Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η συμπεριφορά ύπνου επηρεάζει τον έλεγχο του σωματικού βάρους και ότι η απώλεια ύπνου έχει επιπτώσεις όχι μόνο στον αριθμό θερμίδων που καταναλώνουμε αλλά και στην ποσότητα της ενέργειας που καίμε.

Η έρευνα θα παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο της Ένωσης για την Έρευνα της συμπεριφοράς πέψης.
Τα προηγούμενα χρόνια ένας αυξημένος αριθμός επιδημιολογικών ερευνών ανακάλυψε σχέση μεταξύ του πόσο κοιμόμαστε και της παχυσαρκίας, καθώς και του διαβήτη 2, υποδεικνύοντας ότι ο ανεπαρκής ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο αύξησης του βάρους και εμφάνισης διαβήτη.

Έρευνα των γερμανικών πανεπιστημίων Tubingen και Lubeck, καθώς και της Ουψάλα, εξέτασε την επίδραση της βραχυπρόθεσμης έλλειψης ύπνου στην πείνα, καθώς και στη σωματική δραστηριότητα και την ενέργεια που χρησιμοποιείται από το σώμα.

Η σωματική δραστηριότητα μετρήθηκε με ειδικές συσκευές που φορέθηκαν στον καρπό και εντοπίζουν την επιτάχυνση. Η ενέργεια που χρησιμοποιήθηκε από το σώμα αξιολογήθηκε με έμμεση θερμιδομετρία, μέθοδο που υπολογίζει πόση θερμότητα παράγεται από κάποιον όταν χρησιμοποιεί οξυγόνο.

Η έλλειψη ύπνου αύξησε το πώς αισθάνονταν οι πεινασμένοι συμμετέχοντες και την ποσότητα της ορμόνης της πείνας, γρελίνης στο αίμα. Όσο πιο λίγο κοιμόταν κάποιος τόσο πιο πεινασμένος ένιωθε.

Μετά από μια μόνο νύχτα διαταραγμένου ύπνου, εθελοντές κινούνταν λιγότερο αν και αυτό δεν δημιουργούσε έκπληξη δεδομένου ότι επίσης αισθάνονταν πιο κουρασμένοι. Επιπλέον το να μένουν ξύπνιοι για μια νύχτα μείωσε την ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιήθηκε όταν το σώμα αναπαυόταν.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι όταν υπάρχει έλλειψη ύπνου είναι πιθανόν να τρώμε περισσότερες θερμίδες επειδή πεινάμε περισσότερο.

Αυτό μόνο, μπορεί να μας οδηγεί να αυξάνουμε το βάρος μας με τον καιρό. Ωστόσο η έλλειψη ύπνου επίσης σημαίνει ότι καίμε λιγότερες θερμίδες, που προστίθεται στον κίνδυνο αύξησης βάρους.

Συνεχιζόμενες έρευνες στοχεύουν να ανακαλύψουν αν η αύξηση των ωρών ύπνου μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στις προσπάθειες ελέγχου του βάρους.

Αν και χρειάζεται ακόμα δρόμος πριν χρησιμοποιηθεί η βελτίωση του ύπνου για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και του διαβήτη, η διαθέσιμη έρευνα στηρίζει την έννοια ότι ο ύπνος εμπλέκεται στην ισορροπία μεταξύ της ποσότητας θερμίδων που καταναλώνουμε και της ποσότητας που χρησιμοποιούμε με τη δραστηριότητα και το μεταβολισμό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του πράσινου τσαγιού
Να τρέχω με τις φτέρνες ή με τις μύτες των δαχτύλων του ποδιού;
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση