Τρεις ομάδες μεταλλάξεων που προκαλούν οξεία μυελογενή λευχαιμία εντοπίστηκαν από επιστήμονες.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια και δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Nature Genetics’, μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες.

Η νόσος, αν παραμείνει χωρίς αντιμετώπιση, μπορεί να αποβεί μοιραία.

Η ερευνητική ομάδα, του Wellcome Trust Sanger Institute, ερεύνησε πώς προκύπτει η συγκεκριμένη μορφή λευχαιμίας επειδή υπήρχε μικρή πρόοδος στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

Η πιο συνήθης μετάλλαξη που εμπλέκεται στον καρκίνο βρίσκεται στο γονίδιο Npm.

Ενεργοποιώντας το συγκεκριμένο γονίδιο σε κύτταρα αίματος, στα ποντίκια, οι ερευνητές κατάφεραν να δείξουν ότι ενισχύθηκε η ιδιότητα ανανέωσης των κυττάρων, σημάδι καρκίνου. Ωστόσο, μόνο ένα στα τρία ποντίκια εμφάνισαν στη συνέχεια λευχαιμία.

Όπως καταλήγουν οι ερευνητές, άλλες μεταλλάξεις μπορεί ενδεχομένως να παίζουν ρόλο. Οι ερευνητές προχώρησαν σε μετάλλαξη γονιδίων στα ποντίκια και εστιάζοντας σε ποντίκια που εμφάνισαν καρκίνο, μπόρεσαν να εντοπίσουν τις μεταλλάξεις που εμπλέκονταν.

Ανακάλυψαν δυο επιπλέον είδη μετάλλαξης. Το ένα επηρεάζει τη διαίρεση και την ανάπτυξη, ενώ το άλλο αλλάζει το περιβάλλον του κυττάρου.

Ο Δρ. Γεώργιος Βασιλείου, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε σημαντικά βήματα που λαμβάνουν χώρα όταν εμφανίζεται ο καρκίνος. Ο εντοπισμός των βιολογικών σταδίων σημαίνει ότι μπορούν να ανακαλυφθούν φάρμακα που θα αναστρέφουν τη διαδικασία.

Πηγές:
‘Nature Genetics’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα