Είναι γνωστό ότι η ευεργετική δράση των φρούτων και των χυμών δεν περιορίζεται σε μία μόνο θρεπτική ουσία που περιέχουν. Βιταμίνες όπως C, E, φυλλικό οξύ και Α, καροτενοειδή, καθώς και άλλα απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού συστατικά όπως κάλιο, ασβέστιο και διαιτητικές ίνες, είναι γνωστό ότι στοιχειοθετούν το πλαίσιο της υψηλής θρεπτικής αξίας τους.



Αυτό όμως που είναι λιγότερο γνωστό είναι πως μη θρεπτικά συστατικά, συστατικά δηλαδή που δεν είναι ούτε βιταμίνες ούτε άλλα ιχνοστοιχεία ή μέταλλα και προσδιορίζουν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των φρούτων, μαγνητίζουν τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο το επιστημονικό ενδιαφέρον.

Το πορτοκαλί χρώμα στο πορτοκάλι, η πικρή γεύση στο γκρέιπφρουτ και η μαλακή υφή στο βερίκοκο οφείλονται σε μια κατηγορία συστατικών που ονομάζονται φλαβονοειδή και πολλές μελέτες τούς αποδίδουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Με άλλα λόγια τα φλαβονοειδή μπορούν να 'αποκρούουν' την επικίνδυνη επίθεση των ελευθέρων ριζών που ο οργανισμός δέχεται καθημερινά συμβάλλοντας στην εξασφάλιση της καλύτερης υγείας μας. Έτσι η πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου φαίνεται να έχει ισχυρό σύμμαχο τα φλαβονοειδή.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι συστηματική κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και των χυμών τους προφυλάσσουν από τέτοια νοσήματα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε και το γεγονός ότι η επικοινωνιακή καμπάνια του Αμερικάνικου Συλλόγου Διαιτολόγων για μια υγιεινότερη διατροφή, έχει ως πυρήνα την κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ανά μέρα.

Αντίστοιχη καμπάνια στη Δανία αναφέρεται στην κατανάλωση 9 μερίδων φρούτων και λαχανικών τη μέρα.

Η πράξη ωστόσο δείχνει ότι η προσέγγιση ενός τέτοιου στόχου μάλλον δεν είναι πολύ ρεαλιστική, καθώς η ολοένα και ισχυρότερα ριζωμένη αντίληψη περί γρήγορου φαγητού, δεν αφήνει μεγάλο μερίδιο στα φρούτα στο καθημερινό διαιτολόγιο.

Ισχυρισμοί τύπου 'πού θα κουβαλώ τα φρούτα στο σχολείο ή στο γραφείο' ή 'δεν ακούς όσα λέγονται για τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούν' δίνουν το άλλοθι για τη διατήρηση της φιλοσοφίας του fast-food.

Ωστόσο οι χυμοί φρούτων φαίνεται να αποτελούν μια ενδεδειγμένη λύση. Καθότι εύχρηστοι και προσβάσιμοι ανά πάσα στιγμή από τον καθένα (σχολείο, δρόμο, γραφείο) μας δίνουν τα πολύτιμα συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας και παράλληλα συμβάλλουν στη σωστή ενυδάτωσή του.

Αυτό όμως που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι τα πολύτιμα συστατικά, που είναι κρυμμένα στα φρούτα και στους χυμούς τους είναι ευπρόσβλητα από τη θερμοκρασία και το φως. Μεγάλες ποσότητες των υδατοδιαλυτών βιταμινών, κυρίως C, χάνονται όταν οι χυμοί δεν είναι σωστά συσκευασμένοι ή εκτίθενται για πολύ ώρα στον ατμοσφαιρικό αέρα.

Να θυμάστε:

  • Δεν πρέπει να αφήνετε για πολύ ώρα τους χυμούς εκτεθειμένους, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες
  • Να επιλέγετε χυμούς που είναι συσκευασμένοι σε αδιαφανείς συσκευασίες, γιατί έτσι προστατεύονται καλύτερα από το φως.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα