Τα λιπαρά που βρίσκονται σε συμπληρώματα ιχθυελαίων μπορούν να σταματήσουν τη δράση φαρμάκων χημειοθεραπείας, σύμφωνα με ερευνητές.

Στο περιοδικό ‘Cancer Cell’, συμβουλεύουν τους καρκινοπαθείς να μη λαμβάνουν τα συμπληρώματα.

Τα 2 λιπαρά οξέα που εμπλέκονται, που επίσης παράγονται από βλαστικά κύτταρα στο αίμα οδηγούν στο να γίνουν οι όγκοι άτρωτοι στην αγωγή.

Επιστήμονες στην Ολλανδία ερεύνησαν πώς εμφανίζουν οι όγκοι αντίσταση στην αγωγή.

Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι βλαστικά κύτταρα στο αίμα ανταποκρίθηκαν στη σισπλατίνη, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο κατά του καρκίνου. Τα κύτταρα άρχισαν να παράγουν 2 λιπαρά οξέα, γνωστά ως KHT και 16:4(n-3).

Τα συγκεκριμένα λιπαρά οξέα αρχίζουν μια σειρά χημικών αντιδράσεων που σημαίνει ότι τα καρκινικά κύτταρα αντιστέκονται στη χημειοθεραπεία.

Η χρήση φαρμάκων για το μπλοκάρισμα της παραγωγής των λιπαρών οξέων εμπόδισε αυτού του είδους την αντίσταση που ενισχύει σημαντικά τη χημειοθεραπεία, αναφέρει η έρευνα.

Ωστόσο, ερευνητές προειδοποίησαν ότι τα συγκεκριμένα λιπαρά οξέα είναι παρόντα σε αφθονία σε προϊόντα ιχθυελαίων του εμπορίου. Έδειξαν ότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίων που δόθηκαν σε ποντίκια θα μπορούσαν να εμποδίσουν τη δράση της χημειοθεραπείας έναντι ορισμένων όγκων.

Ο επικεφαλής της έρευνας Καθηγητής Emile Voest, από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, δήλωσε ότι έδειξε πως ο οργανισμός εκκρίνει προστατευτικές ουσίες στο αίμα που είναι αρκετά ισχυρές ώστε να μπλοκάρουν την επίδραση της χημειοθεραπείας.

Αυτές οι ουσίες βρίσκονται σε ορισμένα είδη ιχθυελαίων. Δήλωσε ότι ενώ περιμένουμε τα αποτελέσματα περισσότερων ερευνών συνιστούμε να μη χρησιμοποιούνται τα συγκεκριμένα προϊόντα όταν άνθρωποι υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία.

Η Jessica Harris, του Cancer Research, δήλωσε ότι η νέα ενδιαφέρουσα έρευνα υποδεικνύει μια πιθανή επιλογή για να εμποδίσουμε τον καρκίνο να γίνει ανθεκτικός στην αγωγή, αλλά είναι πρώιμο στάδιο και θα χρειαστούν νέες έρευνες για να αναπτυχτούν τρόποι να σταματήσει η ανθεκτικότητα.

Τα ευρήματα επίσης υποδεικνύουν ότι τα σκευάσματα ιχθυελαίων μπορεί ενδεχομένως να μειώνουν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων.

Οι καρκινοπαθείς που λαμβάνουν ή σκέφτονται να λάβουν τέτοια σκευάσματα θα πρέπει να μιλήσουν στον γιατρό τους για να διαπιστώσουν αν θα μπορούσε να επηρεαστεί η θεραπεία.

Πηγές:
‘Cancer Cell’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας