Μια τεχνική η οποία μπορεί τελικά να παρακάμψει την ανάγκη μεταμοσχεύσεων με συμβατό μόσχευμα μυελού των ιστών χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι κύτταρα που αφαιρούνται από τον ομφάλιο λώρο θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιοδήποτε ασθενή χωρίς απόρριψη. Η νέα μέθοδος, που παρουσιάζεται στο περιοδικό 'Nature Medicine', πολλαπλασιάζει σε μεγάλο βαθμό το μικρό αριθμό κυττάρων από τον ομφάλιο λώρο που είναι έτοιμα για μεταμόσχευση.

Η τρέχουσα μέθοδος της μεταμόσχευσης μυελού των οστών βοηθά τους ασθενείς που πάσχουν από νόσους όπως η λευχαιμία η οποία επηρεάζει τα βλαστικά κύτταρα στο μυελό των οστών όπου αναπτύσσονται νέα κύτταρα αίματος. Τα κύτταρα μυελού των οστών εξουδετερώνονται από εντατική θεραπεία και εισάγονται στη θέση τους κύτταρα από συμβατό δότη.



Ωστόσο, συμβατός δότης δεν είναι εύκολο να βρεθεί και ακόμα και με τέτοιο δότη υπάρχει ο κίνδυνος να απορρίψει ο ασθενής τα νέα κύτταρα. Κύτταρα που έχουν αφαιρεθεί από ομφάλιο λώρο θα μπορούσαν να παρακάμψουν αυτά τα προβλήματα καθώς δεν έχουν τα χαρακτηριστικά που θα προκαλούσαν φυσιολογικά την απόρριψη από το ανοσοποιητικό, και έτσι είναι πιθανό τα κύτταρα από τον ομφάλιο λώρο ενός μόνο μωρού να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιοδήποτε ασθενή χωρίς να υπάρχει ανάγκη για συμβατότητα.

Ωστόσο υπάρχει ένα μεγάλο μειονέκτημα. Δεν υπάρχουν αρκετά κύτταρα σε ένα μόνο λώρο ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ενήλικων ασθενών. Οι επιστήμονες εξέταζαν τρόπους είτε να συνδυάσουν τα κύτταρα από περισσότερα του ενός μωρά είτε να αυξήσουν στο εργαστήριο τον αριθμό των κυττάρων.

Η δεύτερη επιλογή δεν είναι εύκολη. Απλώς το να αφήσουν οι επιστήμονες τα βλαστικά κύτταρα να διαιρεθούν και να αυξηθούν στο εργαστήριο σημαίνει ότι πολλά από τα επιπλέον κύτταρα θα είναι απλά κύτταρα αίματος που δεν θα έχουν την ιδιότητα να παράγουν νέα κύτταρα.

Ερευνητές στο Κέντρο 'Ερευνας για τον καρκίνο Fred Hutchinson στο Σιάτλ πιστεύουν ότι ενδεχομένως ανακάλυψαν μέθοδο.

Στο εργαστήριο κατάφεραν να τροποποιήσουν μια οδό στα βλαστικά κύτταρα ώστε να προκαλέσουν αύξηση στον αριθμό χωρίς να χαθεί η ιδιότητά τους ως βλαστικά κύτταρα.

Μετά την επιτυχία που παρουσίασαν τα πειράματα σε ζώα αυτά τα κύτταρα χρησιμοποιήθηκαν σε ανθρώπους και οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι έγιναν δεκτά από τον οργανισμό πιο γρήγορα και συνέβαλαν περισσότερο στην ανακατασκευή λειτουργικού μυελού των οστών.


Πηγές:
'Nature Medicine'.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα