Η κολονοσκόπηση μπορεί να αποτύχει να διαγνώσει μέχρι έναν στους 13 καρκίνους του παχέος εντέρου, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Καναδοί ερευνητές σημειώνουν ότι το εύρημα πρέπει να ενεργοποιήσει γιατρούς και ασθενείς για να ληφθούν μέτρα που θα βελτιώσουν το ποσοστό εντοπισμού.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Harminder Singh, από το Πανεπιστήμιο της Manitoba, στο Winnipeg, του Καναδά, δήλωσε ότι αρκετές πρόσφατες έρευνες εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της κολονοσκόπησης όπως εκτελείται στην καθημερινή πρακτική, όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου καρκίνου στο παχύ έντερο.

Επομένως, πρόσθεσε ο ερευνητής, είναι σημαντικό να μελετηθούν οι παράγοντες που σχετίζονται με τη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου που εμφανίζεται μετά την κολονοσκόπηση.

Ο Singh εντόπισε σχεδόν 5.000 ανθρώπους ηλικίας 50 έως 80 ετών που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο μεταξύ του 1992 και 2008. Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι περίπου 8%, ή ένας στους 13 καρκίνους είχαν διαφύγει της κολονοσκόπησης, που έγινε 6 μήνες έως 3 χρόνια πριν από τη διάγνωση.

Οι γυναίκες είχαν τριπλάσιες πιθανότητες αποτυχίας στη διάγνωση καρκίνου, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό 'The American Journal of Gastroenterology'. Στους παθολόγους διέφευγαν καρκίνοι κατά 60% περισσότερο συχνά σε σχέση με τους γαστρεντερολόγους.

Υπάρχουν 3 πιθανές αιτίες για αυτές τις αποτυχίες, σημειώνει ο Dr. David Lieberman, από το Oregon Health and Science University, στο Portland. Οι όγκοι μπορεί απλώς να πέρασαν απαρατήρητοι στην εξέταση, ή μπορεί αν και εντοπίστηκαν να μην αφαιρέθηκαν τελείως.

Αν και σπάνιο, πιθανόν κάποιος μη εντοπισμένος καρκίνος να μην ήταν παρόν στην εξέταση αλλά να αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα μετά από αυτήν.

Οι πρώτες δυο αιτίες μπορούν δυνητικά να αποφευχθούν.

Ο Singh δήλωσε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη βελτίωσης του αποτελέσματος της κολονοσκόπησης. Ο Lieberman σημειώνει ότι οι ασθενείς παραπέμφθηκαν σε κολονοσκόπηση συνήθως λόγω συμπτωμάτων, γεγονός που διαφέρει από τον πληθυσμό που υποβάλλεται σε εξέταση.

Η κολονοσκόπηση πιθανόν θα αποτύγχανε να διαγνώσει μικρότερο ποσοστό καρκίνων σε τόσο μεγάλο πληθυσμό.

Ο Dr. Charles Kahi, από το Πανεπιστήμιο της Indiana, στην Ινδιανάπολη, σημειώνει ότι το ποσοστό που ανακάλυψε η νέα έρευνα ήταν λίγο υψηλότερο από αυτά που ανακοινώθηκαν προηγουμένως. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι παράγοντες κινδύνου που εντοπίστηκαν ταίριαζαν με αυτούς προηγούμενων ερευνών.

Ο Kahi εκτιμά ότι για να μεγιστοποιηθεί η προστασία έναντι του καρκίνου παχέος εντέρου μετά την κολονοσκόπηση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί από καλά εκπαιδευμένο γιατρό. Από τη μεριά των ασθενών, για να αυξήσουν τις πιθανότητες έγκαιρης διάγνωσης είναι σημαντικό να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες προετοιμασίας του εντέρου πριν την εξέταση.

Πηγές:
′The American Journal of Gastroenterology′.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Β. Παπαλιάγκας: Αλτσχάιμερ, γνωστική έκπτωση και το αναμενόμενο νέο φάρμακο
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για προστασία από τη σκόνη