H νευρική ανορεξία είναι πιο σύνηθες πρόβλημα από ότι θεωρούνταν μέχρι τώρα, σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε 3.000 γυναίκες στη Φινλανδία. Η έρευνα, Φιλανδών και Αμερικανών επιστημόνων, εξέτασε γυναίκες που γεννήθηκαν μεταξύ του 1975 και του 1979 και όπως αποκάλυψε, σε πολλές περιπτώσεις τα συμπτώματα έρχονται και φεύγουν.

Σύμφωνα με την έρευνα, ποσοστό 2,2% των νέων γυναικών υπέφερε από σοβαρή νευρική ανορεξία, ενώ ποσοστό 5% των γυναικών υπέφερε από ενός βαθμού συμπτώματα ανορεξίας κάποια στιγμή στη ζωή του. Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονταν μεταξύ των ηλικιών 10 και 25 ετών, ενώ πιο συνηθισμένη ήταν η έναρξη στις ηλικίες 15-19.

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Ελσίνκι και του Κολούμπια της Νέας Υόρκης ανακάλυψαν ότι η ανάκαμψη από την ανορεξία ήταν συνήθως αργή και σταδιακή. Αρχικά, οι γυναίκες ξανακέρδιζαν τα χαμένα κιλά και την έμμηνο ρύση. Ωστόσο χρειάστηκαν 5 έως 10 χρόνια για να προσαρμοστεί η ‘στάση’ τους στο σχήμα του σώματος και στο βάρος.

Mέχρι την ηλικία των 30 ετών, το 70% των γυναικών με ανορεξία είχε ανακάμψει από τη διαταραχή. Η μέση διάρκεια ανορεξίας ήταν τα τρία χρόνια. Περίπου 25% των γυναικών ανέκαμψε σε διάστημα ενός έτους, ποσοστό 33% μέσα σε δυο έτη και 67% μέσα σε πέντε χρόνια μετά την έναρξη των συμπτωμάτων ανορεξίας.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘American Journal of Psychiatry’.

Πηγές:
‘American Journal of Psychiatry’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν
ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον - Η διαδικασία