Για να έχετε υγιή οργανισμό, θα πρέπει να παίρνετε την απαραίτητη βιταμίνη Β. Και παρόλο που είναι πολύ εύκολο να βρείτε το σύμπλεγμα των βιταμινών B μέσω της  κατανάλωσης μιας ισορροπημένης διατροφής, η οποία περιέχει πολλά προϊόντα και δημητριακά ολικής αλέσεως, η βιταμίνη Β12 είναι μια άλλη ιστορία.

Η βιταμίνη Β12, η ​​οποία βοηθά τον οργανισμό σας να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια, υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και ενθαρρύνει την υγιή λειτουργία των νεύρων, βρίσκεται φυσικά μόνο σε ζωικές πηγές.

 Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που δεν τρώνε κρέας ή γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να δυσκολευτούν να φθάσουν στη συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης Β12 (2,6 mcg εάν είστε έγκυος και 2,8 mcg εάν θηλάζετε). Τα άτομα με πεπτικά προβλήματα όπως η κοιλιοκάκη και οι ενήλικες άνω των 50 ετών διατρέχουν επίσης κίνδυνο ανεπάρκειας λόγω προβλημάτων απορρόφησης, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν αδυναμία, κόπωση και ζάλη. (Έτσι, εάν τρώτε αυτά τα τρόφιμα και εξακολουθείτε να έχετε τα συμπτώματα, επισκεφθείτε τον γιατρό σας.), Έχετε όμως κάποιες εναλλακτικές.

Στρείδια

Βιταμίνη Β12: 21,84 mcg ανά 1kg στρειδιών (364% ΣΗΠ)

Άλλα οφέλη για τον οργανισμό: Τα στρείδια περιέχουν περισσότερο ψευδάργυρο από οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο -32 mg σε έξι ακατέργαστα στρείδια, το 400% της ΣΗΠ σας. Το βασικό μεταλλικό άλας υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, βοηθώντας να καταπολεμήσει τα κρυολογήματα. Ένα ακόμη όφελος; Ο ψευδάργυρος μπορεί να ενθαρρύνει την παραγωγή τεστοστερόνης, η οποία μπορεί να βελτιώσει τη λίμπιντο και να βοηθήσει τις ωοθήκες των γυναικών να παραμείνουν υγιείς.

Μύδια

Βιταμίνη Β12: 20,4 mcg ανά 1kg μαγειρεμένων μυδιών (338% ΣΗΠ)

Άλλα οφέλη για το οργανισμό: Εκτός από τη βιταμίνη Β12, τα μύδια αποτελούν επίσης μια καλή πηγή πρωτεϊνών, καλίου, βιταμίνης C και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Καβούρι

Βιταμίνη Β12: 10,3 mcg ανά 1kg  (171% ΣΗΠ)

Άλλα οφέλη για τον οργανισμό: Το κρέας καβουριών περιέχει βιταμίνες A, B και C, καθώς και μαγνήσιο. Και όπως τα στρείδια, είναι γεμάτο ψευδάργυρο: μία κονσέρβα καβουριού έχει 4,7 mg ή 58% της ΣΗΠ σας.

Σαρδέλες

Βιταμίνη Β12: 7,6 mcg ανά 1kg (126% DV)

Άλλα οφέλη για τον οργανισμό: Μπορεί να εκπλαγείτε αν μάθετε ότι αυτά τα μικρά ψάρια είναι γεμάτα με ασβέστιο-1 κιλό σαρδέλα έχει την ίδια ποσότητα με 3 λίτρα γάλακτος. Οι σαρδέλες περιέχουν επίσης βιταμίνη D και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Εάν τις αγοράσετε σε κονσέρβες με λάδι, βεβαιωθείτε ότι τις ξεπλένετε πριν από το μαγείρεμα για να απαλλαγείτε από το υπερβολικό αλάτι.

Πέστροφα

Βιταμίνη Β12: 5.4 mcg σε 1kg άγριας πέστροφας (90% ΣΗΠ)

Άλλα οφέλη για τον οργανισμό: Τα λιπαρά ψάρια, όπως η πέστροφα, είναι καλές πηγές βιταμίνης D και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία προάγουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και καταπολεμούν τη φλεγμονή.

Σολομός

Βιταμίνη Β12: 4,8 mcg σε 1kg μαγειρεμένου σολομού(80% ΣΗΠ)

Άλλα πλεονεκτήματα για τον οργανισμό: Όπως και η πέστροφα, έτσι και ο σολομός είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών και για την καρδιά, υγιεινών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Άλλο καλό: Ένα φιλέτο σολομού 1 κιλού περιέχει περισσότερο από το 100% της βιταμίνης D που χρειάζεστε.

Τόνος

Βιταμίνη Β12: 2,5 mcg σε 1kg (42% ΣΗΠ)

Άλλα οφέλη για τον οργανισμό: Ο τόνος είναι γεμάτος με βιταμίνη . Όπως ο σολομός και η πέστροφα, είναι επίσης πλούσια πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, συμπεριλαμβανομένων των εικοσαπεντανοϊκών οξέων (EPA) και των εικοσιδυαεξανικών οξέων (DHAs), τα οποία εκτιμάται ότι συμβάλλουν στην τόνωση της διάθεσης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εντοπίστηκε σύνδρομο Down σε παιδιά που έζησαν στην αρχαιότητα- Και στην Ελλάδα
Πώς να διατηρήσουμε την ενέργειά μας καθώς μεγαλώνουμε
Τα γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμπιστοσύνη [μελέτη]