Πολλή συζήτηση γίνεται για «μαγικούς τρόπους» που θα μας χαρίσουν γρήγορη απώλεια βάρους. Ας εξηγήσουμε τι πραγματικά ισχύει.

Ως καταναλωτές πρέπει να γνωρίζετε ότι πολλά από αυτά τα σκευάσματα, εκτός από το γεγονός ότι δεν προσφέρουν αυτά που υπόσχονται, επιπλέον μπορεί να περιέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες, οι οποίες δεν αναγράφονται στις συσκευασίες.

Επιπλέον πρέπει να γνωρίζετε ότι τα σκευάσματα αυτά δεν έχουν την έγκριση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν ελεγχθεί από κανέναν επίσημο φορέα, ελληνικό ή ξένο, πριν φτάσουν σε εσάς.

Στο παρόν άρθρο θα μιλήσουμε για μία ουσία που κυκλοφορεί ευρέως στην ελληνική αγορά, την καρνιτίνη.

Καταρχήν, τι είναι η καρνιτίνη και που την βρίσκουμε;

Η καρνιτίνη είναι μία ένωση που συντίθεται στο ήπαρ και τους νεφρούς από τα αμινοξέα λυσίνη και μεθειονίνη. Επιπλέον, την βρίσκουμε στο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν ανεπάρκεια καρνιτίνης στον γενικό πληθυσμό ή στους αθλητές.

Σε τι χρησιμεύει;

Παίζει σημαντικό ρόλο στην οξείδωση των λιπαρών οξέων, καθώς διευκολύνει την είσοδό τους στα μιτοχόνδρια με σκοπό την παραγωγή ενέργειας.

Γιατί είναι ευρέως διαδεδομένη η πώληση καρνιτίνης ως συμπλήρωμα διατροφής;

Έχει προταθεί ότι η εξωγενής πρόσληψη καρνιτίνης θα μπορούσε να αυξήσει τον ρυθμό εισόδου των λιπαρών οξέων στα μιτοχόνδρια και με αυτόν τον τρόπο να αυξήσει τη λιπόλυση, να βελτιώσει την αντοχή των αθλητών και να προάγει την απώλεια βάρους.

Οι μελέτες τι δείχνουν;

Οι επιστημονικές μελέτες μέχρι σήμερα αποδεικνύουν ότι ο οργανισμός μπορεί να παράγει την ποσότητα καρνιτίνης που χρειάζεται και ότι η συμπληρωματική χορήγηση δεν αυξάνει τα επίπεδά της εντός των μυών, δεν μεταβάλλει το ρυθμό οξείδωσης των λιπαρών οξέων, άρα ΔΕΝ αυξάνει την λιπόλυση.

Συμπερασματικά;

Αν και υπάρχει κάποια θεωρητική βάση για το "μύθο" γύρω από την καρνιτίνη, εντούτοις δεν αποδεικνύεται κάτι από τις επιστημονικές μελέτες. Η χορήγηση καρνιτίνης δε φαίνεται να επηρεάζει τον μεταβολισμό των λιπών ούτε να προάγει την απώλεια βάρους.

Πώς μπορώ τελικά να αυξήσω την καύση λίπους;

Ο μόνος τρόπος για να ενεργοποιηθεί η λιπόλυση είναι το έλλειμμα ενέργειας και η άσκηση! Άρα αν θέλετε να κάψετε το λίπος σας, ένας είναι ο τρόπος. 

Προσέχουμε την ποιότητα και ποσότητα της διατροφής μας και αυξάνουμε τη φυσική μας δραστηριότητα!

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας στη Βουδαπέστη ο Μάριος Θεμιστοκλέους
Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν θέλουμε πόλεμο με τους γιατρούς
Σε 16 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πανώλης μικρών μηρυκαστικών