Όλοι γνωρίζουμε ότι όταν ξεκινά κανείς μία δίαιτα η απώλεια βάρους την πρώτη εβδομάδα είναι μεγαλύτερη από τις επόμενες εβδομάδες. Όσο αυστηρή είναι αυτή η δίαιτα τόσο μεγαλύτερη είναι και η απώλεια. Τι ακριβώς συμβαίνει όμως αυτή τη πρώτη εβδομάδα;
Στο πρώτο στάδιο ελάττωσης του βάρους ο οργανισμός χρησιμοποιεί κυρίως ως καύσιμη ύλη το γλυκογόνο και όχι το λίπος.

Το γλυκογόνο αποθηκεύεται κυρίως στους μυς και στο ήπαρ ενωμένο με νερό (3-4 γρ. νερό για κάθε γρ. γλυκογόνο) και με κάλιο (K+) (0,45 mmol K+ για κάθε γρ. γλυκογόνου).Οι μεταβολές του ολικού K+ του σώματος στο πρώτο στάδιο μιας δίαιτας πολύ χαμηλών θερμίδων (VLCDs) αντανακλά τις μεταβολές άλιπης μάζας του σώματος.

Η μεταβολή του ολικού Κ+ σώματος μετρήθηκε σε 11 άτομα μετά από 4 ημέρες με την εφαρμογή μιας δίαιτας των 405 θερμίδων. Από τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνεται ότι η απώλεια του Κ+ ήταν 180 mmol, που αντιστοιχούν σε απώλεια γλυκογόνου περίπου 400 γρ.

Αυτή η ποσότητα του γλυκογόνου συνοδεύεται από τριπλάσια ή τετραπλάσια απώλεια νερού. Τα άτομα της έρευνας έχασαν κατά μέσο όρο (4+- 1.8) kg που δεν ήταν όμως λίπος.

Άλλοι ερευνητές απέδειξάν ότι το μυϊκό γλυκογόνο μπορεί να μειωθεί στο 1/3 των κανονικών επιπέδων με μία δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακές για 4 ημέρες. Μετά, όμως, από μία δίαιτα υψηλή σε υδατάνθρακες η αποθήκευση του γλυκογόνου αυξάνει κατά 6 φορές με αποτέλεσμα να διπλασιάζονται τα αποθέματα του.

Η αυξημένη αποθήκευση γλυκογόνου σε συνδυασμό με την αυξημένη κατακράτηση νερού, οδηγεί σε μεγάλη και γρήγορη ανάκτηση του βάρους , που δεν είναι λίπος.
Μία άλλη έρευνα εξέτασε τις επιδράσεις μίας δίαιτας πολύ χαμηλών θερμίδων σε 10 παχύσαρκες γυναίκες για 6 εβδομάδες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η μέση απώλεια βάρους ήταν 11,5 kg. από τα οποία το 63% αποδόθηκε στην απώλεια του λίπους και το 37% σε απώλεια άλιπης μάζας σώματος (FFM). To τελευταίο σχετίζεται με μεγάλη απώλεια νερού και γλυκογόνου και έλαβε χώρα τις 2 πρώτες εβδομάδες.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Στο πρώτο στάδιο της εφαρμογής μιας πολύ αυστηρής δίαιτας η απώλεια του βάρους είναι φαινομενική και δεν οδηγεί σε μείωση του λίπους. Γι αυτό δεν χρειάζεται να επιδοκιμάζουμε τον οργανισμό με τέτοιου είδους δίαιτες.

Το μυστικό της επιτυχίας είναι: σωστή και ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με μία συστηματική άσκηση, τα οποία θα εφαρμόζονται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα έτσι ώστε να γίνουν συνήθειες ζωής.

Πηγές:
1. Stephen N Kreitzman at al. Glycogen storage: illusions of easy weight loss, excessive weight regain, and distortions in estimates of body composition. Am J Clin Nutr 1992:56: 292s-293s.
2. Bergstrom J, Hermansen E. Diet, muscle glycogen and physical performance. Acta Physiol Scand 1967;71:140-50
3. R.G. Eston at al. Effect of very low calorie diet on body composition and exercise response in sedentary women. Eur. J Appl Physiol 1992;65:452-458

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μοντέλα δέρματος από τρισδιάστατο εκτυπωτή ως εναλλακτική στα πειράματα σε ζώα
Με κεντρικό άξονα τις τεκμηριωμένες αποφάσεις ολοκληρώθηκε το Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2025
Νέο τζελ βοηθά το σμάλτο των δοντιών να επανέλθει