Η αρτηριακή πίεση, όπως σημειώνει ο γιατρός Sheldon G. Sheps, γενικά είναι υψηλότερη τον χειμώνα και χαμηλότερη το καλοκαίρι.

Αυτό συμβαίνει επειδή χαμηλότερες θερμοκρασίες προκαλούν συστολή των αγγείων –που αυξάνει την πίεση του αίματος επειδή χρειάζεται περισσότερη πίεση για να περάσει το αίμα από πιο στενές φλέβες και αρτηρίες.

Εκτός από το κρύο η αρτηριακή πίεση μπορεί ενδεχομένως να επηρεαστεί από ξαφνική αλλαγή στα καιρικά φαινόμενα, όπως μια καταιγίδα.

Ο οργανισμός σας και τα αγγεία μπορεί ενδεχομένως να αντιδράσουν σε απότομες αλλαγές στην υγρασία, την ατμοσφαιρική πίεση ή τον άνεμο, με τον ίδιο τρόπο -σε μεγάλο βαθμό- που αντιδρά στο κρύο. Οι διακυμάνσεις στην αρτηριακή πίεση που εξαρτώνται από τον καιρό είναι περισσότερο συχνές σε ανθρώπους ηλικίας 65 και άνω.

Άλλες εποχιακές αιτίες υψηλότερης αρτηριακής πίεσης είναι η αύξηση βάρους και η μειωμένη σωματική δραστηριότητα τον χειμώνα. Αν ήδη έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση συνεχίστε να παρακολουθείτε την πίεση σας καθώς αλλάζουν οι εποχές και μιλήστε με τον γιατρό σας.

Ο γιατρός μπορεί να συστήσει την αλλαγή της δόσης των φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση ή αλλαγή σε άλλο φάρμακο. Μην κάνετε αλλαγές στα φάρμακα αν δεν συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Αν έχετε ερωτήσεις σχετικά με το πώς ο καιρός μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή σας πίεση ρωτήστε τον γιατρό σας.

Πηγές:
Mayo clinic.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσες θερμίδες καίμε κατά μέσο όρο σε μία ημέρα
Επαγγελματική απογοήτευση για 7 στους 10 φαρμακοποιούς - Τι δείχνει ελληνική μελέτη
Κοινωνική Φαρμακολογία: Γιατί και πώς τα φάρμακα πρέπει να "ακουμπούν" στην κοινωνία