'Μπορώ να χάσω πολλά κιλά μέσα σε λίγες μέρες, μόνο με δίαιτα'

Η συνιστώμενη εβδομαδιαία απώλεια βάρους είναι μισό έως 1 κιλό, που αντιστοιχεί σε 500 θερμίδες λιγότερες ανά ημέρα, οι οποίες απορρέουν από μειωμένη ποσότητα τροφής και σωματική άσκηση. Ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος που υπόσχεται θεαματικά αποτελέσματα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα είναι οπωσδήποτε στερητικό και μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στο μεταβολισμό.

Σε αυτές τις περιπτώσεις αυτό που χάνεται δεν είναι λίπος αλλά κυρίως υγρά και μυϊκή μάζα. Επιπλέον, οι σύντομες δίαιτες συνήθως δεν έχουν σταθερά αποτελέσματα, καθώς η απώλεια κιλών μπορεί να ανατραπεί γρήγορα και το άτομο μάλιστα να πάρει και επιπρόσθετο βάρος από το αρχικό.

Τέτοιες δίαιτες ‘γιο-γιο’ διαταράσσουν τον μεταβολισμό, είναι επικίνδυνες για την καρδιά και η επανάληψή τους κάνει όλο και πιο δύσκολη την απώλεια βάρους.

'Ένας εύκολος τρόπος για να χαθεί βάρος είναι να παραλειφθούν γεύματα'

Παραλείποντας γεύματα, και ειδικά το πρωινό έπειτα από πολλές ώρες αφαγίας λόγω του ύπνου, μειώνουμε τη μεταβολική δραστηριότητα του οργανισμού μας και διαταράσσουμε την ισορροπία της γλυκόζης στο αίμα. Η σωστή προσέγγιση είναι μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, που περιλαμβάνουν ποικιλία θρεπτικών συστατικών και τις σωστές θερμίδες στο σύνολο προκειμένου να υπάρξει απώλεια βάρους.

'Μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες και συνεπώς υψηλή σε πρωτεΐνες οδηγεί σε γρήγορη απώλεια βάρους'

Αυτό είναι αλήθεια, ωστόσο μια τέτοιου είδους διατροφή συνήθως δεν συνιστάται (οπωσδήποτε όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα) διότι η αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών συνεπάγεται και αυξημένη πρόσληψη λίπους ως επί το πλείστον ζωικής προέλευσης, και συνεπώς αυξάνει την πιθανότητα, μακροπρόθεσμα για νεφροπάθειες και καρδιακές παθήσεις.

'Η πρωτεΐνη χτίζει μυς'

Η προπόνηση είναι εκείνη που αυξάνει τη μυϊκή μάζα. Αν γίνεται υπερβολική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες όπως κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά, το περίσσευμα πρωτεΐνης αποθηκεύεται στον οργανισμό με τη μορφή λίπους και όχι μυών.

'Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών δεν αυξάνει το σωματικό βάρος'

Το αλκοόλ περιέχει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο, σε σύγκριση με 4 θερμίδες ανά γραμμάριο υδατάνθρακα, 4 θερμίδες ανά γραμμάριο πρωτεΐνης και 9 θερμίδες ανά γραμμάριο λίπους. Ωστόσο, δεν αποτελεί θρεπτικό συστατικό, συνεπώς δεν προσδίδει στην ανάπτυξη, στη συντήρηση ή στην επισκευή των ιστών.

Η υπερκατανάλωση αλκοόλ συνεπάγεται τη μετατροπή του σε λίπος και συχνά προκαλεί σημαντικές οργανικές βλάβες, κυρίως στο συκώτι.

'Τροφές όπως το λεμόνι και το γκρέιπφρουτ καίνε το λίπος'

Τίποτα δεν καίει λίπος παρά μόνο ή αεροβική σωματική άσκηση, ειδικά όταν διαρκεί πάνω από μισή ώρα. Απλώς τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά έχουν πολύ λίγες θερμίδες, οπότε ευνοούν την απώλεια βάρους. Αξίζει να αναφερθεί ότι το νερό, το τσάι και ο καφές δίχως ζάχαρη ή γάλα δεν έχουν θερμίδες.

'Τα ζυμαρικά, οι πατάτες και οι άλλες αμυλώδεις τροφές είναι πολύ παχυντικές'

Οι τροφές αυτές περιέχουν υδατάνθρακες και όχι λίπος, και συνεπώς δεν είναι παχυντικές. Γίνονται όμως παχυντικές όταν προσθέτουμε λιπαρές ουσίες, όπως σάλτσες, βούτυρο, κρέμα γάλακτος ή τυριά. Επιπλέον, είναι εύκολο να καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες, κάτι που οπωσδήποτε δεν συμβάλλει στην απώλεια βάρους.

Σημαντικός επίσης είναι και ο τρόπος μαγειρέματος (π.χ. τηγανητές πατάτες ή πάρα πολύ λάδι στις πατάτες φούρνου), ο οποίος μπορεί να συνεπάγεται έως και τετραπλάσιο αριθμό θερμίδων.

'Η ζυγαριά είναι ο μόνος τρόπος ελέγχου της απώλειας κιλών'

Η ζυγαριά δεν δείχνει την απώλεια λίπους, καθώς ο μυϊκός ιστός είναι βαρύτερος από τον λιπώδη ιστό. Μπορεί δηλαδή κάποιος να έχει χάσει λίπος, αλλά να ζυγίζει λίγο παραπάνω επειδή έχει κερδίσει μυϊκή μάζα. Πιο σημαντική λοιπόν από την ένδειξη των κιλών είναι η μέτρηση της σύστασης του σώματος, δηλαδή το ποσοστό λίπους και άλιπης σωματικής μάζας.

'Τα κιλά χάνονται τρώγοντας ελάχιστα έως καθόλου'

Όχι. Το να στερούμε την τροφή από τον εαυτό μας είναι τόσο σοβαρό όσο το να αφήσουμε ένα μωρό νηστικό. Μπορούμε να απολαμβάνουμε τις τροφές που μας αρέσουν σε λογικές ποσότητες και να χάνουμε βάρος, αρκεί να καίμε περισσότερες θερμίδες απ’ όσες παίρνουμε με την τροφή.

Πηγές:
American Dietetic Association (Αμερικανικός Σύλλογος Διαιτολόγων): http://www.eatright.org/
Sports Cardiovascular & Wellness Nutritionists (Σύλλογος Αθλητικών Διατροφολόγων Αμερικής) http://www.scandpg.org/
Wardlaw G.M., Hampl J.S., DiSilvestro R.A. (2004), PerspectivesinNutrition. McGraw-Hill. 6th edition.
Weight Management Dietetic Practice Group (Σύλλογος Αμερικανών Διαιτολόγων για τον Έλεγχο του Σωματικού Βάρους) http://cts.vresp.com/c/?WeightManagementDiet/411c9a03e7/8af221823a/c8a5efb8a7

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]