Θα μπορούσε κάτι απλό, όπως ιός του κοινού κρυολογήματος, να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου του παγκρέατος;

Αυτό ερευνούν επιστήμονες στο κέντρο καρκίνου το πανεπιστημίου Ohio State University, με κλινική δοκιμή που ερευνά την ιική θεραπεία στον καρκίνο του παγκρέατος.

Ο Dr. Tanios Bekaii- Saab, δήλωσε ότι ο καρκίνος στο πάγκρεας είναι το μόνο είδος καρκίνου με μικρότερη από 45% πιθανότητα επιβίωσης στην πενταετία.

Η δοκιμή φάσης 2, εστιάζει σε ιό που ονομάζεται reolysin, που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον ιό του κοινού κρυολογήματος. Οι ασθενείς που συμμετέχουν στη δοκιμή αντιμετωπίζονται με χημειοθεραπεία και ενέσεις με τον ιό στο αίμα τους.

Ο ιός στοχεύει την πρωτεΐνη Ras, μετάλλαξη που υπάρχει σε ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος, όπως και της κεφαλής, του λαιμού, των πνευμόνων, των ωοθηκών και του παχέος εντέρου.

Ο Bekaii-Saab, δήλωσε ότι το ενδιαφέρον σχετικά με τον ιό είναι ότι καθώς είναι ασφαλής μπορεί να εγχυθεί στο κυκλοφορικό. Ωστόσο, ενεργοποιείται όταν βρίσκει τα καρκινικά κύτταρα που έχουν μια μετάλλαξη και την πρωτεΐνη called Ras, που φαίνεται πως είναι παρούσα έως στο 90% των καρκινικών κυττάρων παγκρέατος.

Όταν βρεθεί στη ροή του αίματος ο ιός, πολλαπλασιάζεται και εξουδετερώνει καρκινικά κύτταρα χωρίς να βλάπτει τον ασθενή- εκτός από το ότι προκαλεί λίγο συνάχι.

Αρκετοί ασθενείς στη δοκιμή εμφάνισαν σημαντική συρρίκνωση των όγκων, κάτι που δεν ακούγεται συχνά σε περιστατικά καρκίνου του παγκρέατος.

Ένας 64χρονος ασθενής με καρκίνο παγκρέατος σταδίου 4, έλαβε μέρος στη δοκιμή για σχεδόν 2 χρόνια, ταξιδεύοντας περισσότερες από 2 ώρες από το Cleveland στο Columbus, κάθε 3 εβδομάδες για αγωγή.

Ο ασθενής δήλωσε ότι η δοκιμή το’υ έδωσε επιπλέον χρόνο ζωής. Η έννοια, πρόσθεσε, της συμμετοχής σε δοκιμή είναι κάτι που πιθανόν θα ωφελήσει άλλους μελλοντικά και θα φέρει ίαση ή ανακούφιση και μακροζωία σε κάποιον που υποφέρει.

Η φάση 3 της δοκιμής θα ξεκινήσει σύντομα και οι γιατροί ελπίζουν ότι η έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) θα έρθει σε λίγα χρόνια. Ο ασθενής αισθάνεται ευγνωμοσύνη για τις επιπλέον ημέρες που ζει.

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια