Οι βιταμίνες και τα άλατα είναι πολύ σημαντικά στη διατροφή μας και δεν πρέπει να αδιαφορούμε. Μια ισορροπημένη διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και άλατα. Οι διάφορες δίαιτες "βγάζουν" από την καθημερινή μας διατροφή φρούτα, λαχανικά και γενικά τροφές που ενοχοποιούνται έτσι ώστε να μην υπάρχουν στη διατροφή μας βιταμίνες και άλατα χρήσιμα στον οργανισμό μας. Ο οργανισμός παρουσιάζει αβιταμίνωση δηλαδή έλλειψη βιταμινών απαραίτητων για τον οργανισμό όπως για παράδειγμα βιταμίνη D και ασβέστιο κυρίως σε ηλικιωμένους ανθρώπους προκαλώντας σοβαρές επιπλοκές στον οργανισμό.

 

Οι βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά βοηθούν στην καλή διατήρηση της υγείας και της άμυνας του οργανισμού.

Τα θρεπτικά αυτά συστατικά πολλοί άνθρωποι τα παίρνουν και από συμπληρώματα διατροφής εμπλουτίζοντας έτσι την διατροφή τους σε βιταμίνες και άλατα.

Είναι πολύ σημαντικό όμως να ξέρουμε τη σημασία και τη σωστή χρήση των συμπληρωμάτων αυτών έτσι ώστε να είναι ασφαλή και αποδοτικά στον οργανισμό μας.

Υπάρχουν πολλές μορφές συμπληρωμάτων διατροφής, σε κάψουλες, ταμπλέτες, σε σκόνη και σε υγρή μορφή.

Σε κάθε συσκευασία ανεξάρτητα με τη μορφή τους, πρέπει να αναγράφονται οι ποσότητες κάθε θρεπτικού συστατικού αναλυτικά σε γραμμάρια, μιλιγκράμ και μικρογραμμάρια και την αναλογία της ΠΗΔ. Η Προτεινόμενη Ημερήσια Δόση έχει σκοπό τη σωστή και ασφαλή λήψη των συμπληρωμάτων και έχει καθιερωθεί εδώ και 50 χρόνια.

Η σωστή λήψη των συμπληρωμάτων βοηθά στην αποφυγή της αβιταμίνωσης αλλά και την αποφυγή της υπερβολικής δόσης βιταμινών και αλάτων.

Η ασφάλεια της σωστής καθημερνής δόσης βιταμινών και αλάτων είναι πολύ σημαντική γιατί έτσι αποφεύγονται ανεπιθύμητες παρενέργειες. Οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν πού τις οδηγίες που αναγράφονται στις ετικέτες προσέχοντας να μην υπερβαίνουν τα επίπεδα ασφαλείας.

Επίσης υπάρχουν διάφοροι ειδικοί που ασχολούνται ξεχωριστά με τις ελλείψεις του κάθε οργανισμού σε βιταμίνες και άλατα δίνοντας έτσι τις σωστές βιταμίνες στις σωστές δόσεις βοηθώντας έτσι τον οργανισμό να λειτουργεί αρμονικά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα φάρμακα παρασκευάζονται για ασθενείς, όχι για αποθέματα
Θέλουμε να μας πει το DNA μας από τι μπορούμε να αρρωστήσουμε;
Πώς το ήπαρ βοηθά ορισμένους καρκινικούς όγκους να αντιστέκονται [μελέτη]