Η Χρόνια Μυελογενής Λευχαιμία (ΧΜΛ) είναι μια νόσος κατά την οποία ο οργανισμός παράγει καρκινικά λευκοκύτταρα. Σχεδόν όλοι οι ασθενείς με ΧΜΛ εμφανίζουν μια ανωμαλία που είναι γνωστή ως χρωμόσωμα Φιλαδέλφειας, το οποίο παράγει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται Bcr-Abl.

Η Bcr-Abl προκαλεί πολλαπλασιασμό των κακοήθων λευκοκυττάρων. Παγκοσμίως, η ΧΜΛ ευθύνεται για περίπου 10% έως 15% όλων των περιπτώσεων λευχαιμίας σε ενήλικες, με επιπολασμό μία έως δύο περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα ετησίως.

Νέα δεδομένα που παρουσιάστηκαν στο Αμερικανικό Συνέδριο Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) καταδεικνύουν ότι η ουσία nilotinib υπερέχει της ουσίας imatinib στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου σε νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς με ΧΜΛ.

Η μελέτη έδειξε ότι με το nilotinib επιτεύθηκε μεγαλύτερη μοριακή ανταπόκριση, ενώ καθυστέρησε σημαντικά η εξέλιξη της νόσου, με αποτέλεσμα λιγότερους θανάτους από ΧΜΛ. Μη ανιχνεύσιμη νόσος σε μοριακό επίπεδο επιτεύχθηκε σε τριπλάσιο αριθμό ασθενών με το nilotinib έναντι του imatinib.

Τα νέα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν περαιτέρω τα δεδομένα που έχουν κατατεθεί προς έγκριση – ο φάκελος θα αξιολογηθεί κατά προτεραιότητα από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), ενώ έχει υποβληθεί επίσης σε ΕΕ, Ελβετία και Ιαπωνία.

'Το nilotinib καταδεικνύει ότι με πιο εκλεκτική αναστολή της προτεΐνης Bcr-Abl, που παίζει βασικό ρόλο στην εξέλιξη της ΧΜΛ, μπορούμε να καθυστερήσουμε την εξέλιξη της νόσου ακόμη περισσότερο απ’ ό,τι με την πλέον καθιερωμένη θεραπεία με imatinib,' δήλωσε ο Δρ.

Richard Larson, ερευνητής της μελέτης ENESTnd και Διευθυντής του Προγράμματος Αιματολογικών Κακοηθειών του Πανεπιστημίου του Σικάγο. 'Τα δεδομένα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας με το nilotinib σε αυτή τη μελέτη προσφέρουν τόσο στους ιατρούς όσο και τους ασθενείς μια σημαντική νέα θεραπευτική επιλογή'.

Σημειώνεται ότι η μελέτη ENESTnd (Evaluating Nilotinib Efficacy and Safety in Clinical Trials of Newly Diagnosed Ph+ CML Patients - Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας του nilotinib σε νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς με Ph+ ΧΜΛ, δηλαδή θετική για χρωμόσωμα Φιλαδέλφειας) είναι μία τυχαιοποιημένη πολυκεντρική ανοιχτή μελέτη φάσης ΙΙΙ, η οποία συγκρίνει την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του nilotinib έναντι του imatinib σε ενήλικους νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς με Ph+ ΧΜΛ σε χρόνια φάση.

Είναι η μεγαλύτερη διεθνής τυχαιοποιημένη συγκριτική μελέτη που έχει διεξαχθεί ποτέ για δύο από του στόματος θεραπείες σε νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς με Ph+ ΧΜΛ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management