Η βαριατρική επέμβαση, για απώλεια βάρους, πριν γίνει μια παχύσαρκη γυναίκα μητέρα, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο να εμφανίσει σοβαρά προβλήματα υγείας στην εγκυμοσύνη, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι παχύσαρκες-και ιδιαίτερα οι υπερβολικά παχύσαρκες- αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο για διαταραχές της αρτηριακής πίεσης, όπως προεκλαμψία, στην εγκυμοσύνη. Αυτή η κατηγορία διαταραχών μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές και να οδηγήσει στο θάνατο του νεογνού.

Παρατηρούνται σε περίπου 7% των κυήσεων στις ΗΠΑ.

Η Wendy L. Bennett, από το Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη, ανέλυσε το ιατρικό ιστορικό 585 παχύσαρκων γυναικών, 16 έως 45 ετών, που υποβλήθηκαν σε βαριατρική επέμβαση είτε πριν γεννήσουν είτε μετά τον τοκετό, μεταξύ του 2002 και 2006.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘BMJ’, γυναίκες που γέννησαν μετά την εγχείρηση είχαν 75% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με διαταραχή της αρτηριακής πίεσης στην εγκυμοσύνη σε σχέση με όσες γέννησαν πριν υποβληθούν στην εγχείρηση.

Τα ευρήματα ίσχυαν ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως προϋπάρχοντα διαβήτη και την ηλικία της μητέρας στον τοκετό.

Θα πρέπει να εξετάζεται το ενδεχόμενο βαριατρικής επέμβασης σε παχύσαρκες γυναίκες που θέλουν να γίνουν μητέρες, σημειώνουν οι ερευνητές.

Πηγές:
‘BMJ’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας