Απολύτως εξοικειωμένοι με τη χρήση αντιβιοτικών είναι οι Ευρωπαίοι, χωρίς, όμως, να γνωρίζουν το ρόλο των σημαντικών αυτών φαρμάκων.

 Περισσότεροι από ένας στους τέσσερις Έλληνες τα καταναλώνουν ακόμη και στο κρυολόγημα ή τη γρίπη, προφανώς επειδή δεν γνωρίζουν ότι τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά κατά των ιών.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από πρόσφατη έρευνα, η οποία διεξήχθη στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του ‘Ευρωβαρομέτρου’, με τίτλο ‘Αντοχή στα αντιβιοτικά’.

Στο εισαγωγικό κείμενο τονίζεται ότι τα αντιβιοτικά έχουν διαδραματίσει καίριο ρόλο στη βελτίωση της Δημόσιας Υγείας, μειώνοντας τους θανάτους από λοιμώξεις που στο παρελθόν ήταν θανατηφόρες.

Είναι, όμως, γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι προσβάλλονται από μικροοργανισμούς που έχουν αναπτύξει αντοχή στα αντιβιοτικά.

Η αντοχή στα αντιβιοτικά είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο, το οποίο βρίσκεται σε έξαρση, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης χρήσης των συγκεκριμένων φαρμάκων.

Οδηγεί σε αυξημένη διάρκεια νοσηλείας με επιπλοκές, μεγαλύτερη θνησιμότητα και κόστος για τα συστήματα Υγείας.

Άγνοια

Η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη εμφανίζεται να έχει σημαντικά κενά στην ενημέρωση σχετικά με τα αντιβιοτικά και τη δράση τους.

Το 53% των Ευρωπαίων εξακολουθούν να πιστεύουν λανθασμένα ότι τα αντιβιοτικά εξοντώνουν τους ιούς, ενώ το 47% εκτιμούν ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος και της γρίπης!

Η έρευνα κατέδειξε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Το 40% των Ευρωπαίων απάντησαν ότι έλαβαν αντιβιοτικό τον τελευταίο χρόνο.

Περισσότεροι από το 95% των Ευρωπαίων πολιτών, είπαν ότι κατανάλωσαν αντιβιοτικά με συνταγή ή σύσταση γιατρού, το 3% χωρίς συνταγή και το 2% ότι τους είχε περισσέψει από παλαιότερη θεραπεία.

Μεγαλύτερα ποσοστά κατανάλωσης αντιβιοτικών εμφανίζουν νεαρά κυρίως άτομα, ηλικίας 15 έως 24 ετών. Το 20% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησαν ότι έχουν λάβει αντιβιοτικό για να αντιμετωπίσουν τη γρίπη και το 14% για το κρυολόγημα.

Μόνο το 20% των πολιτών γνώριζαν το ρόλο και τη θεραπευτική αξία των συγκεκριμένων φαρμάκων.

Συνταγή

Σχεδόν το 99% των πολιτών της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Γερμανίας, του Λουξεμβούργου, της Πορτογαλίας και της Τσεχίας απάντησαν ότι έλαβαν αντιβιοτικό με συνταγή ή σύσταση γιατρού.

Η Ρουμανία εμφανίζεται να είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, όπου λιγότεροι από οκτώ στους δέκα πολίτες (79%) έλαβαν αντιβιοτικό με ιατρική συνταγή. Είναι, δε, η μόνη χώρα που περισσότεροι από ένας στους δέκα (16%) απάντησαν ότι λαμβάνουν αντιβιοτικό από το φαρμακείο, χωρίς συνταγή.

Στην αμέσως επόμενη θέση βρίσκονται η Λιθουανία (7%), η Ελλάδα (7%), η Κύπρος (6%) και η Λετονία (6%).

Η χώρα μας βρίσκεται αρκετά ψηλά στην κατάταξη και σε ό,τι αφορά την κατανάλωση αντιβιοτικών κατά της γρίπης (25%) και του κρυολογήματος (27%).

Τα πρωτεία στη χρήση τους κατά της γρίπης κατέχουν η Ισπανία (32%), η Αυστρία (31%) και η Κύπρος (28%) και κατά του κρυολογήματος η Ρουμανία (40%), η Βουλγαρία (32%) και η Λετονία (30%).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν
ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον - Η διαδικασία