Ανακοινώθηκε στο πρόσφατο Παγκόσμιο Συνέδριο Καρδιολογίας που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι η έναρξη του Προγράμματος Καταγραφής GLORIATM-AF, που προορίζεται να γίνει το μεγαλύτερο διεθνές μητρώο με στόχο την κατανόηση της μακροχρόνιας χρήσης αντιθρομβωτικής θεραπείας χορηγούμενης από το στόμα για την πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων που σχετίζονται με τη μη βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή (ΚΜ).

Έχοντας προγραμματίσει να ενταχθούν 56.000 ασθενείς σε 2.200 κέντρα σε 50 χώρες, το GLORIATM-AF θα μελετήσει τις θεραπευτικές αγωγές που είναι διαθέσιμες για την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου στη μη βαλβιδική ΚΜ και τις αντίστοιχες εκβάσεις των ασθενών.

Το Πρόγραμμα θα συγκεντρώσει σημαντικά δεδομένα για την ασφάλεια και τη συγκριτική αποτελεσματικότητα των αντιθρομβωτικών θεραπειών, συμπεριλαμβανομένων του ανταγωνιστή της βιταμίνης Κ (VKA) βαρφαρίνη, του ακετυλοσαλικυλικού οξέος (ASA) και των νέων αντιπηκτικών που λαμβάνονται από το στόμα, όπως το dabigatran.

‘Με τα νέα, χορηγούμενα από το στόμα αντιπηκτικά που εισάγονται στην αγορά έχοντας πειστικά δεδομένα στις κλινικές μελέτες στην πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου στη μη βαλβιδική ΚΜ, προγράμματα καταγραφής όπως το GLORIATM-AF είναι σημαντικά για να διερευνήσουν πώς αυτά τα αποτελέσματα δοκιμών μεταφράζονται στην κλινική πρακτική και να παρέχουν πληροφορίες για το πώς η αντιθρομβωτική θεραπεία μπορεί να βελτιστοποιηθεί πλήρως για να διασφαλίσει ότι οι ασθενείς με ΚΜ που διατρέχουν κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα,’ λέει ο Dr.

Menno Huisman, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Leiden University Medical Center, Τμήμα Θρόμβωσης και Αιμόστασης, στην Ολλανδία και Πρόεδρος του Προγράμματος Καταγραφής GLORIATM-AF.

Για να αντικατοπτρίζει πραγματικές συνθήκες, το GLORIATM-AF θα περιλαμβάνει μια ποικιλία κλινικών συνθηκών, συμπεριλαμβάνοντας ιατρεία γενικής ιατρικής, ιατρεία εξειδικευμένων ιατρών, νοσοκομεία, πανεπιστημιακά νοσοκομεία, κέντρα εξωτερικών ιατρείων και κλινικές αντιπηκτικής θεραπείας.

Έως το 2012, το μητρώο θα έχει ξεκινήσει σε όλες τις κύριες περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες και η ολοκλήρωση αναμένεται έως το 2020.

‘Η έναρξη του Προγράμματος Καταγραφής GLORIATM-AF αποτελεί εξαιρετική είδηση και ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα μπρος,’ λέει η Eve Knight, συνιδρυτής και Διευθύνουσα Σύμβουλος του AntiCoagulation Europe (ACE), Ηνωμένο Βασίλειο.

‘Δεδομένου ότι η ΚΜ είναι η πιο συνηθισμένη συνεχής πάθηση του καρδιακού ρυθμού που επηρεάζει πάνω από 70 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως και σχετίζεται με τον αυξανόμενο κατά πέντε φορές κίνδυνο κάποιος με ΚΜ να υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να βρεθεί πόσο αποτελεσματικές και ασφαλείς είναι οι παλιές και οι νέες θεραπείες για την προστασία των ατόμων από μια πιθανή αναπηρία και ένα θανατηφόρο εγκεφαλικό επεισόδιο.’

Η αγωγή με ανταγωνιστές της βιταμίνης Κ (VKA) αποτελεί για πολλά χρόνια το καθιερωμένο πρότυπο φροντίδας στην πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων στην ΚΜ. Ενώ η αγωγή με αυτά τα φάρμακα είναι πολύ αποτελεσματική στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς με μη βαλβιδική ΚΜ, υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις που συνδέονται με τη χρήση τους, συμπεριλαμβανομένης της τακτικής παρακολούθησης, της προσαρμογής της δόσης και πολλών αλληλεπιδράσεων με άλλα φάρμακα καθώς και με τροφές.

Λόγω αυτών των περιορισμών, μόνο οι μισοί των κατάλληλων ασθενών (51%) λαμβάνουν θεραπεία με ανταγωνιστές της βιταμίνης Κ2 , ενώ λιγότεροι από τους μισούς ελέγχονται εντός του επιθυμητού θεραπευτικού εύρους. Αυτά τα στοιχεία παραπέμπουν σε μια σημαντική μη καλυπτόμενη ανάγκη στην πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου στην ΚΜ.

Για την αντιμετώπιση των ελλείψεων των θεραπειών με ανταγωνιστές της βιταμίνης Κ, νέα αντιπηκτικά που χορηγούνται από το στόμα έχουν μελετηθεί σε κλινικές μελέτες και περιλαμβάνουν τα φάρμακα που ανήκουν στην κατηγορία των αναστολέων του παράγοντα Xa και τον άμεσο αναστολέα της θρομβίνης dabigatran.Το dabigatran 150mg δύο φορές ημερησίως είναι η πρώτη νέα αντιπηκτική θεραπεία χορηγούμενη από το στόμα που έχει αποδειχθεί στατιστικά ανώτερη από την καλά ελεγχόμενη βαρφαρίνη για την πρόληψη του ισχαιμικού και αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου και της συστηματικής εμβολής σε ενήλικες ασθενείς με μη βαλβιδική ΚΜ που διατρέχουν κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μέχρι σήμερα, έχει εγκριθεί για την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου στη μη βαλβιδική ΚΜ σε περισσότερες από 70 χώρες παγκοσμίως.

Ο Gregory Lip, Καθηγητής καρδιαγγειακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Birmingham, Κέντρο Καρδιαγγειακών Επιστημών, Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι ‘Το πρόγραμμα καταγραφής GLORIATM-AF είναι μια πραγματικά συλλογική προσπάθεια, που φέρνει κοντά πρωτοπόρους ειδικούς από πολλούς θεραπευτικούς τομείς όλου του κόσμου προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα το μεταβαλλόμενο τοπίο της πρόληψης των εγκεφαλικών επεισοδίων στη μη βαλβιδική ΚΜ.

Με αυτόν τον ενθουσιασμό προσδοκούμε να παρουσιάσουμε περισσότερα στοιχεία σχετικά με τον μοναδικό σχεδιασμό αυτού του προγράμματος αργότερα μέσα στο 2012.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
24ο Συνέδριο ‘’New Trends in Cardiology 2024’’
Μύθοι και αλήθειες για την επιπεφυκίτιδα
Παράταση στις επαναλαμβανόμενες συνταγές φαρμάκων που έχουν λήξει