Η πρώιμη εμμηνόπαυση μπορεί ενδεχομένως να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού ανευρύσματος, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Rush University Medical Center στο Σικάγο και περιέλαβε 76 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που είχαν ανεύρυσμα στον εγκέφαλο.

Ποσοστό περίπου 26% των γυναικών με ανεύρυσμα εμφάνισαν εμμηνόπαυση μέχρι την ηλικία των 40 σε σύγκριση με ποσοστό περίπου 19% σε ομάδα ελέγχου γυναικών που δεν είχαν ανεύρυσμα.

Κάθε αύξηση 4 ετών στην ηλικία στην οποία μια γυναίκα έμπαινε στην εμμηνόπαυση συνδεόταν με 21% μείωση του κινδύνου ανευρύσματος.

Ενώ η έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ της πρώιμης εμμηνόπαυσης και του ανευρύσματος στον εγκέφαλο δεν απέδειξε ότι η πρώιμη εμμηνόπαυση προκαλεί την πάθηση. Επιπλέον η έρευνα άρχισε με γυναίκες που είχαν εμμηνόπαυση και κοίταξε στο παρελθόν για παράγοντες που είχαν πιθανόν επηρεάσει τον κίνδυνο.

Ερευνητές ρώτησαν γυναίκες για το ιατρικό ιστορικό τους, όπως αν είχαν υπέρταση, διαβήτη, υποθυρεοειδισμό ή υψηλή χοληστερόλη, που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι γυναίκες ρωτήθηκαν επίσης για το ιστορικό αναπαραγωγής, όπως πόσες εγκυμοσύνες είχαν και την ηλικία τους όταν άρχισε η περίοδος, για να καθορίσουν την ποσότητα οιστρογόνων στην οποία εκτέθηκαν κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι η μέση ηλικία που άρχισε η εμμηνόπαυση ήταν παρόμοια για τις δυο ομάδες.

Ωστόσο η εμμηνόπαυση σε μεγαλύτερη ηλικία και η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης σχετίζονταν με μειωμένο κίνδυνο ανευρύσματος.

Το κάπνισμα δεν φάνηκε να επηρεάζει τον κίνδυνο ανευρύσματος, ενώ η κατανάλωση αλκοόλ αύξανε ελαφρώς τον κίνδυνο.

Ερευνητές δήλωσαν ότι χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων που σχετίζονται με πρώιμη εμμηνόπαυση μπορεί ενδεχομένως να εξηγούν τον επιπρόσθετο κίνδυνο ανευρύσματος.

Η έρευνα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘ Journal of NeuroInterventional Surgery.’

Πηγές:
‘Journal of NeuroInterventional Surgery.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας