Τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης συχνά σχετίζονται με προβλήματα στην υγεία. Υπάρχει η αντίληψη ότι η αυξημένη χοληστερόλη είναι επιβλαβής, αλλά σε μεγάλο βαθμό αυτή η αντίληψη είναι λανθασμένη.

Η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν γνωρίζει ότι υπάρχουν δύο τύποι χοληστερόλης -δηλαδή η καλή (HDL) χοληστερόλη και η κακή χοληστερόλη (LDL). Τα υψηλά επίπεδα HDL στις εξετάσεις αίματός σας είναι καλή ένδειξη για την υγεία. Και ενώ η αύξηση της LDL σχετίζεται με κινδύνους για την υγεία, η αύξηση της καλής HDL χοληστερόλης προστατεύει την καρδιά από το οξειδωτικό στρες και άλλους επιβλαβείς παράγοντες.

Η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή HDL βοηθά στην ενίσχυση της υγείας της καρδιάς. Ιδού 5 τροφές που μπορούν φυσικά να αυξήσουν την HDL χοληστερόλη σας.

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο θεωρείται το πιο υγιεινό λάδι για χρήση στο μαγείρεμα και στα πιάτα. Περιέχει λίπη τα οποία είναι πολύ ευεργετικά για την καρδιά. Εκτός αυτού, θεωρείται καλή πηγή αντιοξειδωτικών. Η πρόσληψη ελαιόλαδου μειώνει τη φλεγμονή και την ποσότητα της κακής χοληστερόλης (LDL) στο σώμα. Επομένως, καλό είναι αυτό το λάδι να αποτελεί μέρος της διατροφής σας.

Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αντί για οποιοδήποτε άλλο εξευγενισμένο λάδι έτσι ώστε να αυξήσετε την HDL χοληστερόλη. Το καλύτερο είναι ότι σε αντίθεση με άλλες χώρες, το ελαιόλαδο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής και είναι εύκολο να το βρείτε. Αλλά έχετε κατά νου ότι το ελαιόλαδο δεν κάνει για πολύ υψηλές θερμοκρασίες (τηγάνισμα, ψήσιμο) κ.λπ.

Φασόλια και όσπρια

Θα πρέπει να συμπεριλάβετε φασόλια και όσπρια στην καθημερινή σας διατροφή. Φακές, μαυρομάτικα, γίγαντες, ρεβύθια κ.τ.λ∙ όλα αυτά είναι πολύ ευεργετικά για την καρδιά σας. Τα όσπρια περιέχουν γενναίες ποσότητες ινών και θρεπτικών συστατικών. Εκτός από αυτό, όλα είναι πολύ καλές πηγές πρωτεΐνης. Το καλύτερο είναι ότι μπορείτε να τρώτε όσπρια καθημερινά.

Μωβ φαγητά

Όλα τα φυσικά φρούτα και λαχανικά μωβ χρώματος θεωρούνται πολύ υγιεινά για την καρδιά, επειδή περιέχουν ειδικά αντιοξειδωτικά, που ονομάζονται ανθοκυανίνες. Αυτό το είδος αντιοξειδωτικού προλαμβάνει τη φλεγμονή και αποτρέπει τη βλάβη των κυττάρων που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να συμπεριλάβετε μωβ τροφές στη διατροφή σας, όπως μούρα, κόκκινο λάχανο, μπλε μούρα, μαύρα μούρα, μαύρα σμέουρα, μαύρα σταφύλια κ.λπ.

Σπόροι Chia

Η κατανάλωση σπόρων chia θεωρείται επωφελής για την υγεία. Η αλήθεια είναι ότι οι σπόροι chia περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, αλλά το πιο σημαντικό από αυτά είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και οι φυτικές ίνες. Αυξάνουν την ποσότητα της LDL χοληστερόλης στον οργανισμό σας. Εκτός από αυτό, λόγω των μετάλλων και άλλων θρεπτικών συστατικών που υπάρχουν στους σπόρους chia, οι σπόροι chia είναι γνωστό ότι βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και του διαβήτη.

Λιπαρά ψάρια

Πολλοί τύποι θαλασσινών όπως τα ψάρια, γαρίδες κ.λπ. περιέχουν καλά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Η πρόσληψη αυτών των υγιών λιπών μειώνει τη φλεγμονή και μειώνει την ποσότητα της κακής χοληστερόλης στον οργανισμό. Ο σολομός, η σαρδέλα, το σκουμπρί, οι αντσούγιες κ.λπ. είναι ανήκουν στην κατηγορία των λιπαρών ψαριών που είναι πολύ καλά για την καρδιά σας. Αν λοιπόν δεν είστε χορτοφάγος, τότε καταναλώστε αυτά τα ψάρια αντί για κοτόπουλο και πρόβειο κρέας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management