Νέα έρευνα που αφορά το κοινό κρυολόγημα μπορεί ενδεχομένως να εξηγήσει γιατί το στρες που βλάπτει το ανοσοποιητικό σύστημα φαίνεται να προκαλεί φλεγμονή σε πολλούς ανθρώπους.

Αυτό θα φαινόταν αντιφατικό, επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα δημιουργεί φλεγμονή για να βοηθήσει τον οργανισμό να ιαθεί. Ωστόσο η έρευνα υποδεικνύει ότι υψηλά και μακροχρόνια επίπεδα στρες συμβάλλουν στη φλεγμονή.

Με τη σειρά της η φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις όπως καρδιοπάθεια, άσθμα και αυτοάνοσες διαταραχές στις οποίες το ανοσοποιητικό στρέφεται κατά του οργανισμού.

Ο Sheldon Cohen, του Carnegie Mellon University στο Πίτσμπουργκ,δήλωσε ότι η έρευνα υποδεικνύει το είδος των νόσων που πρόκειται να επηρεαστούν από το στρες. Πρόκειται για νόσους στις οποίες κλειδί αποτελεί η φλεγμονή.

Τα τελευταία 50-60 χρόνια ερευνητές έχουν συνδέσει το στρες με τη νόσο, δήλωσε ο Cohen. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι άνθρωποι που εμφανίζουν στρες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης αυτών των νόσων ή εμφάνιση αυτών σε πιο σοβαρή μορφή.

Λιγότερο σαφές είναι ακριβώς πώς συμβαίνει αυτό. Πώς το στρες διαπερνά το δέρμα για να επηρεάσει αποτέλεσμα νόσου.

Μια πιθανότητα είναι ότι άνθρωποι με στρες, απλώς είναι λιγότερο υγιείς, καπνίζουν και πίνουν περισσότερο, ενώ κοιμούνται λιγότερο. Στο συγκεκριμένο τομέα η πρόκληση είναι να διαπιστωθεί ποιο έρχεται πρώτο, το στρες ή οι ανθυγιεινές αποφάσεις.

Η άλλη πιθανότητα είναι ότι παίζουν ρόλο ορμόνες που ανταποκρίνονται στο στρες.

Στη νέα έρευνα, επιστήμονες πραγματοποίησαν 2 πειράματα που αφορούσαν περισσότερους από 300 ανθρώπους. Οι ερευνητές ρώτησαν τους συμμετέχοντες σχετικά με το στρες στη ζωή τους και στη συνέχεια τους εξέθεσαν σε ιούς για να διαπιστώσουν αν θα νοσήσουν.

Αφού ελήφθησαν υπόψη διάφοροι παράγοντες, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι των οποίων ο οργανισμός είχε υψηλότερα επίπεδα συνεχιζόμενου στρες ήταν λιγότερο πιθανό να αμβλύνουν τη φλεγμονή. Αυτό φάνηκε να σχετίζεται με το ότι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού ήταν λιγότερο ευαίσθητα σε μια ορμόνη που κλείνει τη φλεγμονή.

Οι άνθρωποι που εμφάνιζαν το περισσότερο στρες είχαν επίσης υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κρυολογήματος, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Proceedings of the National Academy of Sciences.’

Ενώ η έρευνα αποκάλυψε σχέση μεταξύ του χρόνιου στρες και της φλεγμονής, δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.

Πηγές:
‘Proceedings of the National Academy of Sciences.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΜΑ: Θετική γνωμοδότηση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε 8 φάρμακα - Ποια είναι
Αιμορροφιλία Α: Θετική γνωμοδότηση  για θεραπεία από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση
Η Αγγειοχειρουργική Εταιρεία για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου