Υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάποιος μπορεί να έχει διάρροια. Από κάποια μόλυνση, μέχρι τροφική δηλητηρίαση, η αλήθεια είναι μία: η διάρροια είναι ενοχλητική, και θέλουμε να περάσει όσο πιο γρήγορα γίνεται. Και για αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει να αποφεύγουμε τις παρακάτω τροφές, οι οποίες μπορεί να την επιδεινώσουν.

Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες

Όταν το πεπτικό μας σύστημα είναι υγιές, τότε αυτές είναι οι πιο σημαντικές τροφές. Αλλά όταν πάσχουμε από διάρροια, αυτές οι τροφές είναι δύσκολες να χωνευτούν, και μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Λιπαρά και τηγανιτά φαγητά

Το λίπος είναι δύσκολο στην χώνευση, και θα επιδεινώσει την κατάσταση. Τα τηγανιτά είναι από τα πιο λιπαρά φαγητά που μπορείτε να καταναλώσετε, και μπορεί να καταστρέψουν την λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος εκείνη την στιγμή. Αποφύγετέ τα μέχρι να αισθανθείτε καλύτερα.

Τροφές με γλουτένη

Σε περίπτωση που γνωρίζετε ότι ο οργανισμός σας είναι ευαίσθητος στην γλουτένη, πρέπει να την αποφεύγετε, καθώς μπορεί να προκαλέσει πολύ δυσάρεστα συμπτώματα. Αν δεν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με την συγκεκριμένη πρωτεΐνη, θα είστε εντάξει.

Γαλακτοκομικά

Ακόμα κι αν δεν έχετε πρόβλημα με την λακτόζη, μπορεί να σας πειράξει όσο ο οργανισμός σας αντιμετωπίζει διάρροια. Μπορεί να είστε πιο ευαίσθητοι και το πρόβλημα να επιδεινωθεί, συνεπώς θα ήταν καλό να αποφεύγετε όλα τα γαλακτοκομικά μέχρι να αισθανθείτε καλύτερα. Όλα τα γαλακτοκομικά, δηλαδή, εκτός από το γιαούρτι, που τα προβιοτικά του μπορούν να βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό το πεπτικό μας σύστημα.

Ωμές τροφές

Οι ωμές τροφές είναι πιο δύσκολες στην χώνευση, συνεπώς μπορεί να προκαλέσουν αέρια. Όσο πάσχετε από διάρροια, αν χρειαστεί να φάτε λαχανικά, μαγειρέψτε τα.

Αλκοόλ και καφεΐνη

Αυτές οι δύο ουσίες διεγείρουν το έντερο, και αν είναι ήδη ευαίσθητο, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα, και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Επιπλέον, και τα δύο μπορούν να μας αφυδατώσουν, και ο οργανισμός μας ήδη αντιμετωπίζει αφυδάτωση λόγω της διάρροιας. Νερό και πάλι νερό.

Τεχνητά γλυκαντικά

Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, όπως η ασπαρτάμη και η σορβιτόλη έχουν καθαρτική δράση σε ορισμένους ανθρώπους, και θα ήταν καλύτερο να αποφεύγονται, καθώς θα κάνουν την διάρροια χειρότερη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου