Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΥ

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φιλοσοφία να αντιληφθεί κανείς ότι μία υπηρεσία, όπως το ΕΣΥ, στηρίζεται κατ΄ εξοχήν στους ανθρώπους της. Στο νοσηλευτικό προσωπικό και κυρίως στους γιατρούς, οι οποίοι αποτελούν και τη ‘βιτρίνα’ του…καταστήματος.

Φαίνεται ότι στην Ελλάδα αυτό δεν έχει γίνει ακόμη αντιληπτό. Δεν είναι μόνον οι χαμηλές αποδοχές και το εξοντωτικό ωράριο. Θυμίζουμε ότι ένας νοσοκομειακός γιατρός που εφημερεύει, μένει στο νοσοκομείο περισσότερες από 30 ώρες.

Πηγαίνει, δηλαδή, στη δουλειά του το πρωί και μένει εκεί μέχρι και το μεσημέρι της επόμενης μέρας.

Όλα αυτά για μισθούς, οι οποίοι κυμαίνονται από 1.000 έως 2.000 ευρώ, ανάλογα με την προϋπηρεσία. Ενδεικτικό είναι ότι ένας ανειδίκευτος γιατρός – ο οποίος κάνει την ειδικότητά του στο νοσοκομείο και αμείβεται με τα 700 ή τα 1.000 ευρώ – ξεπερνά συχνά την ηλικία των 30 ετών και έχει στο ενεργητικό του σπουδές σχεδόν δέκα ετών.

Γιατί τα αναφέρουμε αυτά; Η αφορμή δόθηκε από ένα περιστατικό, το οποίο συνέβη σήμερα τα ξημερώματα στο Κέντρο Υγείας Περάματος Ρεθύμνου. Δύο άνθρωποι έφτασαν εκεί τις πρώτες πρωινές ώρες, απαιτώντας άμεσα περίθαλψη, μετά από ένα τροχαίο ατύχημα που είχαν.

Ο ένας από αυτούς, μάλιστα, επιτέθηκε στο γιατρό, θεωρώντας ότι καθυστέρησε να του προσφέρει τις υπηρεσίες. Όταν λέμε ‘επιτέθηκε’, εννοούμε με γροθιές και άλλα χτυπήματα στο πρόσωπο και στο αριστερό πόδι. Ήταν τέτοια η μανία του…αγανακτισμένου πολίτη, που ο γιατρός υποβλήθηκε σε επέμβαση αποκατάστασης ρήξης αριστερού αχίλλειου τένοντα!

Οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου κατήγγειλαν ότι οι δύο τραυματίες που επετέθησαν στο γιατρό βρίσκονταν υπό την επήρεια αλκοόλ ή άλλων ουσιών και από την πρώτη στιγμή ήταν εξαιρετικά επιθετικοί και προσβλητικοί.
Θα αναρωτηθείτε γιατί ασχολούμαστε με μία υπόθεση του αστυνομικού δελτίου.

Κι όμως, η ιστορία αυτή δείχνει την οργάνωση των μονάδων Υγείας στην Ελλάδα. Ο καθένας μπορεί να εισβάλει και να κάνει ό,τι θέλει…

Το Κέντρο Υγείας οφείλει να είναι μία οργανωμένη και καλά φυλασσόμενη μονάδα, καθώς όλο το 24ωρο έχει προσωπικό, μπορεί να φιλοξενεί ασθενείς, ενώ στις εγκαταστάσεις του βρίσκεται ακριβός ιατρικός εξοπλισμός και φάρμακα. Αν ο καθένας μπαίνει όποτε θέλει και συμπεριφέρεται με τον τρόπο που θεωρεί, είναι σαφές ότι δεν πρόκειται για οργανωμένη μονάδα.

Πρόκειται για ξέφραγο αμπέλι…

Με δεδομένο ότι το Κέντρο Υγείας αποτελεί κύτταρο ενός μεγάλου οργανισμού (του ΕΣΥ), είναι σαφές ότι περιστατικά σαν αυτό αποτελούν δυσφήμιση. Τόσο για τους πολίτες, όσο και τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ, οι οποίοι χάνουν και τα τελευταία ίχνη ηθικού.

Όσο για τους τελευταίους, καθίσταται εύλογο το εξής ερώτημα: Οι αμοιβές είναι εξευτελιστικές. Το ωράριο σκληρό. Το ενδιαφέρον της πολιτείας περιορισμένο. Ποιο είναι το κίνητρο τους για την παραγωγή έργου;

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα