Άνθρωποι που διαγνώστηκαν πρόσφατα με καρκίνο του πνεύμονα αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με όσους δεν έχουν καρκίνο στον πνεύμονα, αναφέρει νέα έρευνα από την Ταιβάν.

Ερευνητές που εξέτασαν στοιχεία 150.000 ανθρώπων ανακάλυψαν ότι μεταξύ όσων είχαν καρκίνο στον πνεύμονα, 26 σε κάθε 1.000 είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, κάθε χρόνο, σε σύγκριση με 17 στους 1.000 που δεν είχαν καρκίνο.

Ο Dr. Andrew Russman, του Henry Ford Hospital στο Ντιτρόιτ, δήλωσε ότι πρόκειται για ένα ακόμα σημάδι του μακροχρόνιου κινδύνου από το κάπνισμα.

Οι ερευνητές δεν περιέλαβαν παράγοντες του τρόπου ζωής που θα μπορούσαν μα επηρεάσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Fung-Chang Sung, από το China Medical University.

Όπως αναφέρουν στο περιοδικό ‘Stroke’, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν υψηλότερος τους πρώτους 3 μήνες μετά τη διάγνωση στους άντρες και τους 4 έως 6 μήνες στις γυναίκες. Ο κίνδυνος μειώθηκε στους άντρες μετά από ένα χρόνο και στις γυναίκες μετά από 2 χρόνια. Ανακάλυψαν επίσης ότι μια λιγότερο συνήθης μορφή εγκεφαλικού επεισοδίου, το αιμορραγικό, συνέβαινε περισσότερο συχνά σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα σε σύγκριση με ασθενείς που είχαν υποστεί ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ορισμένες ενδείξεις υποδεικνύουν ότι η υπερβολική αιμορραγία και οι θρόμβοι που μπορεί να προέρχονται από όγκους και παρενέργειες χημειοθεραπείας, θα μπορούσαν να εξηγήσουν σε ένα βαθμό τη διαφαινόμενη σχέση μεταξύ καρκίνου και εγκεφαλικού επεισοδίου, σημειώνουν οι ερευνητές.

Ο Russman δήλωσε, ότι ο πιο συνήθης τύπος καρκίνου του πνεύμονα, το αδενοκαρκίνωμα, αυξάνει την τάση του οργανισμού να δημιουργεί θρόμβους ακόμα περισσότερο σε σχέση με άλλα είδη καρκίνου.

Περισσότεροι από 52.000 άνθρωποι με καρκίνο στον πνεύμονα και περισσότεροι από 104.000 χωρίς, επιλέχτηκαν από βάση δεδομένων. Οι περισσότεροι έκαναν εργασίες όπως πωλητές, γεωργοί και ψαράδες και έτειναν να έχουν υπέρταση, διαβήτη και καρδιοπάθεια.

Ο Russman δήλωσε, ότι υπάρχει υψηλότερο ποσοστό υπέρτασης και διαβήτη, καθώς και πνευμονικής νόσου, σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα. Πιστεύει ότι αυτό αντικατοπτρίζει την επίπτωση του καπνίσματος και τους σχετικούς με αυτό παράγοντες κινδύνου για τον πληθυσμό.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Πνευμονολόγων, το κάπνισμα ευθύνεται άμεσα για περίπου 90% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα.

Πηγές:
‘Stroke’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια
Δ. Παρασκευής: Τι δείχνει διεθνής μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD