Η ζωή στην πόλη φαίνεται ορισμένες φορές…παράλογη;

Όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα οι αστικές περιοχές έχουν μεγαλύτερα ποσοστά σχιζοφρένειας και ψυχωσικών διαταραχών σε σχέση με τις αγροτικές.

Πού οφείλεται αυτό; Στο στρες, στη φτώχεια, στη χρήση ουσιών, στην εγκληματικότητα, σε κάποια ενοχλητική συνήθεια ενός επιβάτη λεωφορείου; Όπως φαίνεται, οφείλεται στην έλλειψη κοινωνικών δεσμών.

Νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Archives of General Psychiatry’ εξέτασε περισσότερους από 200.000 ανθρώπους που ζούσαν στη Σουηδία και εντόπισε ότι ο ένοχος είναι η κοινωνική απομόνωση, η έλλειψη στήριξης, δεσμών, ομαδικού πνεύματος κ.α.

Η κοινωνική απομόνωση ήταν η πιο σημαντική αιτία που εξηγούσε τον αυξημένο κίνδυνο ψυχώσεων σε ανθρώπους που μεγάλωσαν σε πόλεις, σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Stanley Zammit.

Αυτό σημαίνει ότι η ζωή στις πόλεις-ιδιαίτερα σε αυτές όπου οι άνθρωποι δεν συνδέονται ή δεν κοιτάζονται στα μάτια, μας καθιστά παράφρονες;

Ο ερευνητής, του πανεπιστημίου του Cardiff, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η ζωή σε ορισμένες περιοχές πόλεων σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο σε σύγκριση με άλλες περιοχές πόλεων ή με αγροτικές περιοχές, αλλά πρόκειται για μικρή αύξηση.

Πρόσθεσε πως ο μακροπρόθεσμος κίνδυνος σχιζοφρένειας είναι περίπου 1%, έτσι ο κίνδυνος του να ζει κάποιος σε πόλη μπορεί ενδεχομένως να αυξηθεί περίπου στο 1,5%, που δεν αποτελεί μεγάλη διαφορά.

Πηγές:
‘Archives of General Psychiatry’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό
Παιδιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης: Πρώτες εκσκαφές, κινήσεις για στελέχωση