Έρευνες έχουν δείξει ότι ο σχολικός εκφοβισμός μπορεί να έχει ψυχικές συνέπειες στα θύματά του και νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι υπάρχουν και σωματικές συνέπειες.

Έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Pediatrics’ δείχνει ότι ο σχολικός εκφοβισμός (bullying) μπορεί να αυξήσει τα ψυχοσωματικά συμπτώματα ή τις νόσους που προκαλούνται από το άγχος.

Συμπτώματα όπως ασυνήθιστοι πονοκέφαλοι, απώλεια όρεξης, πόνος στην κοιλιά ή βρέξιμο του κρεβατιού, μπορεί ενδεχομένως να σηματοδοτούν ότι ένα παιδί είναι θύμα του σχολικού εκφοβισμού, σύμφωνα με ερευνητές.

Ορισμένα παιδιά βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο για σχολικό εκφοβισμό σε σχέση με άλλα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που φαίνονται διαφορετικά από τα υπόλοιπα, όσων φαίνονται πιο αδύναμα, αυτών με θέματα κατάθλιψης ή αυτοεκτίμησης, όσων έχουν πιο λίγους φίλους και όσων δεν συναναστρέφονται άλλα παιδιά.

Ερευνητές επισκόπησαν 30 παγκόσμιες έρευνες για να καταλήξουν στο συμπέρασμα της νέας έρευνας. Ανακάλυψαν ότι τα παιδιά που ήταν θύματα σχολικού εκφοβισμού είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ψυχοσωματικά συμπτώματα. Η σχέση ήταν πιο εμφανής σε έρευνες που περιείχαν μεγάλο αριθμό αγοριών.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι ο εκφοβισμός θα πρέπει να θεωρηθεί διεθνές πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Ο ερευνητής Dr. Gianluca Gini, από το πανεπιστήμιο της Πάδοβα, πιστεύει ότι όσο οι έρευνες δείχνουν τις αρνητικές συνέπειες του σχολικού εκφοβισμού τόσο θα κατανοούμε ότι ο σχολικός εκφοβισμός αποτελεί σοβαρό πρόβλημα που απαιτεί κατάλληλη παρέμβαση.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι αν ένα παιδί υπόκειται σε σχολικό εκφοβισμό οι γονείς θα πρέπει να απευθυνθούν στο σχολείο για στήριξη.

Ο εκφοβισμός μπορεί να προκαλέσει άγχος, κατάθλιψη ακόμα και αυτοκτονία, έτσι, όσο νωρίτερα σταματήσει το πρόβλημα τόσο καλύτερα θα είναι για την ευεξία του παιδιού. Ακόμα και ο εκφοβισμός μεταξύ αδερφών μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη και άγχος.

Τα αποτελέσματα της επισκόπησης έχουν σημαντικές εφαρμογές για τους παιδιάτρους, τους παιδοψυχολόγους και άλλους επαγγελματίες υγείας, καταλήγουν οι ερευνητές.

Είναι σημαντικό, οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες να είναι έτοιμοι να αναγνωρίσουν παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο να υποστούν σχολικό εκφοβισμό, επειδή οι δυνητικά αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, την ψυχολογία και την εκπαίδευση είναι σημαντικές.

 

Πηγές:
‘Pediatrics’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management