Οι άνθρωποι με σχιζοφρένεια, μια χρόνια ψυχική ασθένεια, συχνά κάνουν ανθυγιεινή διατροφή, υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά και χαμηλή  σε φυτικές ίνες. Οι κακές διατροφικές συνήθειες συχνά οδηγούν σε άλλα προβλήματα υγείας που μπορούν να θέσουν αυτά τα άτομα σε υψηλό κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη. Οι έρευνες δείχνουν ότι ορισμένες αλλαγές στη διατροφή μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν.

Καταναλώστε περισσότερα φρούτα

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα με σχιζοφρένεια συχνά δεν λαμβάνουν αρκετές ίνες. Φρούτα όπως αχλάδια, μήλα και άλλα - είναι μερικές από τις καλύτερες πηγές φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη μείωση της "κακής" χοληστερόλης και στην πέψη. Οι διατροφές που είναι πλούσιες σε ίνες μπορεί να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης ορισμένων προβλημάτων υγείας που συχνά σχετίζονται με τη σχιζοφρένεια, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και η παχυσαρκία.

Φάτε περισσότερα λαχανικά

Χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες, γεμάτα με φυτικές ίνες και σημαντικές βιταμίνες και χωρίς να επιβαρύνουν την καρδιά, τα λαχανικά είναι ένα άλλο βασικό στοιχείο που λείπει από τη διατροφή πολλών ανθρώπων που έχουν σχιζοφρένεια. Το κάλιο, ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που μπορεί να βοηθήσει να κρατήσει το σάκχαρό σας υπό έλεγχο, περιέχεται σε λαχανικά όπως σε διάφορα είδη φασολιών αλλά και στις γλυκοπατάτες.

Φάτε περισσότερο σολομό και άλλα λιπαρά ψάρια

Πολλές έρευνες λένε ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να αποτρέψουν ή να κατευνάσουν τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας και να επιβραδύνουν τον εκφυλισμό της νόσου. Ο σολομός και το σκουμπρί είναι καλές πηγές αυτών των οξέων. Δεν σας αρέσουν τα ψάρια; Ρωτήστε τον γιατρό σας για τα συμπληρώματα ωμέγα-3.

Καταναλώστε περισσότερο κοτόπουλο με μαρινάρα

Η έρευνα προτείνει ότι η βιταμίνη νιασίνη μπορεί να επιβραδύνει τα «δυνατά» συμπτώματα της σχιζοφρένειας. Μια πλούσια πηγή νιασίνης είναι το κοτόπουλο· αλλά και η σάλτσα μαρινάρας.

Περιλάβετε περισσότερα στρείδια και καβούρια στη διατροφή σας

Οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ χαμηλών επιπέδων ψευδαργύρου και σχιζοφρένειας. Τα στρείδια, τα καβούρια και ο αστακός είναι υψηλά σε αυτή τη θρεπτική ουσία. Μπορείτε επίσης να τον βρείτε στο βόειο κρέας και στα εμπλουτισμένα με ψευδάργυρο δημητριακά. Είναι διαθέσιμος και στα συμπληρώματα, αλλά μιλήστε στο γιατρό σας προτού πάρετε κάποιο από αυτά.

Φάτε περισσότερα μύδια

Ορισμένες αναφορές έχουν δείξει χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 σε άτομα με ψύχωση - ένα σύνολο ψυχικών διαταραχών που η σχιζοφρένεια είναι μία από αυτές. Άλλες έρευνες λένε ότι λίγο περισσότερη  Β12 μπορεί να κατευνάσει τα συμπτώματα.

Φάτε περισσότερο σπανάκι

Ο βασιλιάς των φυλλωδών χόρτων, το σπανάκι είναι υψηλό σε φυλλικό οξύ. (Ονομάζεται φυλλικό οξύ όταν χρησιμοποιείται σε συμπληρώματα ή για να ενισχύσει τα τρόφιμα.) Το φυλλικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της σχιζοφρένειας. Μαζί με το σπανάκι, μπορείτε να το βρείτε σε μαυρομάτικα φασόλια, σπαράγγια και συκώτι.

Αποφύγετε το ψωμί

Μερικοί ειδικοί πιστεύουν ότι η ευαισθησία στο σιτάρι μπορεί να είναι ένας παράγοντας στις διαταραχές ψυχικής υγείας όπως η σχιζοφρένεια. Μια μελέτη δείχνει ότι μερικοί άνθρωποι με σχιζοφρένεια είδαν βελτίωση όταν αφαίρεσαν τη γλουτένη από τη διατροφή τους. Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε σιτάρι και άλλους κόκκους. Συζητήστε το με τον γιατρό σας.

Δεν υπάρχουν καλά σάκχαρα

Έχει διαπιστωθεί ότι οι περισσότεροι άνθρωποι με σχιζοφρένεια δεν κάνουν καλή διατροφή και ότι οι πιθανότητες εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη είναι υψηλότερες. Μια διατροφή με  χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να επιβραδύνει τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας. Κόψτε τα εξευγενισμένα σάκχαρα, αυτά που βρίσκονται σε γλυκά ροφήματρα, καραμέλες, γλυκά και κέικ..

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης