Ακόμα και αν κάνατε το εμβόλιο και πλένετε τα χέρια σας σχολαστικά, κανείς δεν σας εγγυάται ότι δεν θα κολλήσετε κάποιο μικρόβιο της εποχής. Και, αν συμβεί αυτό, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεστε είναι να επιδεινώσετε τα συμπτώματά σας ακόμα περισσότερο, χωρίς να το καταλάβετε. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, όσο είστε άρρωστοι, πρέπει να αποφύγετε εντελώς τις παρακάτω τροφές.

Αναψυκτικά και διάφορα ζαχαρώδη

Ένα από τα πιο δημοφιλή γιατροσόφια όταν αρρωσταίνουμε είναι ο χυμός πορτοκάλι, επειδή μας προσφέρει μια γερή δόση βιταμίνης C. Από την άλλη, είναι φορτωμένος και με ζάχαρη, που προκαλεί φλεγμονές και βλάπτει τα λευκά αιμοσφαίρια, που καταπολεμούν τις μολύνσεις. Το ίδιο, όπως είναι φυσικό, ισχύει και για όλα τα υπόλοιπα νόστιμα και γεμάτα ζάχαρη σνακ που μπορεί να νιώθουμε πως αξίζουμε να φάμε όταν είμαστε άρρωστοι. Αντί, λοιπόν, να πέσετε με τα μούτρα σε ένα κουτί μπισκότα, προτιμήστε φρούτα ή ανάλατο ποπ κορν. Και θυμηθείτε να πίνετε πολύ νερό.

Γαλακτοκομικά

Κυκλοφορεί ένας μύθος ότι τα γαλακτοκομικά αναγκάζουν το σώμα να παράγει μεγαλύτερες ποσότητες βλέννας. Παρ’ όλο που δεν ισχύει κάτι τέτοιο, σε μερικούς ανθρώπους τα γαλακτοκομικά μπορεί να κάνουν την βλέννα που έχει συσσωρευθεί στον λαιμό να αποκτήσει μεγαλύτερη πυκνότητα, και να είναι ακόμα πιο ανυπόφορη. Συνεπώς, αν λίγο γάλα σας κάνει να νιώσετε χειρότερα, καλύτερα να το αποφύγετε για λίγες μέρες. Πάντως, αν δείτε ότι δεν σας πειράζουν, μην κόψετε τα γαλακτοκομικά, καθώς είναι καλές πηγές πρωτεΐνης και βιταμίνης D, που ενισχύουν την δράση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, το γιαούρτι περιέχει προβιοτικά, που βοηθούν στην εξισορρόπηση των βακτηρίων του στομαχιού.

Αλκοόλ

Αν είστε άρρωστοι, το αλκοόλ δεν πρέπει να έχει καμία θέση στη ζωή σας. Όπως και η ζάχαρη, το αλκοόλ προκαλεί φλεγμονές, αποδυναμώνει τα λευκά αιμοσφαίρια και καθυστερεί την ανάρρωση. Επιπλέον, το αλκοόλ μπορεί να σας αφυδατώσει ακόμα περισσότερο – που σημαίνει ότι είναι πολύ πιο εύκολο να μεθύσετε όταν είστε άρρωστοι, και να έχετε ένα πολύ επίπονο hangover την επόμενη ημέρα.

Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Μπορεί όταν ήμασταν παιδιά και αρρωσταίναμε, η μαμά να μας έφτιαχνε τοστ, αλλά δεν πρόκειται να μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα. Όλα τα τρόφιμα που περιέχουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες θα αυξήσουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, όπως και τα ζαχαρώδη φαγητά, δημιουργώντας προβλήματα στις άμυνες του οργανισμού και στο πόσο γρήγορα θα αναρρώσουμε. Αν δεν θέλετε να αποφύγετε το ψωμί ενώ είστε άρρωστοι, φροντίστε τουλάχιστον να είναι ολικής άλεσης, που περιέχει σύνθετους, πιο υγιεινούς υδατάνθρακες.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ρυτίδες στο λαιμό: Τι μπορούμε να κάνουμε
Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας: Καλύτερα προετοιμασμένη
Η κοινωνική ανέλιξη προστατεύει από την άνοια [μελέτη]