Οι γονείς έχουν μισές περίπου πιθανότητες να κρυολογήσουν σε σχέση με ανθρώπους που δεν έχουν παιδιά, αναφέρει νέα έρευνα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι άγνωστες ψυχολογικές ή συμπεριφοριστικές αλλαγές μεταξύ γονέων και ανθρώπων που δεν έχουν παιδιά θα μπορούσαν να εξηγήσουν τα ευρήματα.

Η ερευνήτρια Rodlescia Sneed από το Carnegie Mellon University, στο Πίτσμπουργκ, δήλωσε ότι ανακάλυψε πως το να είναι κάποιος γονέας προέβλεπε χαμηλότερη πιθανότητα για κρυολογήματα σε υγιείς που εκτέθηκαν σε ιό κρυολογήματος.

Οι ερευνητές εξέτασαν πληροφορίες για 795 ενήλικες από 3 προηγούμενες έρευνες. Δόθηκαν στους εθελοντές σταγόνες για τη μύτη, που περιείχαν είτε ρινοϊό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα είτε έναν ιό γρίπης.

Έχοντας εκτεθεί σε ιό, περίπου το ένα τρίτο εμφάνισε κρυολόγημα, Η έρευνα ανακάλυψε όμως ότι υπήρχε 52% χαμηλότερο ποσοστό κρυολογημάτων σε γονείς σε σύγκριση με εθελοντές που δεν είχαν παιδιά.

Το προστατευτικό αποτέλεσμα αυξανόταν σε συνάρτηση με τον αριθμό των παιδιών που είχαν οι γονείς. Όταν οι γονείς δεν συγκατοικούσαν με τα παιδιά τους ο κίνδυνος κρυολογήματος μειώθηκε ακόμα περισσότερο, στο 73% χαμηλότερα.

Οι γονείς ήταν λιγότερο πιθανό να κρυολογήσουν, ανεξάρτητα από το αν είχαν προστατευτικά επίπεδα αντισωμάτων, σημειώνουν οι ερευνητές. Το να είναι κάποιος παντρεμένος δεν είχε επίδραση στα ευρήματα. Ωστόσο, ο κίνδυνος κρυολογημάτων δεν ήταν χαμηλότερος για τους πιο νέους γονείς, ηλικίας 18 έως 23.

Ψυχολογικοί ή συμπεριφοριστικοί παράγοντες θα μπορούσαν να παίζουν ρόλο στα ευρήματά τους, δήλωσαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές υπέδειξαν επίσης ότι το να είναι κάποιος γονέας μπορεί ενδεχομένως να βελτιώσει τη ρύθμιση παραγόντων του ανοσοποιητικού που προκαλούνται ως αντίδραση στη λοίμωξη. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να εξηγηθεί πώς το να είναι κάποιος γονέας επηρεάζει την αντίδραση του οργανισμού στο κοινό κρυολόγημα.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Psychosomatic Medicine.’

Πηγές:
‘Psychosomatic Medicine.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα