Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και στα δυο χέρια θα πρέπει να γίνει ρουτίνα, επειδή η διαφορά μεταξύ των δυο χεριών μπορεί να υποδεικνύει πρόβλημα υγείας, αναφέρει νέα επισκόπηση.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘The Lancet’, ανακάλυψε ότι μεγάλη διαφορά μπορεί να σημαίνει αυξημένο κίνδυνο αγγειακής νόσου και θανάτου.

Αν και υπάρχουσες οδηγίες ισχυρίζονται ότι η αρτηριακή πίεση θα πρέπει να μετριέται στα δυο χέρια, συχνά δεν γίνεται αυτό.

Το χέρι με την υψηλότερη πίεση μπορεί να ποικίλλει ανάμεσα στους ανθρώπους, αλλά μετρά η διαφορά μεταξύ των χεριών, υποδεικνύει η έρευνα.

Ο Dr Christopher Clark, από το πανεπιστήμιο του Exeter, επισκόπησε 28 έρευνες που αφορούσαν το συγκεκριμένο πεδίο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι στην έρευνα είχαν αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης και περίπου το ένα τρίτο είχε φυσιολογικό επίπεδο κινδύνου.

Η έρευνα κατέληξε ότι μια διαφορά στη συστολική αρτηριακή πίεση, 10 mm Hg, μεταξύ των χεριών θα μπορούσε να εντοπίσει ασθενείς σε υψηλό κίνδυνο ασυμπτωματικής περιφερικής αγγειακής νόσου.

Μια διαφορά 15mg Hg θα υποδείκνυε επίσης αυξημένο κίνδυνο για αγγειακή εγκεφαλική νόσο, 70% για καρδιαγγειακή θνησιμότητα και 60% για αυξημένο κίνδυνο από όλα τα αίτια, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ο έγκαιρος εντοπισμός της νόσου είναι σημαντικός επειδή οι συγκεκριμένοι ασθενείς θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη διακοπή του καπνίσματος, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης ή τη χορήγηση θεραπείας με στατίνες.

Ο Dr Clark δήλωσε ότι τα ευρήματα στηρίζουν την ανάγκη ώστε να γίνουν κανόνας οι εξετάσεις αρτηριακής πίεσης και στα δυο χέρια.

Στο περιοδικό ‘The Lancet’, ο Καθηγητής Richard J McManus, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και ο Καθηγητής Jonathan Mant, από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, σημειώνουν ότι η επισκόπηση στηρίζει τις υπάρχουσες οδηγίες. Προσθέτουν ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να αποσαφηνισθεί αν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των χεριών θα πρέπει να προκαλέσουν επιθετική ρύθμιση των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά.

Η αξιολόγηση της διαφοράς θα πρέπει να γίνει μέρος της ρουτίνας, αναφέρει.

Η Natasha Stewart, του British Heart Foundation, δήλωσε ότι η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης στα δυο χέρια για την αξιολόγηση αγγειακής νόσου είναι θεωρητικά γρήγορη και απλή.

Ωστόσο είναι πολύ νωρίς να πει κάποιος αν αυτή η ιδέα θα πρέπει να γίνει μέρος της φροντίδας ως ρουτίνα και χρειάζονται νέες έρευνες για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα.

Πηγές:
‘The Lancet’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κοινωνική Φαρμακολογία: Γιατί και πώς τα φάρμακα πρέπει να "ακουμπούν" στην κοινωνία
Επαγγελματική απογοήτευση για 7 στους 10 φαρμακοποιούς - Τι δείχνει ελληνική μελέτη
Έγκαιρος εντοπισμός καρκίνου στο στομάχι με απλή στοματική έκπλυση [μελέτη]