Οι περισσότεροι υδατάνθρακες που καταναλώνουμε, όπως αυτοί στα ζυμαρικά, στα δημητριακά και στις πατάτες, είναι άμυλα. Κάποια από αυτά τα άμυλα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να διασπαστούν κατά την πέψη, και για αυτό ονομάζονται ανθεκτικά άμυλα. Δεν τα βρίσκουμε σε πάρα πολλές τροφές, είναι όμως σημαντικό να τα προσλαμβάνουμε.

Επιπλέον, αυτά τα άμυλα καταστρέφονται με το μαγείρεμα, συνεπώς αυτές τις τροφές είναι καλό να τις τρώμε σε όσο πιο φυσική μορφή μπορούμε - άρα το υπερβολικό ψήσιμο και βράσιμο δεν είναι καλή ιδέα. Οι τροφές αυτές όμως μπορούν να ανακτήσουν μερικά από τα άμυλά τους αν τις αφήσουμε να κρυώσουν πριν τις φάμε.

Μερικά από τα οφέλη αυτών των αμύλων είναι η καλύτερη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, όπως και η ανοχή του οργανισμού στην ινσουλίνη, ενώ ορισμένες μελέτες έχουν δείξει πως μια διατροφή πλούσια σε ανθεκτικά άμυλα μπορεί να παίζει ρόλο ακόμα και στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Σε ποιες τροφές θα τα βρούμε όμως;

Βρώμη

Η βρώμη είναι από τους πιο εύκολους τρόπους να βάλουμε ανθεκτικό άμυλο στην καθημερινή μας διατροφή. 100 γραμμάρια μαγειρεμένη βρώμη περιέχουν κάτι παραπάνω από 3,5 γραμμάρια, μαζί με μια γερή δόση αντιοξειδωτικών. Μαγειρέψτε την βρώμη από το βράδυ, βάλτε την στο ψυγείο και καταναλώστε την για πρωινό μαζί με μερικά φρούτα και ξηρούς καρπούς, για ένα πρωινό που θα σας δώσει ενέργεια μέχρι το μεσημέρι. Το ίδιο ισχύει και για άλλα δημητριακά ολικής άλεσης, όπως η σίκαλη και το σιτάρι.

Ρύζι

Πού θα ήταν ο κόσμος μας χωρίς το ρύζι; Είναι από τους πιο φτηνούς, νόστιμους και - αντικειμενικά - βολικούς τρόπους να προσθέσουμε ανθεκτικό άμυλο στην διατροφή μας. Και εδώ είναι καλή ιδέα να το μαγειρέψουμε και να το αφήσουμε να κρυώσει. Άλλωστε, το ρύζι τρώγεται πολύ εύκολα κρύο χωρίς να χάνει την γεύση του. Προτιμήστε καστανό ρύζι, που προσφέρει σημαντικά περισσότερες ποσότητες φυτικών ινών, αλλά και ιχνοστοιχείων όπως το μαγνήσιο.

Φασόλια και άλλα όσπρια

Στα 100 γραμμάρια οσπρίων βρίσκουμε από 1 μέχρι και 5 γραμμάρια ανθεκτικού αμύλου, μαζί με πολλές φυτικές ίνες αλλά και μια πολύ αναγκαία δόση φυτικής πρωτεΐνης. Τα φασόλια σόγιας (edamame), τα μαύρα και κόκκινα φασόλια, οι φακές, η φάβα αλλά και ο αρακάς είναι όλα καλές πηγές. Η φάβα, συγκεκριμένα, περιέχει περισσότερο ανθεκτικό άμυλο από όλα, με 7-12 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια.

Ωμό άμυλο πατάτας

Το βρίσκουμε πολύ εύκολα πλέον, σε μαγαζιά με είδη υγιεινής διατροφής, και είναι μια λευκή σκόνη σαν αλεύρι. Πολλοί την χρησιμοποιούν ως εναλλακτική για αλεύρι για να φτιάξουν ψωμί χωρίς γλουτένη ή ως μέσο πήξης σε σούπες. Η καλύτερη μέθοδος όμως, για να μην καταστραφεί το άμυλο με το μαγείρεμα, είναι να το προσθέσουμε ωμό σε ένα smoothie με φρούτα. Θα κάνει την υφή του ακόμα καλύτερη και θα το κάνει πιο θρεπτικό και χορταστικό. Δεν χρειαζόμαστε πάνω από 1-2 κουταλιές της σούπας καθημερινά από αυτή την όχι-και-τόσο-γνωστή υπερτροφή.

Πατάτες

Οι τηγανιτές πατάτες δεν μας αρέσουν όταν τις τρώμε κρύες, αλλά αυτό δεν είναι ένα κείμενο που θα σας πει να φάτε τηγανιτές πατάτες. Αν τις βράσουμε και τις αφήσουμε να κρυώσουν, μπορούμε να φτιάξουμε μια τέλεια πατατοσαλάτα, που μας προσφέρει μεγάλες ποσότητες ανθεκτικού αμύλου. Μην ξεχάσετε να βάλετε λίγο ελαιόλαδο στη σαλάτα, που θα βοηθήσει τον οργανισμό να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά πιο εύκολα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Ερευνα στην Ευρώπη για το παράνομο εμπόριο και τη φορολόγηση των προϊόντων καπνού και νικοτίνης
Γιατί τα αγόρια μητέρων με HIV έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο προβλημάτων υγείας και θνησιμότητας [μελέτη]
ΠΟΕΔΗΝ: Απέτυχαν τα απογευματινά χειρουργεία - ΟΕΝΓΕ: Αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ