Αγωγή που απομονώνει την παροχή αίματος σε ήπαρ που έχει εμφανίσει καρκίνο, ενώ το όργανο εμβαπτίζεται σε χημειοθεραπεία, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία. Η μέθοδος διαποτίζει το ήπαρ με υψηλές δόσεις χημειοθεραπείας χωρίς να επηρεάζει τον οργανισμό.

Ο Brian Stedman, του Southampton General Hospital, χρησιμοποίησε τη μέθοδο, γνωστή ως Chemosaturation with Percutaneous Hepatic Perfusion (CS-PHP), σε δυο ασθενείς των οποίων ο καρκίνος είχε εξαπλωθεί στο ήπαρ.

Η μέθοδος έχει ήδη χρησιμοποιηθεί στις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιρλανδία και τη Γαλλία.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε νωρίτερα φέτος από ερευνητές του Moffitt Cancer Center στην Tampa, έδειξε ότι ασθενείς που έλαβαν την αγωγή -ορόσημο επέζησαν 5 φορές μεγαλύτερο διάστημα σε σύγκριση με ασθενείς που έλαβαν την καλύτερη εναλλακτική φροντίδα.

Ένας αριθμός ειδών καρκίνου εξαπλώνεται στο ήπαρ από πρωτοπαθή όγκο, όπως το μελάνωμα στον οφθαλμό. Όταν ο καρκίνος φτάσει στο ήπαρ δεν υπάρχει αποτελεσματική αγωγή και η επιβίωση συνήθως δεν υπερβαίνει τους 4 μήνες, με ένα στους 10 ασθενείς να ζει για ένα χρόνο.

Η αμερικανική έρευνα ανακάλυψε ότι η νέα αγωγή παρατείνει σημαντικά το χρόνο που μπορούν να ζήσουν οι συγκεκριμένοι ασθενείς με μελάνωμα χωρίς εξέλιξη της νόσου.

Το φάρμακο της χημειοθεραπείας εγχύθηκε άμεσα στο ήπαρ μέσω καθετήρα στην αρτηρία. Το αίμα των φλεβών που φεύγει από το ήπαρ αιχμαλωτίζεται και φιλτράρεται με ειδικά σχεδιασμένο καθετήρα που φιλτράρει το φάρμακο πριν το καθαρό αίμα επιστρέψει στον οργανισμό.

Η προσέγγιση επιτρέπει την παροχή του φαρμάκου σε υψηλότερη δόση από τη συνήθη, άμεσα στο ήπαρ και στοχεύει τον όγκο εκεί αλλά με ελάχιστα παρεμβατικό τρόπο.

Ο Stedman, που ειδικεύεται στον καρκίνο παγκρέατος και ήπατος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ελάχιστα παρεμβατική αγωγή του όγκου, δήλωσε ότι είναι σημαντικό το να μπορούμε να κόβουμε ένα όργανο από τον οργανισμό για 60 λεπτά, να το εμποτίζουμε με υψηλή δόση φαρμάκου και στη συνέχεια να φιλτράρουμε το αίμα που γίνεται εντελώς καθαρό πριν την επιστροφή του οργάνου .

Εξήγησε ότι στις συμβατικές θεραπείες η προοπτική για τους ασθενείς των οποίων ο καρκίνος έχει επεκταθεί στο ήπαρ είναι φτωχή επειδή η συνήθης χημειοθεραπεία έχει περιορισμούς από την ανεπιθύμητη βλάβη που προκαλεί στον υπόλοιπο οργανισμό.

Ο Stedman, δήλωσε ότι η νέα τεχνική θα μπορούσε να συνεχιστεί στο να αντιμετωπίζει άλλα είδη καρκίνου όπως του παχέος εντέρου και του μαστού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο κομμωτής μπορεί να εντοπίσει ασθένειες των μαλλιών και του δέρματος
Ο FDA ενέκρινε νέο φάρμακο για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος γυναικών
Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού από τους νέους