Σίγουρα έχετε ακούσει να μιλάνε για τον Δείκτη Μάζας Σώματος. Ίσως να διαβάσατε πως αποτελεί ένα πολύ καλό κριτήριο για να προσδιορίσουμε την σωματική μας κατάσταση, και πόσο λίπος έχουμε στον οργανισμό μας. Και, ναι, είναι ένα σχετικά χρήσιμο εργαλείο, αλλά δεν είναι απόλυτο, και σίγουρα δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια κανονική λιπομέτρηση.

Βέβαια, έχοντας πει αυτό, μερικές φορές ο γιατρός σας θα σας πει ότι είναι καλό να προσπαθήσετε να μειώσετε τον ΔΜΣ, ειδικά αν είναι αυξημένος, στα επίπεδα του υπέρβαρου ή της παχυσαρκίας. Και κάπως έτσι θα καταφέρετε να τον μειώσετε.

Βρείτε την σωστή τιμή

Υπολογίστε τον ΔΜΣ σας στον γιατρό σας, και όχι μόνοι σας. Μόνο έτσι θα βγάλετε σίγουρα την σωστή τιμή.

Πρέπει να θέσετε ρεαλιστικούς στόχους

Ακόμα και μια μικρή απώλεια βάρους, για παράδειγμα 5-10%, μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία μας. Για κάποιους ανθρώπους, αυτό σημαίνει ότι ο ΔΜΣ μπορεί να βρίσκεται ακόμα στο επίπεδο του υπέρβαρου, αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι. Δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε δραστικές αλλαγές σε μικρό χρονικό διάστημα.

Καταγράψτε την πρόοδό σας

Το να καταγράφετε τις αλλαγές που παρατηρείτε, όπως και την πρόοδό σας είναι πολύ σημαντικό, καθώς θα σας βοηθήσει να βλέπετε τις αλλαγές με στοιχεία, και όχι μόνο μέσω της (πλαστής, συνήθως) εικόνας στον καθρέφτη. Επιπλέον, αυτή η καταγραφή μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε λάθος μοτίβα στην διατροφή σας και να τα ξεπεράσετε.

Πρέπει να γνωρίζετε πόσο ασκείστε

Προσπαθήστε να ασκείστε περισσότερο, με περισσότερο περπάτημα ή όποια άλλη δραστηριότητα σας αρέσει. Ξεκινήστε να καταγράφετε και την άσκησή σας.

Ζυγιστείτε τακτικά

Και όταν λέμε τακτικά, εννοούμε μία φορά την εβδομάδα. Καταγράψτε τις αλλαγές στα κιλά σας, αλλά μην ζυγίζεστε πιο συχνά. Δεν χρειάζεται να σας γίνει εμμονή το βάρος σας (και το πολύ συχνό ζύγισμα δεν δείχνει καθαρή εικόνα των αλλαγών, άλλωστε).

Βάλτε συγκεκριμένους στόχους στην γυμναστική

Πρέπει να είστε συγκεκριμένοι με τους στόχους σας στην γυμναστική, για να μπορείτε να τους πετύχετε πιο εύκολα. Για παράδειγμα, αντί να λέτε απλώς ότι θα προσπαθήσετε να γυμνάζεστε “περισσότερο”, βάλτε στόχο να γυμναστείτε από 20 λεπτά, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, όπως και ποιες μέρες και ώρες σας βολεύει. Όταν κάτι είναι κυριολεκτικά στο πρόγραμμά μας, προφανώς και είναι πιο εύκολο να το κάνουμε.

Μην το βάζετε κάτω

Ναι, στην αρχή δεν θα γίνουν ορατά τα αποτελέσματα. Ή μπορεί να γίνουν πολύ απότομα, και μετά να ακολουθήσει μια περίοδος φαινομενικής στασιμότητας, παρά το γεγονός ότι τα κάνετε όλα σωστά. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Μην τα παρατάτε, και συνεχίστε την καλή δουλειά. Το αδυνάτισμα χρειάζεται υπομονή, αλλά σύντομα τα αποτελέσματα θα σας εντυπωσιάσουν.