Καπνιστές που διακόπτουν με επιτυχία το κάπνισμα αισθάνονται λιγότερο άγχος κατόπιν, παρά την πεποίθηση ότι το κάπνισμα ανακουφίζει από το στρες, δήλωσαν ερευνητές.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘British Journal of Psychiatry’, παρακολούθησε σχεδόν 500 καπνιστές που απευθύνθηκαν σε κλινικές διακοπής του καπνίσματος.

Ανακάλυψε σημαντική πτώση των επιπέδων άγχους σε 68 καπνιστές που είχαν διακόψει, μετά από 6 μήνες.

Η επίδραση ήταν ισχυρότερη σε όσους είχαν διαταραχές διάθεσης και άγχους σε σχέση με αυτούς που κάπνιζαν για ευχαρίστηση.

Οι ερευνητές, από αρκετά πανεπιστήμια όπως του Κέιμπριτζ, της Οξφόρδης και του Kings's College, στο Λονδίνο, δήλωσαν ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να καθησυχάσουν τους καπνιστές που προσπαθούν να διακόψουν ότι δεν στηρίζονται οι ανησυχίες σχετικά με τα αυξημένα επίπεδα άγχους.

Ωστόσο η έρευνα υπέδειξε ότι μια αποτυχημένη προσπάθεια φάνηκε να αυξάνει τα επίπεδα άγχους σε μέτριο βαθμό σε όσους είχαν διαταραχές διάθεσης.

Σε όσους κάπνιζαν για ευχαρίστηση, μια υποτροπή δεν άλλαζε τα επίπεδα άγχους.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι φάνηκε πως οι καπνιστές- ιδιαίτερα όσοι κάπνιζαν για να ανταποκριθούν στην καθημερινότητα-ήταν περισσότερο πιθανό να ανάβουν ένα τσιγάρο μετά το πρωινό ξύπνημα για να αποφύγουν συμπτώματα στέρησης που περιλαμβάνουν το άγχος.

Με τη διακοπή απομάκρυναν τα συγκεκριμένα επαναλαμβανόμενα επεισόδια άγχους και ως αποτέλεσμα αισθάνονταν λιγότερο άγχος.

Πηγές:
‘British Journal of Psychiatry’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Έγκαιρος εντοπισμός καρκίνου στο στομάχι με απλή στοματική έκπλυση [μελέτη]
Πιθανή σχέση μεταξύ διαταραχής μετατραυματικού στρες και αυτισμού [μελέτη]
Σταφιδόνερο: Έχει πράγματι οφέλη;