Για τους ασθενείς που πάσχουν από υπέρταση, ή ανεβασμένη αρτηριακή πίεση, η σωστή και προσεκτική διατροφή παίζει τεράστιο ρόλο. Οι τροφές που καταναλώνουμε επηρεάζουν άμεσα την πίεσή μας και μπορούν να την μειώσουν με φυσικό τρόπο—και, όχι, αυτό δεν σημαίνει ότι θα τρώμε μόνο άνοστα φαγητά.

Ορίστε μερικές νόστιμες και σούπερ υγιεινές ιδέες για να κρατάτε την αρτηριακή σας πίεση υπό έλεγχο…

Μπανάνες

Οι μπανάνες δεν είναι μόνο νόστιμες: περιέχουν πολύ λίγο αλάτι και αρκετό κάλιο, το οποίο βοηθά στην μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ορισμένα από τα φάρμακα για την υπέρταση, αυξάνουν τις απαιτήσεις μας σε κάλιο. Και πάντα υπάρχει η περίπτωση να μην λαμβάναμε αρκετό από πριν.

Γιαούρτι

Το ασβέστιο του γιαουρτιού (σχεδόν το 1/3 της καθημερινής μας δόσης μέσα σε μία μόλις μερίδα) μας βοηθάει να προλάβουμε την αυξημένη πίεση. Μην πιστεύετε τον μύθο ότι το ασβέστιο δεν είναι κάτι που χρειάζονται οι ενήλικες. Χρησιμοποιήστε το σε smoothies, μαζί με τα αγαπημένα σας φρούτα.

Μπαχαρικά

Θέλετε να δώσετε τέλεια γεύση στο φαγητό σας, αλλά το αλάτι είναι επικίνδυνο. Γι’ αυτό υπάρχουν τα μπαχαρικά. Όχι μόνο κάνουν κάθε πιάτο να αποκτήσει ακόμα περισσότερο ενδιαφέρουσα γεύση, χρώμα και μυρωδιά, αλλά περιέχουν και σημαντικά αντιοξειδωτικά. Από την ρίγανη και το θυμάρι, μέχρι την πάπρικα και τον κουρκουμά, οι επιλογές σας είναι πολλές!

Κανέλα

Ναι, τεχνικά θα μπορούσαμε να την προσθέσουμε μέσα στα υπόλοιπα μπαχαρικά, αλλά τα οφέλη της κανέλας είναι τόσο πολλά, που αξίζει δικό της κομμάτι. Μειώνει την αρτηριακή πίεση, περιέχει αντιοξειδωτικά, υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν ότι έχει ακόμα και αντικαρκινικές ιδιότητες, αλλά και ότι ρυθμίζει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Και μην φοβηθείτε να την χρησιμοποιήσετε σε πιάτα που δεν είναι γλυκά—μέσα σε ένα τσίλι, για παράδειγμα. Μπορεί να απογειώσει πολλά φαγητά.

Πατάτες

Ξεχάστε ό,τι έχετε ακούσει για τις πατάτες και τους υδατάνθρακές τους. Είναι ένα παρεξηγημένο superfood, καθώς περιέχει κάλιο, πολύ λίγο αλάτι, αλλά αρκετές φυτικές ίνες. Επιπλέον, δεν περιέχει καθόλου λιπαρά και χοληστερόλη. Ψήστε ή βράστε τις πατάτες σας, συνδυάστε τις με άλλα λαχανικά και μερικά μπαχαρικά, και μην ξεχάσετε λίγο ελαιόλαδο.

Ψάρια

Τα ψάρια όπως ο τόνος, ο σολομός και η πέστροφα είναι τέλεια πηγή άλιπης πρωτεΐνης, αλλά και βιταμίνης D, που παίζει ρόλο στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Μαγειρέψτε το χωρίς αλάτι, μόνο με λίγο ελαιόλαδο και πιπέρι.

Βρώμη

Η καλύτερη επιλογή για πρωινό, καθώς οι φυτικές ίνες της βρώμης βελτιώνουν την λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος και δεν αφήνουν την αρτηριακή μας πίεση να εκτοξευθεί. Συνδυάστε την με φρέσκα φρούτα και κανέλα, για ένα πραγματικά υγιεινό πρωινό.

Φασόλια

Τα φασόλια περιέχουν φυτικές ίνες και πρωτεΐνη, αλλά επίσης είναι καλές πηγές καλίου. Είτε φτιάξετε μια παραδοσιακή φασολάδα, είτε τα βράσετε και τα χρησιμοποιήσετε σε σαλάτες, τα φασόλια είναι μία πάρα πολύ υγιεινή προσθήκη στην διατροφή σας.

Σπανάκι

Από τις καλύτερες φυτικές πηγές σιδήρου, το σπανάκι είναι τέλειος τρόπος να “γεμίσουμε” την μέρα μας με λαχανικά. Επίσης, περιέχει ασβέστιο, φυτικές ίνες και βιταμίνες Α και C. Είναι πραγματικά μια αναγκαία τροφή για κάθε έναν από εμάς.

 Λιναρόσπορος

Αυτό το μικρό σποράκι περιέχει τα πολύτιμα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 (που βρίσκουμε και στα ψάρια) και μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της πίεσης. Συνδυάστε το με γιαούρτι, ή μέσα σε βρώμη, αλλά μπορείτε να το προσθέσετε και σε μια σαλάτα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι παραλήρημα ασθενών μετά από έμφραγμα επιδεινώνει την έκβασή τους
Nέος Κώδικας Φαρμακευτικής Δεοντολογίας
18 Απριλίου - Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών