Η πρόσθεση ενζύμων από μικρόβια φυκιών σε οδοντόκρεμα και στοματικό διάλυμα μπορεί ενδεχομένως να παράσχει καλύτερη προστασία έναντι της φθοράς των δοντιών, ανακάλυψε ομάδα Βρετανών επιστημόνων.

Ερευνητές στο Newcastle University μελετούσαν το Bacillus licheniformis για να διαπιστώσουν αν μπορεί να καθαρίσει τα ύφαλα των πλοίων.

Οι επιστήμονες τώρα πιστεύουν ότι το ένζυμο θα μπορούσε να προστατεύσει τις περιοχές μεταξύ των δοντιών όπου μπορεί να συγκεντρωθεί πλάκα, καλύτερα από το βούρτσισμα.

Οι δοκιμές στο εργαστήριο υποδεικνύουν ότι το ένζυμο του μικροβίου διασπά την πλάκα απαλλάσσοντάς την από βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα.

Ο Dr Nick Jakubovics, δήλωσε ότι η πλάκα στα δόντια αποτελείται από βακτήρια που ενώνονται ώστε να αποικήσουν μια περιοχή σε μια προσπάθεια να διώξουν πιθανούς ανταγωνιστές. Πρόσθεσε ότι οι οδοντόκρεμες δρουν ξύνοντας την πλάκα που περιέχει τα βακτήρια αλλά αυτό δεν είναι πάντα αποτελεσματικό.

Δήλωσε επίσης ότι ανακάλυψε πως το συγκεκριμένο ένζυμο μπορεί να απομακρύνει ορισμένα από αυτά τα ανεπιθύμητα βακτήρια από την πλάκα.

Η πλάκα αποτελείται από διαφορετικά βακτήρια.

Όταν τα βακτηριακά κύτταρα πεθαίνουν, το DNA στο εσωτερικό τους εξέρχεται και παράγει ένα βιοφίλμ που κολλά στο δόντι.

Αντί να αφαιρέσει τελείως την πλάκα, ο Dr Jakubovics πιστεύει ότι η αγωγή μπορεί ενδεχομένως να διώξει τα βλαβερά βακτήρια, όπως ο Streptococcus mutans, που προκαλεί τερηδόνα. Τελικά ελπίζει να χρησιμοποιήσει τη δύναμη αυτή σε οδοντόκρεμα ή στοματικό διάλυμα.

Όπως δήλωσε, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να φανεί ότι η τεχνική δρα και είναι ασφαλής πριν κυκλοφορήσουν προϊόντα στην αγορά.

Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται σε συνέδριο της Society for Applied Microbiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σε τροχιά υλοποίησης το έργο για το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Μακρύ Γιαλού
171η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στα Ψαρά
Η υπνική άπνοια συνδέεται με εμφάνιση επιληψίας μετά την ηλικία των 60 ετών [μελέτη]