Η διέγερση του εγκεφάλου με εμφυτεύσιμα ηλεκτρόδια ενδέχεται να μπορεί να απαλλάξει από τον πόνο τους ασθενείς που υποφέρουν από αθροιστική κεφαλαλγία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δυο ανεξάρτητων ερευνών, τα οποία ανακοινώθηκαν χθες.

Στην πρώτη έρευνα , του Peter Goadsby από το University College του Λονδίνου, έξη από τους οχτώ ασθενείς δήλωσαν ότι ανακουφίστηκαν σημαντικά από τον έντονο πόνο που τους προκαλούσε η ασθένεια.

Οι ασθενείς αυτοί δήλωσαν ότι θα συνιστούσαν τη μέθοδο και σε άλλους. Οι έντονοι πονοκέφαλοι επανεμφανίστηκαν σχεδόν αμέσως μόλις τελείωσε η μπαταρία της συσκευής και αυτή έπαψε να λειτουργεί.

Στη δεύτερη έρευνα, ο Jean Schoenen του ‘Headache Research Unit’ του Πανεπιστημίου της Λιέγης στο Βέλγιο, ανέφερε ότι από τους 8 ασθενείς που εξέτασε οι 2 απαλλάχτηκαν από τον πόνο σε διάστημα 16 και 22 μηνών αντίστοιχα ενώ τρεις δήλωσαν ότι τα συμπτώματά τους βελτιώθηκαν κατά 90%.

Όπως δημοσίευσαν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘Lancet’ και στο ‘Lancet Neurology’, σημαντικό είναι να στοχεύσουν στη σωστή περιοχή, στο ινιακό νεύρο, η διέγερση του οποίου φαίνεται να αποτελεί ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης της αθροιστικής κεφαλαλγίας.

Όπως πιστεύουν, η τεχνική αυτή θα μπορούσε να σημάνει την έναρξη νέας εποχής στην αντιμετώπιση των αρχικών συμπτωμάτων της κεφαλαλγίας.

Η αθροιστική κεφαλαλγία χαρακτηρίζεται από περιόδους που εμφανίζονται πολύ έντονοι πονοκέφαλοι. Οι ασθενείς συχνά πρέπει να παίρνουν, προληπτικά, φάρμακα για λίγες ημέρες , επί πολλά χρόνια. Ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις τα φάρμακα δεν ωφελούν.

Ερευνητές είχαν προσπαθήσει και στο παρελθόν να διεγείρουν τον εγκέφαλο αλλά στόχευσαν σε ένα σημείο του υποθαλάμου το οποίο θα μπορούσε να αιμορραγήσει με ολέθριες συνέπειες.

Τεχνικές διέγερσης του ινιακού νεύρου έχουν χρησιμοποιηθεί και για τη διερεύνηση της αποτελεσματικότητάς τους και σε άλλα είδη κεφαλαλγίας.

Ειδικοί εκτιμούν ότι η νέα μέθοδος αξίζει να δοκιμαστεί και σε μεγαλύτερο δείγμα ασθενών.

Πηγές:
‘Lancet’
'Lancet Neurology’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]