Στο περιοδικό ‘Journal of the American Medical Association’, η ερευνήτρια του Χάρβαρντ, Dr. Stacey Kenfield, αναφέρει ότι ο καρκίνος του προστάτη είναι ακόμα μια νόσος που συνδέεται με το κάπνισμα.

Επισκόπησε ιατρικά αρχεία περισσότερων από 5.000 ασθενών με καρκίνο προστάτη. Όπως δήλωσε, οι καπνιστές είχαν 61% αυξημένο κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου και 61% αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από τη νόσο. Επιπλέον ήταν περισσότερο πιθανό να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο και είχαν υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας γενικά.

Η Kenfield δήλωσε ότι είναι πιθανό το κάπνισμα να έχει άμεσο αποτέλεσμα στην εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη, προάγοντας την ανάπτυξη του όγκου ή αυξάνοντας τα επίπεδα τεστοστερόνης που ενέχονται στην εμφάνιση της νόσου.

Χρειάζεται περισσότερη έρευνα. Στο μεταξύ, δηλώνει ότι τα καλά νέα είναι ότι η διακοπή του καπνίσματος είναι ωφέλιμη για τη μείωση της επανεμφάνισης του καρκίνου στον προστάτη και τη θνησιμότητα λόγω της νόσου. Στην έρευνα, άντρες που είχαν διακόψει το κάπνισμα τουλάχιστον 10 χρόνια πριν τον καρκίνο του προστάτη είχαν κίνδυνο επανεμφάνισης και θνησιμότητας παρόμοιο με άντρες που δεν κάπνιζαν ποτέ.

Πηγές:
‘Journal of the American Medical Association’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα