Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να πιούμε αλκοόλ. Κάποιοι το απολαμβάνουν, κάποιοι το χρησιμοποιούν για να χαλαρώσουν μετά από μια κουραστική ημέρα… Ο κοινός παρονομαστής, πάντως, φαίνεται να είναι η απόλαυση που μας προσφέρει—σε διαφορετικό επίπεδο τον καθένα.

Ξέρουμε, όμως, πως το αλκοόλ περιέχει και αρκετές θερμίδες. Συγκεκριμένα, 7 θερμίδες ανά γραμμάριο. Πρέπει να προσέχουμε τις ποσότητες που καταναλώνουμε αν θέλουμε να διατηρήσουμε το ιδανικό μας βάρος. Μπορεί, όμως, το αλκοόλ να οδηγήσει στην παχυσαρκία;

Πραγματοποιήθηκε μελέτη από το Washington School of Medicine, με στοιχεία δυο μεγάλων ερευνών. Στη μια έρευνα δεν βρέθηκε συσχετισμός, ενώ στη δεύτερο φάνηκε πως τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό αλκοολισμού έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες παχυσαρκίας. Επίσης, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι παίζουν ρόλο και παράγοντες του περιβάλλοντος και της καθημερινής ζωής· ολοένα και πιο καθιστική ζωή, και κατανάλωση ανθυγιεινού φαγητού.

Άλλη έρευνα έδειξε ότι άνθρωποι που πίνουν μεγάλες ποσότητες είναι πιο πιθανό να κερδίσουν βάρος σε σχέση με όσους πίνουν τακτικά αλλά σε μικρές ποσότητες.

 

Το αλκοόλ περιέχει κενές θερμίδες και μηδέν διατροφική αξία

Δεν είναι όλες οι θερμίδες το ίδιο. Υπάρχουν τρόφιμα που περιέχουν αρκετές θερμίδες, αλλά και πολλές βιταμίνες και μέταλλα, όπως οι ξηροί καρποί. Το αλκοόλ, από την άλλη πλευρά, περιέχει μόνο κενές θερμίδες. Και αν μιλάμε για κοκτέιλ, τότε μπορούμε να βάλουμε στην λίστα ζάχαρη, σιρόπια, και πολλές ακόμα θερμίδες. Και αυτές οι θερμίδες, συνήθως, αποθηκεύονται στον οργανισμό ως λίπος.

Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει υπερφαγία

Όσο περισσότερο πίνουμε, τόσο χαμηλώνουν οι αντιστάσεις μας—και μιλάμε για τις αντιστάσεις μας στην κουζίνα. Το αλκοόλ κάνει τα επίπεδα σακχάρου να κορυφώνονται και να πέφτουν απότομα, κάνοντάς μας να επιθυμούμε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες και λίπη. Και αν σας ακούγεται περίεργο, θυμηθείτε πόσες φορές πιστέψατε ότι το καλύτερο γεύμα για τον μεθυσμένο σας εαυτό είναι ένα μπέργκερ ή πίτσα.

Το αλκοόλ μπορεί να καταστρέψει το πρόγραμμα γυμναστικής μας

Αν πίνουμε τακτικά τα σαββατοκύριακα (και πίνουμε αρκετά), οι πιθανότητες να ξυπνήσουμε την επόμενη μέρα με όρεξη να κάνουμε γυμναστική είναι… μικρές. Θα αισθανόμαστε έτοιμοι να κοιμηθούμε ή να καταρρεύσουμε όλη μέρα. Κι όταν αυτό γίνεται μοτίβο, τότε θα αρχίσουμε να βλέπουμε τον δείκτη της ζυγαριάς να ανεβαίνει απότομα.

Το αλκοόλ μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλός μας

Σύμφωνα με μελέτες, υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ των μοτίβων της υπερφαγίας και της εξάρτησης από το αλκοόλ, αλλά και συσχετισμός μεταξύ τους. Το οινόπνευμα κάνει τον εγκέφαλό μας να πιστεύει ότι χρειαζόμαστε φαγητό άμεσα, αυξάνοντας την όρεξη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]
Ανακαλύφθηκε νέα λειτουργία του βλεφαρίσματος
Κέρδη μεγαλύτερα από τις προβλέψεις για την Johnson & Johnson