Η ‘καλή’ χοληστερόλη, (HDL), φυσιολογικά βοηθά να διατηρηθούν καθαρές οι αρτηρίες και είναι καλή για την υγεία της καρδιάς.
Ωστόσο, ερευνητική ομάδα από την Cleveland Clinic, έδειξε ότι μπορεί να γίνει μη φυσιολογική και να οδηγήσει σε μπλοκαρισμένα αγγεία.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να τρώνε υγιεινά αλλά ότι η καλή χοληστερόλη είναι πιο πολύπλοκη ιστορία σε σχέση με αυτό που πίστευαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες.

Η χοληστερόλη LDL είναι ‘κακή’ επειδή αποθηκεύεται στα τοιχώματα των αρτηριών και οδηγεί σε συσσώρευση πλακών που μπορούν να προκαλέσουν απόφραξη με αποτέλεσμα καρδιακή προβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η χοληστερόλη HDL θεωρείται ‘καλή’ επειδή αποστέλλεται στο ήπαρ.

Οι ενδείξεις δείχνουν ότι η υψηλή αναλογία καλής προς κακή χοληστερόλη είναι καλή για την υγεία.
Ωστόσο ερευνητές της Cleveland Clinic, δήλωσαν ότι δοκιμές με στόχο την ενίσχυση των επίπεδων της χοληστερόλης HDL δεν ήταν επιτυχείς και ο ρόλος της καλής χοληστερόλης είναι σαφώς πιο πολύπλοκος.

Στην έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Nature Medicine’, έδειξαν πώς η χοληστερόλη HDL θα μπορούσε να γίνει μη φυσιολογική.
O ερευνητής Dr Stanley Hazen, δήλωσε ότι η χοληστερόλη HDL άλλαξε στα τοιχώματα των αρτηριών.
Πρόσθεσε ότι στα τοιχώματα των αρτηριών δρα πολύ διαφορετικά όσον αφορά το κυκλοφορικό. Μπορεί να γίνει δυσλειτουργική και συμβάλλει στην εμφάνισης καρδιοπάθειας.

Μικρές ποσότητες της μη φυσιολογικής χοληστερόλης HDL επανέρχονται στη ροή του αίματος και μπορούν να εντοπιστούν.
Έρευνες σε 627 ασθενείς έδειξαν ότι επίπεδα της μη φυσιολογικής χοληστερόλης HDL στο αίμα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την πρόβλεψη του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

Ο Dr Hazen, πρόσθεσε ότι τα στοιχεία δεν αλλάζουν το μήνυμα της υγιεινής διατροφής.
Αντ’ αυτού, δήλωσε ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη νέων εξετάσεων για τη μη φυσιολογική χοληστερόλη HDL και την έρευνα σε φάρμακα που θα βοηθήσουν να μπλοκαριστεί η δημιουργία της.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας