Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η απώλεια βάρους μέσω της άσκησης και της δίαιτας βοηθά τις υπέρβαρες γυναίκες να μειώσουν τα επίπεδα ορισμένων ορμονών στο αίμα, αυξάνοντας δυνητικά τις πιθανότητες να αποφύγουν την εμφάνιση καρκίνου στο μαστό.

Η Dr. Anne McTiernan, του Fred Hutchinson Cancer Research Center, δήλωσε ότι τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι η απώλεια βάρους με αυτό τον τρόπο εμποδίζει τον καρκίνο του μαστού. Παρόλα αυτά, γυναίκες που λαμβάνουν φάρμακα για να εμποδίσουν τη νόσο χρειάζονται μακροπρόθεσμες λύσεις για τον έλεγχο του κινδύνου που διατρέχουν.

Πρόσθεσε ότι η απώλεια βάρους αντιπροσωπεύει επιπλέον επιλογή για τη μακροπρόθεσμη μείωση του κινδύνου καρκίνου στο μαστό χωρίς σημαντικές παρενέργειες.

Προηγούμενη έρευνα στο κέντρο έδειξε ότι χάνοντας 5% ή περισσότερο από το βάρος μπορούσαν να μειώσουν κατά ένα τέταρτο έως κατά το ήμισυ τον κίνδυνο για τον πιο κοινό καρκίνο μαστού, του ευαίσθητου στα οιστρογόνα.

Ερευνητές θέλησαν να καταλάβουν πώς η απώλεια βάρους μέσω της άσκησης, της δίαιτας ή και των δυο θα μπορούσε να επηρεάζει δυνητικά επικίνδυνα επίπεδα ορμονών στον οργανισμό.

Οι ερευνητές χώρισαν τυχαία 439 υπέρβαρες έως παχύσαρκες γυναίκες σε μια από 4 ομάδες. Μια ομάδα ασκούνταν, μια έκανε δίαιτα, η τρίτη και τα δυο και οι υπόλοιπες γυναίκες τίποτα. Η ηλικία τους ήταν 50 έως 75 με μέση ηλικία τα 58 χρόνια.

Όσες έκαναν δίαιτα ή δίαιτα και άσκηση έχασαν περίπου 10% του βάρους τους. Επιπλέον χαμήλωσαν τα επίπεδα ορισμένων ορμονών.

Η McTiernan δήλωσε ότι η ποσότητα της απώλειας βάρους ήταν σημείο κλειδί για τις αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών. Πρόσθεσε ότι η μεγαλύτερη επίδραση ήταν μέσω της δίαιτας σε συνδυασμό με άσκηση. Η άσκηση μόνο δεν οδήγησε σε μεγάλη αλλαγή του βάρους ή των οιστρογόνων.

Ο Dr. Robert Hiatt, του University of California, στο Σαν Φρανσίσκο, προειδοποίησε ότι η απώλεια βάρους έχει συνδεθεί με τον κίνδυνο καρκίνου μαστού μετά την εμμηνόπαυση μόνο. Σε αυτό το διάστημα στη ζωή μιας γυναίκας τα περισσότερα από τα οιστρογόνα που κυκλοφορούν δεν προέρχονται πια από τις ωοθήκες που σταματούν να λειτουργούν αλλά από λιπώδη ιστό που μπορεί να παράγει ίδια είδη οιστρογόνων.

Προειδοποίησε ότι η έρευνα δεν αναφέρει ότι η απώλεια βάρους μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου στο μαστό. Χρειάζεται μεγαλύτερη και πιο μακροχρόνια έρευνα για να το αποδείξει. Ωστόσο υποδεικνύει ότι η απώλεια βάρους έχει το σωστό είδος επίδρασης στα οιστρογόνα που κυκλοφορούν και θα ήταν λογικό να περιμένουμε ότι τα ποσοστά καρκίνου στο μαστό ακολούθως θα μειώνονταν σε αυτές τις γυναίκες.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of Clinical Oncology.’

Πηγές:
‘Journal of Clinical Oncology.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να τρέχω με τις φτέρνες ή με τις μύτες των δαχτύλων του ποδιού;
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση
19 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού