Το αργανέλαιο χρησιμοποιείται στο Μαρόκο εδώ και αιώνες - όχι μόνο λόγω της λεπτής γεύσης του, αλλά και της ευρείας ποικιλίας των πιθανών οφελών για την υγεία.


Αυτό το φυσικώς απαντώμενο φυτικό έλαιο προέρχεται από τους πυρήνες του καρπού του δέντρου αργκάν.
Παρόλο που προέρχεται από το Μαρόκο, το έλαιο αργκάν χρησιμοποιείται σε ολόκληρο τον κόσμο σε ποικίλες μαγειρικές, καλλυντικές και ιατρικές εφαρμογές.

Αυτό το άρθρο εξηγεί 6 από τα πιο σημαντικά οφέλη για την υγεία, αλλά και τις χρήσεις του ελαίου αργκάν.

Περιέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά

Το αργανέλαιο αποτελείται κυρίως από λιπαρά οξέα και μια ποικιλία φαινολικών ενώσεων.

Το μεγαλύτερο μέρος της περιεκτικότητας σε λιπαρά του ελαίου αργκάν προέρχεται από το ελαϊκό και το λινελαϊκό οξύ.

Περίπου το 29-36% της περιεκτικότητας σε λιπαρά οξέα του ελαίου αργκάν προέρχεται από το λινολεϊκό οξύ ή το ωμέγα-6, καθιστώντας το καλή πηγή αυτού του βασικού θρεπτικού συστατικού.
Το ελαϊκό οξύ, αν και δεν είναι απαραίτητο, αποτελεί το 43-49% της σύνθεσης λιπαρών οξέων του ελαίου αργκάν και θεωρείται υγιές λίπος. Το ελαϊκό οξύ βρίσκεται επίσης στο ελαιόλαδο, το οποίο είναι γνωστό για τη θετική του επίδραση στην υγεία της καρδιάς.

Επιπλέον, το αργανέλαιο είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης Ε, η οποία απαιτείται για υγιές δέρμα, μαλλιά και μάτια. Αυτή η βιταμίνη έχει επίσης ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Οι διάφορες φαινολικές ενώσεις στο αργανέλαιο είναι πιθανώς υπεύθυνες για το μεγαλύτερο μέρος της αντιοξειδωτικής και αντιφλεγμονώδους ικανότητάς του.

Το αργανέλαιο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε ή τοκοφερόλη, μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που χρησιμεύει ως ισχυρό αντιοξειδωτικό για τη μείωση των επιβλαβών επιδράσεων των ελεύθερων ριζών.

Άλλες ενώσεις που υπάρχουν στο έλαιο αργκάν, όπως το CoQ10, η μελατονίνη και οι φυτικές στερόλες, παίζουν επίσης ρόλο στην αντιοξειδωτική του ικανότητα.

Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε μια σημαντική μείωση των φλεγμονωδών δεικτών σε ποντίκια που τράφηκαν με αργανέλαιο πριν από την έκθεση σε μια ιδιαίτερα φλεγμονώδη ηπατική τοξίνη, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Επιπλέον, μερικές έρευνες δείχνουν ότι το αργανέλαιο μπορεί επίσης να εφαρμοστεί απευθείας στο δέρμα σας για να μειώσει τις φλεγμονές που προκαλούνται από τραυματισμούς ή λοιμώξεις.

Αν και αυτά τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να κατανοηθεί πώς το έλαιο αργκάν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ιατρικά στον άνθρωπο για τη μείωση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες.

Μπορεί να συνεισφέρει στην υγεία της καρδιάς

Το έλαιο αργάνης είναι μια πλούσια πηγή ελαϊκού οξέος, το οποίο είναι ένα μονοακόρεστο, ωμέγα-9 λίπος.

Το ελαϊκό οξύ υπάρχει επίσης σε πολλά άλλα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του αβοκάντο και του ελαιόλαδου, και έχει συνδεθεί με προστατευτικά για την καρδιά αποτελέσματα. Μια μικρή μελέτη έδειξε ότι το έλαιο αργκάν ήταν συγκρίσιμο με το ελαιόλαδο στην ικανότητά του να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων μέσω της επίδρασής του στα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο αίμα.

Σε μια άλλη μικρή μελέτη σε ανθρώπους, υψηλότερη πρόσληψη ελαίου αργκάν συσχετίστηκε με χαμηλότερα επίπεδα "κακής" LDL χοληστερόλης και υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο αίμα.

Σε μια μελέτη σχετικά με τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σε 40 υγιείς ανθρώπους, όσοι κατανάλωναν 15 γραμμάρια έλαιου αργκάν ημερησίως για 30 ημέρες εμφάνισαν μείωση κατά 16% και 20% των "κακών" επιπέδων LDL και τριγλυκεριδίων αντίστοιχα.

Αν και αυτά τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα, απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες για την καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το αργανέλαιο μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς στους ανθρώπους.

Μπορεί να έχει οφέλη για τον διαβήτη

Ορισμένες αρχικές έρευνες σε ζώα δείχνουν ότι το έλαιο αργκάν μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη.

Δύο μελέτες κατέληξαν σε σημαντική μείωση τόσο του σακχάρου αίματος σε φάση νηστείας, όσο και της αντίστασης στην ινσουλίνη σε ποντίκια που έλαβαν δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη μαζί με έλαιο αργκάν.

Οι συγκεκριμένες μελέτες αποδίδουν σε μεγάλο βαθμό αυτά τα οφέλη στην αντιοξειδωτική περιεκτικότητα του ελαίου.

Ωστόσο, τέτοια αποτελέσματα δεν συνεπάγονται απαραίτητα ότι τα ίδια αποτελέσματα θα μπορούσαν να παρατηρηθούν στους ανθρώπους. Ως εκ τούτου, απαιτείται έρευνα σε ανθρώπους.

Μπορεί να έχει αντικαρκινική επίδραση

Το αργανέλαιο μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή ορισμένων καρκινικών κυττάρων.

Μια μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα εφάρμοσε πολυφαινολικές ενώσεις από αργανέλαιο σε κύτταρα καρκίνου του προστάτη. Το εκχύλισμα ανέστειλε την αύξηση των καρκινικών κυττάρων κατά 50% σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Σε μια άλλη μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα, ένα μείγμα φαρμακευτικού βαθμού αργανικού ελαίου και βιταμίνης Ε αύξησε το ρυθμό κυτταρικού θανάτου σε δείγματα καρκινικών κυττάρων μαστού και εντέρου.

Παρόλο που αυτή η προκαταρκτική έρευνα είναι ενδιαφέρουσα, χρειάζεται περισσότερη μελέτηγια να καθοριστεί εάν το έλαιο αργκάν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του καρκίνου στον άνθρωπο.

Μπορεί να αντιμετωπίσει ορισμένες ασθένειες του δέρματος

Το αργανέλαιο υπήρξε ένα δημοφιλές σπιτικό φάρμακο για τη θεραπεία φλεγμονωδών δερματικών παθήσεων εδώ και δεκαετίες - ειδικά στη Βόρεια Αφρική, από όπου προέρχονται τα δέντρα αργκάν.

Παρόλο που υπάρχουν περιορισμένα επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν την ικανότητα του αργανικού ελαίου να θεραπεύει συγκεκριμένες λοιμώξεις του δέρματος, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται συχνά για το σκοπό αυτό.

Ωστόσο, η τρέχουσα έρευνα δείχνει ότι το αργανέλαιο περιέχει αρκετές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, οι οποίες μπορεί να είναι και οι λόγοι για τους οποίους φαίνεται να θεραπεύουν τον δερματικό ιστό.

Λάβετε υπόψη ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο