Τούτη την εποχή δίνουν και παίρνουν οι ιώσεις, τα κρυολογήματα και η γρίπη και…δυστυχώς αν αισθάνεστε ήδη τα πρώτα συμπτώματα, τότε «ένα μήλο την ημέρα» δεν είναι αρκετό. Για να προλάβουμε το «κρεβάτωμα» και να βελτιώσουμε την αντίσταση του οργανισμού μας, είναι απαραίτητη η κατανάλωση τουλάχιστον 7 μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα, ενώ ένα πλήρες και ισορροπημένο διαιτολόγιο συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Πέρα όμως από τα φρούτα και τα λαχανικά υπάρχουν κι άλλες τροφές, συνδυασμοί τροφίμων αλλά και τακτικές που θα πρέπει να επιστρατεύσουμε προκειμένου να τη... γλυτώσουμε. Αν λοιπόν δεν νιώθετε και τόσο καλά, ξεκινήστε γρήγορα- γρήγορα την κατανάλωση των παρακάτω:

Κοτόσουπα

Οι ερευνητές πλέον επιβεβαιώνουν τις συμβουλές της γιαγιάς, αφού σε μια πρόσφατη (και όχι τη μοναδική) μελέτη, εξέτασαν διάφορες παραλλαγές κοτόσουπας (με λαχανικά, με ρύζι κτλ) και διαπίστωσαν ότι η κατανάλωσή της εμπόδισε τη μετανάστευση των λευκών κυττάρων. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό εύρημα, αφού ένα από τα πρώτα συμπτώματα του κρυολογήματος είναι η συσσώρευση των λευκών κυττάρων στους βρογχικούς σωλήνες. Η εξήγηση που έδωσαν οι ερευνητές είναι πως το αμινοξύ κυστεϊνη, που απελευθερώνεται από το κοτόπουλο κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, χημικά μοιάζει με την ακετυλοκυστεΐνη που περιέχεται στα φάρμακα βρογχίτιδας και έτσι ίσως λειτουργεί σαν «φάρμακο». Ακόμα, καρυκεύματα, όπως το σκόρδο (βλέπε παρακάτω) και τα κρεμμύδια αλλά και το λεμόνι μπορούν να αυξήσουν την ανοσοποιητική προστασία που μας προσφέρει η κατανάλωση της κοτόσουπας.

Αντί για πορτοκάλι, grapefruit και λεμόνι

Το grapefruit περιέχει μια ικανοποιητική ποσότητα βιταμίνης C, χρήσιμη στην ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, για να αντιμετωπίσετε τη γρίπη και το κρυολόγημα. Επιπλέον είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή – φυσικές χημικές ενώσεις που φαίνεται ότι διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Αν δεν τρώτε το γκρέιπφρουτ, δοκιμάστε τα πορτοκάλια ή τα μανταρίνια. Προσθέστε επίσης όπου μπορείτε άφθονο λεμόνι αφού όχι μόνο έχει μπόλικη βιταμίνη C και άλλα αντιοξειδωτικά συστατικά, αλλά δρα και έναντι ιών, αντισηπτικά, αντιμικροβιακά, ενώ έχει και αντιφλεγμονώδη δράση.

Τσάι με μέλι

Πράσινο ή μαύρο, δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο. Το σημαντικό είναι πως και τα δύο είναι πλούσια σε πολυφαινόλες και φλαβονοειδή, ισχυρά αντιοξειδωτικά, που αναζητούν τις ελεύθερες ρίζες (καταστρέφουν τα κύτταρα) για να τις εξουδετερώσουν. Παράλληλα το μέλι έχει αντιβακτηριδιακές και αντιμικροβιακές γενικότερα ιδιότητες. Το πώς δρα δεν είναι πλήρως κατανοητό, αλλά φαίνεται πως μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη ανθεκτικών, στα αντιβιοτικά, βακτηρίων. Για να καταπραΰνετε την ξηρότητα στο λαιμό και τον πονόλαιμο ως πρώτα συμπτώματα, προσθέστε μια-δυο κουταλιές της σούπας μέλι. Αν γευστικά σας ταιριάζει η πρόσθεση λεμονιού, θα κάνει το τσάι σας ιδανικό αφέψημα για να μην αρρωστήσετε τελικά!

Λαπάς

Μπορεί πολλοί να αντιδρούν μόνο και μόνο στο όνομά του, αλλά καλώς ή κακώς αποτελεί ένα εξαίρετο αντίμετρο της επερχόμενης ίωσης ή του κρυολογήματος. Στο λαπά χρησιμοποιείται κυρίως κάποιο λευκό ρύζι, φτωχό σε φυτικές ίνες το οποίο μαγειρεύεται σε πολύ νερό ώστε να ενυδατώνει τον άρρωστο και με πολύ λεμόνι. Προλαμβάνει τις διάρροιες, ηρεμεί ένα ανήσυχο έντερο και στομάχι και παράλληλα μας εφοδιάζει με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, απαραίτητες για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Εάν υπολογίσετε και τη δράση του λεμονιού που προαναφέραμε –και στο λαπά χρειάζεται μπόλικο- αντιλαμβανόμαστε γιατί είναι απαραίτητος, παρά τη γευστική δυσαρέσκεια που θα προκαλέσει σε κάποιους.

Μπρόκολο

Μια μελέτη ανέφερε ότι μια χημική ουσία στο μπρόκολο βοήθησε να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα των ποντικών. Επιπλέον, είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά, που προστατεύουν το σώμα σας από βλάβες, όπως βιταμίνες Α, βιταμίνη C, και γλουταθειόνη. Βάλτε λοιπόν αρκετό μπρόκολο στο πιάτο σας, φυσικά μαζί με λεμόνι και ελαιόλαδο (η Βιταμίνη Ε βοηθά το ανοσοποιητικό) και καταναλώστε τα ως μια πλούσια σαλάτα!

Σκόρδο

Το σκόρδο περιέχει την ουσία αλλισίνη (υπεύθυνη για την χαρακτηριστική οσμή και γεύση), η οποία δρα ενάντια στα βακτηρίδια. Βρετανοί ερευνητές χορήγησαν σε 146 ανθρώπους είτε ένα εκχύλισμα σκόρδου είτε placebo για 12 εβδομάδες. Τα άτομα που κατανάλωσαν σκόρδο είχαν 66% λιγότερες πιθανότητες τελικά να κρυολογήσουν. Προσθέστε λοιπόν σκόρδο στα φαγητά σας και αν το αντέχετε καταναλώστε και 2-3 ολόκληρες σκελίδες σκόρδου την εβδομάδα.

Εχινάτσια

Η εχινάτσια έχει γνωρίσει σχετικά πρόσφατα μεγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον, μιας και φαίνεται πως η συνδυαστική δράση ουσιών αυτού του φυτού το καθιστούν ικανό να αυξάνει την παραγωγή μακροφάγων και λεμφοκυττάρων, ειδικών δηλαδή αντισωμάτων στη προστασία του οργανισμού μας. Επιπρόσθετα στην εχινάτσια αποδίδεται αντισηπτική, αντιική και βακτηριοστατική ικανότητα που ευνοούν την αντιμετώπιση λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (π.χ ιώσεις) άρα και την πρόληψη της γρίπης. Θα τη βρείτε εύκολα στα φαρμακεία με τη μορφή συμπληρώματος, αφού πρώτα συμβουλευτείτε έναν ειδικό, καθώς η χρήση της χρειάζεται προσοχή.


Εάν παρόλα αυτά ο πονόλαιμος, ή τα συμπτώματα της γρίπης, διαρκέσουν περισσότερο από 3 ημέρες, απευθυνθείτε στο γιατρό σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η έκθεση της εγκύου στην ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης [μελέτη]
Οικογενής υπερχοληστερολαιμία: Από ποια ηλικία υπάρχουν αγγειακές μεταβολές
''Έξυπνη μάσκα'' εντοπίζει παθήσεις του αναπνευστικού