είτε θα μας χαροποιήσει, είτε θα μας στεναχωρήσει – αλλά ένα νούμερο πάνω στην ζυγαριά δεν είναι το απόλυτο κριτήριο για να γνωρίζουμε ποιο είναι το ιδανικό μας βάρος. Ας δούμε, λοιπόν, μερικούς τρόπους για να το υπολογίσουμε.

Δείκτης Μάζας Σώματος

Αυτή η μέθοδος, που χρησιμοποιείται συχνότατα από γιατρούς και διαιτολόγους, υπολογίζει κατά προσέγγιση το ποσοστό του σωματικού μας λίπους, βάσει του ύψους και του βάρους μας. Μπορείτε να τον υπολογίσετε πολύ εύκολα, online, ακολουθώντας αυτόν τον σύνδεσμο (https://www.iatronet.gr/members/bmi/).

Η φυσιολογική ένδειξη του ΔΜΣ είναι από το 18,5 μέχρι το 24,9, ενώ ένας ΔΜΣ κάτω του 18,5 θεωρείται λιποβαρής. Από 25 μέχρι 29,9 θεωρείται υπέρβαρος, ενώ άνω του 30 θεωρείται παχύσαρκος.

Πάντως, όσο διαδεδομένη κι αν είναι η χρήση του ΔΜΣ για τον υπολογισμό του ιδανικού βάρους, δεν αποτελεί απόλυτο εργαλείο. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν γίνεται διαχωρισμός μεταξύ λίπους και μυϊκής μάζας, άρα ένας πολύ μυώδης άνθρωπος θα μπορούσε να θεωρηθεί υπέρβαρος.
Ο ΔΜΣ είναι ένα κομμάτι μόνο της εξίσωσης που ονομάζουμε “ιδανικό βάρος”. Θεωρείται, για παράδειγμα, πως όταν κάποιος βρίσκεται στο υπέρβαρο φάσμα του ΔΜΣ, αυξάνεται ο κίνδυνός του για ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως ανεβασμένη πίεση και διαβήτης. Αν, όμως, ο ΔΜΣ χαρακτηρίζει ένα άτομο ως υπέρβαρο, αλλά το άτομο δεν παρουσιάζει δύο ή παραπάνω παράγοντες κινδύνου, όπως η ανεβασμένη χοληστερίνη, τότε δεν είναι παράλογο το άτομο αυτό να βρίσκεται όντως στα ιδανικά κιλά του.

Άλλοι τρόποι υπολογισμού του σωστού βάρους είναι το μέτρημα της μέσης (μια υγιής περίμετρος για μια γυναίκα είναι τα 89 εκατοστά, αλλά αυτό δεν είναι απόλυτο), και η λιπομέτρηση. Στην λιπομέτρηση, υπολογίζεται το ποσοστό σωματικού λίπους που έχουμε στο σώμα μας, ώστε να μπορούμε να οργανώσουμε καλύτερα το πλάνο διατροφής και άσκησής μας. Για τις ενήλικες γυναίκες, σωματικό λίπος μέχρι 31% θεωρείται αποδεκτό. Στους άνδρες, όπως και στους αθλητές, οι αριθμοί αυτοί διαφέρουν.

Πώς θα φτάσω στο ιδανικό μου βάρος;

Το πρώτο βήμα είναι να συμβουλευτούμε έναν ειδικό, ο οποίος θα μας βοηθήσει (με τις παραπάνω μεθόδους) να υπολογίσουμε ποιο είναι το ιδανικό μας βάρος. Είναι πολύ σημαντικό να χάσουμε (ή να βάλουμε) κιλά με τρόπο που δεν θα έχει άσχημες επιπτώσεις στην υγεία μας. Οι γρήγορες δίαιτες και η υπερβολικά έντονη γυμναστική δεν είναι η απάντηση για μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και αλλαγές. Πρέπει να επιλέξουμε έναν τρόπο άσκησης που να είναι βολικός, αλλά και διασκεδαστικός, ώστε να μην γίνεται καταναγκαστικά και να μην δημιουργεί ακόμα περισσότερο άγχος.

Το ζήτημα είναι να ασκούμαστε συνολικά για περίπου 150 λεπτά την εβδομάδα. Έπειτα, πρέπει να φροντίσουμε να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή, είτε φτιάχνοντας το διαιτολόγιό μας online, είτε με την βοήθεια ενός ειδικού, που θα το προσαρμόσει ανάλογα με την ηλικία μας, τους στόχους μας και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητάς μας.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν