Γνωρίζουμε πολύ καλά τις βάσεις της υγιεινής διατροφής. Τις έχουμε αναφέρει και αναλύσει πολλές φορές. Ένα γερό πρωινό, πλούσιο σε πρωτεΐνη, έμφαση στα μη επεξεργασμένα τρόφιμα, και ένα σημαντικό μέρος των γευμάτων μας να αποτελείται από λαχανικά, φρούτα, όσπρια αλλά και πηγές άλιπης πρωτεΐνης, όπως το στήθος κοτόπουλο. Οι ξηροί καρποί, επίσης, είναι ένας πολύ "δυνατός" μας σύμμαχος, προσφέροντάς μας και τα τρία βασικά θρεπτικά συστατικά που έχουμε ανάγκη: καλούς υδατάνθρακες (δηλαδή φυτικές ίνες), πρωτεΐνη και καλά λιπαρά. Και... ναι, στη θεωρία αυτό ακούγεται σαν ένα σχετικά εύκολο πλάνο για να ακολουθήσει κανείς. Τα στοιχεία, όμως, δίνουν μια άλλη εικόνα.

Συγκεκριμένα, φαίνεται πως ο ελληνικός πληθυσμός λαμβάνει μικρότερες ποσότητες σε σχέση με τις ενδεδειγμένες σε φρούτα και λαχανικά, ψάρια και όσπρια, ενώ αντιθέτως καταναλώνει μεγαλύτερες ποσότητες από fast food, γλυκά, αναψυκτικά, ποτά και κόκκινο κρέας. Επιπλέον, για να γίνουν τα πράγματα ακόμα χειρότερα, διαπιστώθηκε πως ακόμα και σε περιπτώσεις που ακολουθείται μία υγιεινή διατροφή, δεν υπάρχει πάντα κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά - ειδικά σε αυτά που θεωρούνται πιο "δύσκολα" για τον οργανισμό να απορροφήσει ή να βρει μέσα από το φαγητό, όπως η βιταμίνη D, ο σίδηρος, αλλά και οι βιταμίνες Α και Ε, όπως και το μαγνήσιο.

Αυτό γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκο αν υπολογίσουμε ακόμα δύο πολύ, πολύ σημαντικούς παράγοντες που τείνουμε να ξεχνάμε: το φύλο και την ηλικία. Οι ανάγκες του οργανισμού μας διατροφικά αλλάζουν όσο μεγαλώνουμε, ενώ διαφοροποιούνται ελαφρώς και βάσει του φύλου. Για παράδειγμα, όσο μεγαλώνουμε χρειαζόμαστε περισσότερο ασβέστιο για να διατηρήσουμε τα οστά μας όσο πιο υγιή γίνεται, και οι γυναίκες χρειάζονται ακόμα περισσότερο σε σχέση με τους άνδρες, καθώς είναι πιο επιρρεπείς στην οστεοπόρωση. Αν δεν είμαστε κατάλληλα ενημερωμένοι για τις ιδιαίτερες ανάγκες αυτές, τότε δεν θα μπορούμε να παρέχουμε στον οργανισμό μας ό,τι χρειάζεται για να λειτουργεί σωστά.

Βέβαια, να μην ξεχνάμε πως το “όσο μεγαλώνουμε” δεν σημαίνει πως θα πρέπει να έχουμε πατήσει τα πρώτα, ή και τα δεύτερα -ήντα. Όσο νωρίτερα ξεκινήσουμε να προασπίζουμε τον οργανισμό μας με τα κατάλληλα για το φύλο και την ηλικία μας θρεπτικά συστατικά τόσο καλύτερα.

Επιπλέον, εκτός από την δική μας πιθανή άγνοια, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή την κακή εικόνα που δείχνουν οι μελέτες. Δεν μπορούμε να μη λάβουμε υπόψη το καθημερινό “τρέξιμο” που δεν μας αφήνει να περάσουμε αρκετό χρόνο στην κουζίνα, ετοιμάζοντας υγιεινά γεύματα, με τη λύση του delivery (και συνήθως του εύκολου και... λιπαρού delivery) να γίνεται κανόνας πολλές μέρες της εβδομάδας. Χωρίς καν να μιλήσουμε για τη συνθήκη της πανδημίας και της καραντίνας, κατά την οποία για πολλούς από εμάς έχει χαθεί κάθε έννοια υγιεινής διατροφής, γυμναστικής, ακόμα και προγράμματος.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Σημαίνουν πολλά πράγματα. Αρχικά, για όσους δεν ακολουθούν ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, αυτό πρέπει να αλλάξει. Έπειτα, είναι ευθύνη μας να κάνουμε τακτικά εξετάσεις για να ανακαλύπτουμε πιθανές ελλείψεις που παρουσιάζουμε σε θρεπτικά συστατικά και, σε συνεννόηση με τον γιατρό μας, να κάνουμε τις ανάλογες κινήσεις για να τις καλύψουμε. Και, τέλος, ίσως είναι αναγκαίο να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την ιδιαίτερα βολική λύση των συμπληρωμάτων διατροφής. Συγκεκριμένα, ένα συμπλήρωμα που να ανταποκρίνεται στις πολύ ιδιαίτερες ανάγκες του καθενός, λαμβάνοντας υπόψιν την ηλικία και το φύλο.

Και κάπου εδώ μπαίνει στην εξίσωση το συμπλήρωμα διατροφής Sustenium Biorhythm 3. Πρόκειται για μία σειρά πολυβιταμινών νέας Γενιάς, από τη φαρμακευτική εταιρία Menarini Hellas, που περιλαμβάνει 4 ξεχωριστά προϊόντα: για άνδρες, για γυναίκες, για άνδρες άνω των 60 ετών και γυναίκες άνω των 60 ετών. Κάθε προϊόν περιέχει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που χρειάζεται κάθε μέρα ο οργανισμός μας και στις κατάλληλες ποσότητες για να βρίσκεται στο 100% του. Επιπλέον, το κάθε προϊόν είναι εμπλουτισμένο με το κατάλληλο αντιοξειδωτικό ανάλογα με τις ανάγκες κάθε φύλου και ηλικίας. Έτσι η πολυβιταμίνη Sustenium Biorhythm για τη γυναίκα περιέχει Ρεσβερατρόλη που θεωρείται ότι έχει αντιγηραντική δράση (η «μαγική» ουσία του κόκκινου κρασιού) ενώ το Sustenium Biorhythm για τον άντρα περιέχει Q10, που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλει στη παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα. Τα Sustenium Biorhythm για άντρες και γυναίκες άνω των 60 περιέχουν Λουτεΐνη και Ζεαξανθίνη που συμβάλλουν στην υγεία των ματιών.

Ο πιο σημαντικός τρόπος, όμως, που το Sustenium Biorhythm κάνει την διαφορά είναι πως διαθέτει τεχνολογία αποδέσμευσης των θρεπτικών συστατικών σε τρία στάδια, ώστε ο οργανισμός να μπορεί να απορροφήσει ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες από το καθένα. Η αποδέσμευση αυτή των συστατικών διαρκεί οκτώ ώρες, για να είμαστε σίγουροι πως ο οργανισμός μας λαμβάνει τις απαραίτητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουμε ώστε ο οργανισμός μας να λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά καθημερινά, ειδικά σε μια περίοδο όπως αυτήν που διανύουμε τώρα, που το άγχος και η ανησυχία για τον κορωνοϊό μάς έχουν κάνει όλους να αισθανόμαστε καταβεβλημένοι, σωματικά και ψυχολογικά. Και ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η σωστή διατροφή και η τακτική άσκηση είναι το άλφα και το ωμέγα της υγείας... μερικές φορές είναι καλό να δεχόμαστε όλη τη διαθέσιμη βοήθεια για να νιώθουμε εμείς.. πιο δυνατοί!

Ειδήσεις υγείας σήμερα
148η Αποστολή των Κινητών Ιατρικών Μονάδων στην Ιστιαία
Λιπαρό δέρμα: Πώς θα νιώθω καλύτερα
H τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της πρόγνωσης του κινδύνου για καρκίνο στο μαστό [μελέτη]