Ελάχιστη «πρόοδος» έχει πραγματοποιηθεί έως σήμερα στη στάση απέναντι στην αντισύλληψη στη χώρα μας, καθώς τα ποσοστά χρήσης αντισυλληπτικών από τις Ελληνίδες παραμένουν ιδιαίτερα χαμηλά και σε αντιστρόφως ανάλογη θέση με τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες.

Όπως προκύπτει από επίσημα επιστημονικά στοιχεία και 50 χρόνια μετά από την κυκλοφορία του πρώτου αντισυλληπτικού χαπιού, στην Ευρώπη οι γυναίκες που χρησιμοποιούν το «χάπι» ξεπερνούν το 30%, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό δεν υπερβαίνει το 4%!

Είναι, δε, απογοητευτικό το γεγονός ότι, παρά τα υψηλά ποσοστά χρήσης αντισυλληπτικών μεθόδων, ακόμη και σε ό,τι αφορά την Ευρώπη οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες ξεπερνούν τα 9 εκατομμύρια το χρόνο και αφορούν το σύνολο των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας.

Το χειρότερο, μάλιστα, είναι ότι 2 στις 3 γυναίκες (ποσοστό 64%) επιλέγουν διακοπή της εγκυμοσύνης τους με έκτρωση, πράξη που βάζει σε κίνδυνο όχι μόνο την αναπαραγωγική τους ικανότητα, αλλά και την ίδια τους τη ζωή.

Σήμερα, ωστόσο, νέες αντισυλληπτικές μέθοδοι με βάση τη φυσική ορμόνη που παράγεται στο γυναικείο οργανισμό έρχονται να βάλουν «φρένο» στην προκατάληψη και να φέρουν επανάσταση στην αντισύλληψη, προσκαλώντας παράλληλα τη σύγχρονη Ελληνίδα να υιοθετήσει μια συνειδητοποιημένη στάση απέναντι στην υγεία και το σώμα της.

Αυτά τόνισαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας, Διευθυντής Β’ Πανεπιστημιακής Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής και Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γ. Κρεατσάς, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού, Επίκουρος Καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας κ.

Ν. Σαλάκος και η Καθηγήτρια Μαιευτικής Σχολής Τ.Ε.Ι. Αθηνών κ. Κ. Λυκερίδου, με αφορμή την πραγματοποίηση του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Οικογενειακού Προγραμματισμού και τον πρόσφατο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

Όπως ανέφερε ο Καθηγητής κ. Κρεατσάς, ένα νέο αντισυλληπτικό χάπι, το οποίο παρέχει για πρώτη φορά φυσικό οιστρογόνο και αποτελεσματική αντισυλληπτική προστασία, βρίσκεται τώρα στη διάθεση των γυναικών. Πρόκειται για την πλέον σύγχρονη μέθοδο αντισύλληψης, η οποία έχει διαφορετική σύνθεση από τα διαθέσιμα αντισυλληπτικά χάπια και καθιερώνει μια νέα κατηγορία στα αντισυλληπτικά χάπια συνδυασμού.

Και αυτό, διότι είναι το πρώτο αντισυλληπτικό χάπι υψηλής αποτελεσματικότητας που απελευθερώνει φυσική οιστραδιόλη, την ίδια ορμόνη που παράγεται τακτικά από τις ωοθήκες σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς η 17-β οιστραδιόλη είναι το οιστρογόνο με το οποίο είναι περισσότερο εξοικειωμένο το σώμα των γυναικών.

Μετά από δεκαετίες χρήσης αιθινυλοιστραδιόλης, το χάπι αυτό αποτελεί πραγματική επανάσταση στον τομέα των επιλογών αντισύλληψης για τις γυναίκες.

Ιστορικά, το νέο αντισυλληπτικό είναι το αποτέλεσμα πολυετούς κλινικής έρευνας και το πρώτο παγκοσμίως διαθέσιμο αντισυλληπτικό χάπι που έχει μελετηθεί εκτενώς σε γυναίκες ηλικίας 18-50 ετών. Προηγούμενες προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός αντισυλληπτικού χαπιού που περιέχει οιστραδιόλη υπήρξαν ανεπιτυχείς, καθώς προκαλούσαν μη προγραμματισμένη αιμόρροια, απουσία εμμηνορρυσίας και άλλες διαταραχές του κύκλου.

Ο κ. Κρεατσάς είπε πως το σημαντικότερο πλεονέκτημα του νέου αντισυλληπτικού χαπιού έγκειται στο ότι είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να λειτουργεί σε αρμονία με το γυναικείο σώμα, παρέχοντας τα κατάλληλα επίπεδα ορμονών την κατάλληλη στιγμή καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου της γυναίκας.

Ένα χάπι λαμβάνεται καθημερινά για 28 ημέρες: τα πρώτα 26 χάπια παρέχουν ορμόνες και τα τελευταία δύο είναι ελεύθερα δραστικής ουσίας (placebo). Ο σκοπός που εξυπηρετούν είναι να εκπαιδεύσουν τις γυναίκες να λαμβάνουν τακτικά το χάπι τους και να το ενσωματώσουν στην καθημερινή τους ρουτίνα.

Έτσι βελτιώνεται η συνέπεια της γυναίκας (συμμορφωσιμότητα) ως προς τη χρήση των χαπιών, κάτι που αποτελεί βασικό παράγοντα για τη διατήρηση της επιτυχούς αντισύλληψης.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών (Fruzzetti F. Contraception 2010, Hoy SM. Drugs 2009) ο νέος συνδυασμός βαλεριανικής οιστραδιόλης και διενογέστης (Qlaira) είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στη μείωση της ποσότητας αίματος σε γυναίκες που πάσχουν από έντονη, παρατεταμένη και συχνή εμμηνορρυσία.

Χάρη στην ειδική σύνθεσή του, το Qlaira μπορεί να μειώσει τον αριθμό των ημερών που διαρκεί η έμμηνος ρύση και την καθημερινή ένταση της περιόδου.

Ακόμα σημαντικότερο, σε σχετικές μελέτες, το νέο αντισυλληπτικό σχετίστηκε με θετική επίδραση στη συναισθηματική και σωματική υγεία των γυναικών για το 90% εξ αυτών!

«Όλες οι γυναίκες διαφέρουν ως προς τις αντισυλληπτικές τους ανάγκες οπότε είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να τους προσφέρουμε αντισυλληπτικές επιλογές που ταιριάζουν περισσότερο στον τρόπο ζωής τους» τόνισε ο καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας κ.

Γ. Κρεατσάς. «Οι σύγχρονες γυναίκες όλο και πιο έντονα αναζητούν τη φυσικότητα και νέες αντισυλληπτικές λύσεις οι οποίες είναι σε αρμονία με το σώμα τους».

Αυτό κατέδειξε και διεθνής έρευνα που διεξήχθη το 2009 μεταξύ 9,606 γυναικών ηλικίας 16 – 49 σε 18 διαφορετικές χώρες (Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Λατινική Αμερική) με στόχο να διερευνήσει αρχικά τη σημασία του φυσικού και υγιούς τρόπου ζωής για τις γυναίκες αλλά και ποια «μέτρα» λαμβάνουν ή θα ήθελαν να λάβουν προκειμένου να επιτύχουν ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένων των αντισυλληπτικών τους επιλογών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα:

  • Για όλες τις γυναίκες (ανεξάρτητα από τη χώρα καταγωγής τους), ο φυσικός τρόπος ζωής θα είχε πολύ θετική επίδραση στο ευ ζην τους
  • Περισσότερο από 70% των γυναικών προσπαθούν να υιοθετήσουν ένα πιο φυσικό, υγιεινό τρόπο ζωής
  • Η συντριπτική πλειοψηφία πιστεύει πως οι αντισυλληπτικές επιλογές πρέπει να αντανακλούν τη ζωή της σύγχρονης γυναίκας
  • Τα απαραίτητα χαρακτηριστικά που μία νέα αντισυλληπτική μέθοδος θα έπρεπε να έχει (εκτός της αποτελεσματικότητας):

Το 85% θέλουν ένα αντισυλληπτικό που λειτουργεί σε αρμονία με το σώμα τους

Το 82% θέλουν ένα αντισυλληπτικό που παρέχει μια ορμόνη όμοια με αυτή που παράγεται από το γυναικείο σώμα

Το 87% θέλουν ένα αντισυλληπτικό που εξασφαλίζει καλό έλεγχο του κύκλου

Από την πλευρά της, η κ. Λυκερίδου τόνισε ότι σήμερα η γυναίκα καλείται να είναι επιτυχημένη επαγγελματίας, καλή σύζυγος και με μια υγιή προσωπική ζωή. Για το λόγο αυτό, και με δεδομένο το τεράστιο άγχος που τη γεμίζει η σύγχρονη κοινωνία, θα πρέπει να διαθέτει μεγαλύτερη συναισθηματική πληρότητα προκειμένου να προασπίζει, μεταξύ άλλων, την αναπαραγωγική της υγεία.

Η αναπαραγωγική υγεία ορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) ως μια κατάσταση φυσικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας, σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με το αναπαραγωγικό σύστημα, σε όλα τα στάδια της ζωής της γυναίκας.

Η έννοια της αναπαραγωγικής υγείας υπονοεί ότι η γυναίκα πρέπει να είναι σε θέση να βιώνει μια ικανοποιητική και ασφαλή σεξουαλική ζωή, καθώς και ότι έχει την ελευθερία να αποφασίζει αν και πότε θέλει να δημιουργήσει την οικογένειά της.

Αυτό προϋποθέτει ενημέρωση και πρόσβαση σε ασφαλείς, αποτελεσματικές, προσιτές και αποδεκτές μεθόδους οικογενειακού προγραμματισμού της επιλογής της, και το δικαίωμα για κατάλληλες υπηρεσίες παροχής επιστημονικής ενημέρωσης.

Ήδη από το 1995 το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τη δημογραφία (UNFPA) και ο Π.Ο.Υ. αναγνώρισαν το Χάρτη της IPPF για τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα. Σε αυτά, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται:

  • Το δικαίωμα στη ζωή, που σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η ζωή καμίας γυναίκας δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο λόγω μιας εγκυμοσύνης.
  • Το δικαίωμα στην πληροφόρηση και στην εκπαίδευση σε σχέση με τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία για όλα τα άτομα, συμπεριλαμβανομένης και της πρόσβασης σε ολοκληρωμένη πληροφόρηση για τα οφέλη, τους κινδύνους και την αποτελεσματικότητα όλων των μεθόδων ρύθμισης της γονιμότητας, ώστε όλες οι αποφάσεις να λαμβάνονται με βάση την ολοκληρωμένη, ελεύθερη και πληροφορημένη συγκατάθεση του ατόμου.
  • Το δικαίωμα απόφασης εάν ή πότε μπορεί να αποκτήσει κάποιος παιδί.
  • Το δικαίωμα στα οφέλη της επιστημονικής προόδου, που συμπεριλαμβάνει το δικαίωμα στους χρήστες των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών υπηρεσιών υγείας να έχουν πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες που αφορούν στην αναπαραγωγική υγεία, οι οποίες να είναι ασφαλείς, αποτελεσματικές και αποδεκτές.

Η πρώτη γυναίκα που πίστεψε στη διαχείριση της αναπαραγωγής της γυναίκας και όρισε την αντισύλληψη ως απαραίτητη για την ελευθερία των γυναικών από τα τέλη της δεκαετίας του 1920 ήταν η Margaret Sanger. Ένθερμη φιλοδοξία της ήταν να βρει το ιδανικό αντισυλληπτικό για την ανακούφιση των γυναικών από το φρικτό γεγονός της επαναλαμβανόμενης, ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Ήθελε ένα χάπι που θα μπορούσε να παρέχει στις γυναίκες φθηνή, ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο αντισύλληψης.

«Σήμερα έχουμε στη διάθεση των γυναικών ένα επαναστατικό προϊόν, ένα αντισυλληπτικό χάπι υψηλής αποτελεσματικότητας που προσφέρει στις γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας μια επιλογή ασφαλή, φιλική προς το σώμα τους λόγω της φυσικής οιστραδιόλης που περιέχει.

Είναι σημαντικό για τη σημερινή γυναίκα γιατί ο τρόπος ζωής της έχει αλλάξει και η ίδια είναι συνειδητοποιημένη, πολυάσχολη, σέβεται το σώμα της, γνωρίζει τα δικαιώματά της και αναζητά λύσεις περισσότερο φυσικές ενώ επιδιώκει ευζωία και ηρεμία» υπογράμμισε η κ.

Λυκερίδου.

Αναφερόμενος στις σύγχρονες απαιτήσεις του οικογενειακού προγραμματισμού, ο κ. Σαλάκος επεσήμανε ότι 350 εκατομμύρια ζευγάρια σε ολόκληρο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού. Ο κ. Σαλάκος ανέφερε ότι οι εγκυμοσύνες σε εφήβους κάτω των 18 ετών κρύβουν έως και 24% μεγαλύτερο κίνδυνο βρεφικής θνησιμότητας.

Αντίστοιχα, οι εγκυμοσύνες άνω των 35 ετών, όταν είναι οι πρώτες, είναι επικίνδυνες τόσο για τη ζωή της μητέρας, όσο και για την υγεία του βρέφους.

Ενδεικτικά των αυξημένων κινδύνων που συνεπάγονται οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, είπε ο κ. Σαλάκος, είναι δύο στοιχεία: κάθε χρόνο, περισσότερα από 50 εκατομμύρια έφηβες μένουν έγκυες χωρίς να το θέλουν, ενώ και το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων από AIDS εντοπίζεται σε ηλικίες μικρότερες των 25 ετών.

Αυτά δεν είναι, όμως, τα μόνα απογοητευτικά στοιχεία. Υπάρχουν και άλλα ακόμα πιο ανησυχητικά:

  • Το 10% των ατόμων αναπαραγωγικής ηλικίας μολύνονται από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.
  • Τα νοσήματα αυτά αποτελούν την κύρια αιτία στειρότητας σε άνδρες και γυναίκες και ευθύνονται για το 49% των εισαγωγών σε γυναικολογικές κλινικές.

Καταλήγοντας, ο κ. Σαλάκος τόνισε ότι ο οικογενειακός προγραμματισμός θα πρέπει να γίνεται με διακριτικότητα, να χαρακτηρίζεται από πολύπλευρη και σωστή ενημέρωση του ζευγαριού και να παρέχει τη δυνατότητα επιλογής στο ζευγάρι

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα: ''Καρδιακή ανεπάρκεια & συννοσηρότητες''
Το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΣΦΕΕ
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πιο αποτελεσματική η διατροφική προσαρμογή από τα φάρμακα [μελέτη]