Άνθρωποι που υποφέρουν από χρόνιο πόνο ινομυαλγίας μπορεί ενδεχομένως να ωφεληθούν από τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D, αν εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης, υποδεικνύει νέα έρευνα από την Αυστρία.

Δεν υπάρχει θεραπεία για την ινομυαλγία, που μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, κούραση και αρκετά άλλα συμπτώματα, δήλωσαν οι ερευνητές. Η ακριβής αιτία της νόσου παραμένει ασαφής.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Dr. Florian Wepner, του Orthopedic Hospital Vienna Speising, θέλησαν να ανακαλύψουν αν υπάρχει σχέση μεταξύ των επιπέδων βιταμίνης D ενός ασθενούς με το χρόνιο πόνο της ινομυαλγίας. Η συγκεκριμένη βιταμίνη συχνά ονομάζεται βιταμίνη του ήλιου, επειδή δημιουργείται στον οργανισμό μέσω της ηλιακής δραστηριότητας στο δέρμα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 30 γυναίκες με ινομυαλγία, που επίσης εμφάνιζαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Ορισμένες έλαβαν συμπληρώματα για 25 εβδομάδες και στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν για ακόμα 24 εβδομάδες.

Οι ερευνητές αναφέρουν στο περιοδικό 'Pain', ότι όσες λάμβαναν συμπληρώματα, ανέφεραν λιγότερο πόνο και πρωινή κόπωση με τον καιρό σε σχέση με όσες δεν λάμβαναν.

Η βιταμίνη D μπορεί να θεωρηθεί σχετικά ασφαλής και οικονομική αγωγή και εξαιρετική όσον αφορά τη σχέση κόστους/ οφέλους, δήλωσε ο ερευνητής.

Σε ασθενείς με ινομυαλγία, τα επίπεδα της βιταμίνης D θα πρέπει να παρακολουθούνται, ιδιαίτερα τον χειμώνα, όταν τα επίπεδα μπορεί να είναι χαμηλότερα λόγω της μειωμένης έκθεσης στον ήλιο και να προσαρμόζονται αν είναι απαραίτητο, δήλωσε ο Wepner.

Αν και η έρευνα μπόρεσε να ανακαλύψει σχέση μεταξύ συμπληρωμάτων βιταμίνης D και μείωσης του πόνου ινομυαλγίας δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα